Skocz do zawartości
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

hmm a ja ( a dokładnie kolega) mam problem :

kupiliśmy radka 9600 pro (nowy ) od saphire. wkładam do kompa i ... pisk ; nie działa ( epox rda8+ , nforce2 , barton , 512ram) jest niby ten post cośtam i wywala na liczniku 1d. :]

wkładamy kartę do innego kompa.. jakiś stary badziew typu celeron 400 i karta wstaje.

biorę kartę do siebie i wkładam do asusa deluxe na nf2 i też ciemności egipskie :/ a ti4200 chodzi bez bólu. u niego wcześniej był gf3 a ostatnio jakaś tnt2 :)) i wszystko chodziło..

macie jakiś pomysł?

na początku podejrzewałem zasiłkę ale działa na tym starym a on ma słabszy zasliacz , z resztą u mnie nie działa a ja mam zasiłkę potężną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie! :)

Na starym sprzecie (mobo clayton na 815i i celku 1.2) z programu Vtuner znikly te odczyty, tj urochamia sie tylko z suwakami do krecenia.

O co chodzi... Wie ktos?

Z gory thx za odzew.

ten program i tak mozesz o kant doopy rozbic .. temperatury zaniza .. reszte tez zle pokazuje bo miernik mowi co innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie przyszedł do mnie radeonek 9600 pro gigabyte ale mam zasilacz codogen 300w CODOGENA i ctaki sprzę

athlon2500,kt6delta sr,512mb333mhz,2x80 gb caviery,dvd nagrywara,naped dvd,

3 wiatraczki w budzie no i teraz bi mi doszedł radeon 9600 pro

(sprzet nie podkrecany ) Czy uważacie że ten zasilacz pociagnał by tego radeon9600 pro z tym sprzetem???? ,cześc uzytkownikó na forum móiwło mi że tak ale ja się boje o mój sprzęt.

Mój radeonik leżyt już od 3 dni bezczynnie i polezy jeszcze 4 dni bo dopiero wtedy bede mial zamówionego przezemnie CHIFTECA 360w DF --192 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie radek 9600pro gigabyte chodził bez problemu na codegenie model 400w (300wat) z vmodem gpu 1.38v , pamięci 1.74v.Od tygodnia używam chifteca 1136h 360wat , radek tak samo się podkęca jak na codegenie tz. chodzi stabilnie w wielu grach np.ut2004 551mhz gpu lecz gta vice city 543mhz.Vmod gigabyta za dużo nie daje, pewnie jest to wina układu zasilającego na karcie.Obecnie używam biosa z karty power color 9600xt 2,8ns fast , te od madview i fic -a powodują mało widoczne błędy bez względu jak ustawię timingi pamięci (to nie przez vmoda) po wyżej 700mhz , teraz nie mam żadnych błędów przy 802mhz (ostatnio usunełem vmoda pamięci - nic on nie daje)

ASROCK K7S8X R3 T-ZGRED A 2200XP 256MB RAM INFINEON PC2100 181MHZ CL 2,5 -2 -2 -6 , SBLIVE! ,SEAGATE 40GB CD_RW i DVD_ROM LG

3DMARK 2001 -12716

3DMARK 2003 - 4326

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z racji ze jestem poczatkujący w podkrecaniu kart graficznych.

Mam tego radeona 9600 pro gigabyte i chcialbym go podkrecić nieco narazie mam go na dosmyslnym taktowaniu 400600.

1 Mógłby mi ktoś objaśnic w jaki sposób podrecac karte (z tego co wiem to najlepszym urzadzeniem jest ATU TRAY TOOL)

ale co potem o ile przestawić cześtotliwośc 400 mhz i ta 600 mhz ?

2 Czy to jest tak ze podrecam równomiernie oby dwie czestotliwości ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw podkręcasz rdzeń np. do 480MHz potem skok o 5-10MHz. Po dojściu do bariery czyli np. zwiechy lub zadziałania VPU recovera cofasz częstotliwość o 10MHz i zabierasz się do testów pamiątek. Oczywiście po każdym przestawieniu zapuszczaj marka albo jakąś wymagającą grę. I kontroluj temperaturę najlepiej organoleptycznie :D

A podkręcac możesz Ati Tray Tools albo Ati Tool albo Rad Linkerem, Riva Tunerem itd. itp. ATT jest o tyle dobry że umożliwia również zmianę timingów pamięci karty i mozna w nim utworzyc profile automatycznie startujące np. z systemem lub wybrana aplikacją. Czyli nie trzeba edytować biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po odpaleniu płtki która miałem dołaczona do zestawu

chce zainstalowac stery do gigabyte9600 pro a na płytce która dostaęm pisze SERIES RADEON 7000 ? a powinno 9600

może dostaęłm jakaś płytke od radeona 7000 zamiast 9600 pro

też tak miałeś ?

