Skocz do zawartości
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

No to szybsze przełączanie stanów. Ale to raczej byłoby niezauważalne.

większa różnica potencjałów (V) skutkuje możliwością szybszego przęłączania stanów ale szybkośc przełączania masz zdefiniowaną przez Mhz i timingi jeżeli mówimy tu o 3DM 2001 to bym powiedział że to wina marka bo w nim często są różne wyniki.

Ja w teście przeprowadzonym tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=95200

miałem odchylenia standardowe (zależnie od testu) pomiędzy pomiędzy 22,40 a 27,94

ze statystyki (i ile dobże pamiętam) 99,95% wyników mieści się w przediale +/- 3 odchylenia standardowe a więc w przedaiale (zależnie od testu) 134,4-167,64 punktów.

Wprawdzie próbka jest mała bo tylko 3 testy ale pokazuje że w 3DM 2001 zmiana o 70 pkt jest w granicach błędu statystycznego. :D

jak bedziemy mieli dużo prób (n) dla starych ustaiweń (bez podnoszenia napięcia) to możemy oszacować że n+1 próba (ta wieksza) jest prawidłowa z x prawdopodobieństwiem (np 99% - przediał ufności) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co prawda nie napisalem w ktorym marku robilem testy (2003)

ale wydawalo mi sie jedyne logiczne testowac karte dx9 czyms wyzszym niz 2001 - w tym ostatnim to juz sztuka dla sztuki - imho karta tego segmentu powinna zapewniac full details i pelna plynnosc w aplikacjach z czasow 2001 - oczywiscie przy odpowiednich proporcjach z reszta sprzetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem juz format systemu co do wyników w 3dmarkach bez zmian .

Jednak mam poważniejszy problem mam kłopot z zainstalowaniem

sterów OMEGI (pojawia sie info że ta aplikacja jest niezgodna z win XP), nawet gdy chce zainstalowac najnowsze catalysty też jest problem wystepuje jakiś błąd w czasie instalacji.

Jedynie co chodzi poprawnie to sterowniki orginalne co je miałem z karta to sa catalysty 3,9

Czy moglibyście cos poradzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się

Niestety straciłem mojego R9500@Pro i jego miejsce zajął Sapphire 9600Pro (Samsung 3,3 TSOP)

Pierwsze wrazenie nienajgorsze bo bez zadnej ingerencji poszedł na 515/350 bez artow ale dalej juz nie chce :(

2k1 - bez OC 11k (OC 12,5k)

2k3 - bez OC 3348 (OC 4075)

proc - nominalnie ustawiony

I mam pewną propozycje - podawajcie jakie macie ustawione Timingi memorek i jakie zegary przy nich osiągacie

UPDATE - zmiana chlodzenia w koncu na silencera dała mi core 540 :twisted: i po skanie w Ati Tray Tool jeszcze mi wiekszy zegar pamieci znalazl i wyszlo 359 :twisted: :twisted: - teraz tylko troche timingami pokrecic /kupic radiatorki na pamiatki bo jednak troszeczke ( ale nie bardzo ) sie grzeja - a noz da mi troche wiecej :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niedawno zamówiłem i nabyłem kartę http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7276 .

W rzeczywistości (biorąc pod uwagę fakt iż obrazek ze strony może być nieoryginalny) wygląda ona tak: jedna strona i druga strona

Jak pisze na stronie, taktowanie pamięci i rdzenia wynosi 500/400. Tymczasem winxp wykrył tą kartę jako R9600 series, a 3d mark 2003 pokazał mi tak: wyniki

I teraz moje pytanie: Czy to są prawidłowe wskazania dla tej karty? Czy moze coś źle zainstalowałem? A może zrobili mnie w jajo w sklepie? NIe znam się na tym więc proszę o pomoc.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta sporo się różni od tej w komputroniku.

1. Pamieci TSOP a nie BGA - in minus

2. Taktowanie 398/297 - in plus (zapis "efekciarski" 400/600)

Pamiatki pewnie się słabo będą kręcić rdzeń powinien przyzwoicie. Jak ci się nie spodoba to im zwrócisz z powodu niezgodności towaru z ofertą :]

A wskazania są jak najbardziej prawidłowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak ci się nie spodoba to im zwrócisz z powodu niezgodności towaru z ofertą :] ...

Faktycznie to nie wiem czy mi sie podoba ponieważ nie mam z czym ją porównać. :? Czy duża jest różnica w wydajności pomiędzy moją kartą a "prawidłowym", nie podkręconym r9600 pro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez podkręcania obie karty sa porównywalne. Różnica zaczyna się uwidaczniać przy max. podkręcaniu. Pamięci TSOP nie pozwolą na wiele. Rdzeń prawdopodobnie pójdzie tyle samo (no chyba że poszli za ciosem i tor zasilania też zubożyli ale nie wydaje mi się).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak. Pamięci na zdjęciu w komputroniku sa typu BGA. W opisie w komputroniku nie pisze nic o typach pamieci. Jeżeli zdjęcie jest zdjęciem karty którą oferują to mnie zrobili w jajo, ale jeżeli zdjęcie jest uniwersalnie stosowane do wszystkich kart sapphire 9600pro na komputroniku to nie mam podstawy do starania sie o zwrot gotówki lub wymianę na prawidłowy model.

Pozostaje wysłać maila z zapytaniem do komputronika, co pewnie uczynię.

Dzięki za pomoc.

pozdro rsdziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sterowniki OMEGI i maksymalnei oc z tej karty wyciagnałem przy standardowym chlodzeniu to 400@500 i 600 mhz ( pamięć wogóle nei daje sie u mnei podkręcić wógóle nic nie idzie ) też u was jest tak żle ?

czy jak kupie lepsze chlodzenie to na ile mógłbym liczyć czy nie ma sensu pakowac kasy w jakies chlodzenie

mój wynik przy tym sprzęcie przy default 10 700 --3dmark2001

przy @ 11 800---3dmark2001 , 2003 dmark---3650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakis czas temu kupiłem 9600PRO 128/128 POWERCOLOR. Taktowanie rdzenia to 400 i pamieci równiez 400. Przy moim bartonie 2500+ @3200+ oraz 512 mb twinmos pc400 pamiec podkrecam ATI Toll niby max 250 i rdzen max 460 tyle ze w grach dosowych pojawia sie masa kropek kolorowych ;) ale w normalnych nie ma nic. Nie mam żadnego chłodzenia na pamieci a na rdzeniu jest miniaturowy radiatorek z wiatrakiem. W 3d2001 przy podkreceniu jest 11150pkt a w 3d2003 3260pkt. czy to dobre wyniki jak na ten model karty powercolora? prosze o odpowiedz. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakis czas temu kupiłem 9600PRO 128/128 POWERCOLOR. Taktowanie rdzenia to 400 i pamieci równiez 400. Przy moim bartonie 2500+ @3200+ oraz 512 mb twinmos pc400 pamiec podkrecam ATI Toll niby max 250 i rdzen max 460 tyle ze w grach dosowych pojawia sie masa kropek kolorowych ;) ale w normalnych nie ma nic. Nie mam żadnego chłodzenia na pamieci a na rdzeniu jest miniaturowy radiatorek z wiatrakiem. W 3d2001 przy podkreceniu jest 11150pkt a w 3d2003 3260pkt. czy to dobre wyniki jak na ten model karty powercolora? prosze o odpowiedz. pozdrawiam

to zadne pro ...

to jest niby 9600Pro EZ

tylko zobacz

r9600 -> 325/400

r9600pro-> 400/600

zobacz do którego radka ci blizej ...

mialem kiedys jednego radka 9600 do testów co szedl 475/480 ... ale nadal bylo to radek 9600 ;] .. te pro w twoim radku to sciema ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos, kupowałem go rok temu, to jest ta sama wersja co gigacube, 400/400 ta najbardziej okrojona. Tylko nie wiem czemu na starych sterach przy OC mogłem spokojnie 12000 - 13000 wyciagnąc a teraz ledwo powyżej 11000. pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoim sprzecie mam kiepski wynik jak na tego radka

a kupiłem za 560 zł gigabyte no ale lepszy wynik niz gf4mx440se hehe co tu bede narzekał

apropo jakie uzywacie sterowniki ?

U mnie na OMEGACH wynik jest lepszy o jakieś 300 punktów w 3dmarku2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ja tego nie rozumiem w sklepie tweak pisze ze radek atlantis 9600pro ma czas dostępu pamięci 4ns i taktowanie pamięci 500 MHz a ludzie mi mowia ze ma 3.3ns i taktowanie pamieci 600MHz. A i ktora karta grafa jest lepsza gigabyte radeon 9600pro czy sapphire atlantis 9600pro? ktora firma jest lepsza? Help :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ja tego nie rozumiem w sklepie tweak pisze ze radek atlantis 9600pro ma czas dostępu pamięci 4ns i taktowanie pamięci  500 MHz a ludzie mi mowia ze ma 3.3ns i taktowanie pamieci 600MHz. A i ktora karta grafa jest lepsza gigabyte radeon 9600pro czy sapphire atlantis 9600pro? ktora firma jest lepsza? Help :?

Która lepsza - to cięzko powiedziec - jesli chodzi Ci o taktowania nominalne to ciutke lepszy bedzie GB bo ma ostrzejsze timingi ale co to potencjału OC to już Ci nikt nie powie :)

Ja mam szafira i całkiem nieźle śmiga - bez zadnych zmian leci na 515/360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ja tego nie rozumiem w sklepie tweak pisze ze radek atlantis 9600pro ma czas dostępu pamięci 4ns i taktowanie pamięci  500 MHz a ludzie mi mowia ze ma 3.3ns i taktowanie pamieci 600MHz. A i ktora karta grafa jest lepsza gigabyte radeon 9600pro czy sapphire atlantis 9600pro? ktora firma jest lepsza? Help :?

Która lepsza - to cięzko powiedziec - jesli chodzi Ci o taktowania nominalne to ciutke lepszy bedzie GB bo ma ostrzejsze timingi ale co to potencjału OC to już Ci nikt nie powie :)

Ja mam szafira i całkiem nieźle śmiga - bez zadnych zmian leci na 515/360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co z tym czasem dostępu pamięci 3.3ns i taktowaniem pamieci 600MHz. Czy to prawdziwe dane??

Jak najbardziej prawdziwe, ja takiego Radka mam wlasnie a co do róznicy 2.8 a 3.3 to czasem bywa tak ze te drugie kreca sie lepiej niz te pierwsze,to zalezy od sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ciekawostke wam podam ze ostanio sie bawilem sterami i np Farcry najlepiej smiga na 4.8 Omega (10-15 klatek w ciezkich miejscach wiecej) .. a CS: Source na na omegach 4.10beta (10fps wiecej w stresstescie) ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...