a i jeszcze jedno mógłbyś mi doradzić czy instalowac te stery na płytce co mam czy jakieś inne CATALYSTY to są sterowniki dobrze to rozumiem ?

najlepiej jakieś sterowniki z również polska wersją językowa moglibyscie polecic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podczas podkrecania nalezy wyłacznie zmieniać częstotliwość rdzenia ,pamięci ,czy potrzebne sa jakies ustawienia z timmingami pamieci tej karty (mowa o radku9600 pro gigabyte)?

Widze że duzo ludzi niezle ta karte wykrecilo z 400@540 600@740

jestem pod wrażeneim he moze dlatego że jestem poczatkujący

CHAOS ty wykreciles karte na XT czyli 500/600? -- bo tak mają XT

Tak przy oakzji mialbym pytanie od czego zależy jak karta się kręci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, jaki potencjał O/C ma karta zależy od:

1/ Zatosowanych pamięci (im niższy czas odświeżania wyrażony w ns, tym lepiej.

2/ Od chłodzenia. Teoretycznie na lepszym chlodzeniu da się wyzej kręcić. Przy V-MODACH to podstawa.

3/ Od tego, jaki trafił CI się chip graficzny. U mnie jest beznadziejny, a Chaos, Crusio, Madness i paru innych ma zajebiste!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wlasnie zakupilem sobie szafirka atlantis 9600 pro 3.3ns, taktowanie nominalne 400/600, jestem pod wrazeniem wydajnosci tej karty graficznej (wczesniej mialem gf4mx 440), nawet filmy sa jakos ladniejsze (faktycznie nie ma tych kwadracikow), do tego jakby nie chciala sie grzac przy tak malym wentylatorku z pseudo radiatorkiem, wyniki mam w 3dmarkach chyba w normie, od najstarszego: 11300, 3340, 1330, sterowniki zainstalowalem od razu najnowsze 4.10 ze strony ATI bez control panel, teraz pytanie czy j zainstaluje te sterowniki 8.07 czy jak sie tam zwa, to karta bedzie zauwazalnie szybsza i czy to nie wplynie w zaden sposob na sam sprzet (np czy nie bedzie sie grzac bardziej albo cos takiego), pytam sie po prostu nawet tak glupich rzeczy bo jestem jeszcze w euforii i ciezko mi racjonalnie myslec, prosze o odzew :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale grafe mozna  podkrecac bezposrednio z poziomu windowsa np  poprzez  ati tray tool zatwierdzam czestotliwosci i nie musze nic zmieniac w biosie  aby te owe czestotliwosci byly juz zapisane

hehe .. tylko ze moja karta jest teraz wykrywana odrazu jako 9600XT ... i nie jesli nie zaisntaluej zadnego stera to tak bedzie 500/600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha no tak teraz rozumie a mógłbyś zdradzić jak tego dokonałeś ?

1 .przez wgranie odpowiedniego biosa przerbiajacego 9600 pro na XT ?

2 . Czy można śmiało wgrac odpowiedni bios od XT który jest kompatybilny z 9600 ?

3 JAk karta bedzie wykrywana jako 9600 proXT to wzrosna jej mozliwości OC ?

4 czy jest jakas róznica miedzy radkiem 9600pro podkreconym powiedzmy na te 500600 a orginalnym pro XT ?

bardzo bym prosił o informacje na ten temat

thanx z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TIMMON24

1. przez zmiane ID karty i podniesienie zegarów

2. mozna .. z Crusiem jzu machalismy roznymi biosami

3. tak/nie ... zalezy .. moga nawet spasc .. wszystko zalezy od biosu

4. w satysfakcji ze sie nie zmarnowało kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha no tak  teraz rozumie  a mógłbyś zdradzić jak tego dokonałeś ?  

1 .przez wgranie odpowiedniego biosa przerbiajacego 9600 pro na XT ?

2 . Czy można śmiało wgrac odpowiedni bios od XT  który jest kompatybilny z 9600 ?

3 JAk  karta bedzie wykrywana jako 9600 proXT to wzrosna jej mozliwości OC ?

4 czy jest jakas róznica miedzy radkiem 9600pro podkreconym powiedzmy na te 500600 a orginalnym pro XT ?

bardzo bym prosił o informacje na ten temat  

thanx z góry

Ad.4: Jest: chodźby OVERDRIVE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...