Skocz do zawartości
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Freeman TAK. Nie muszą być widoczne artefakty, aby usmażyć pamięci. Wystarczy że przez dłuższy czas będą pracowały w temperaturze która jest dla ich specyfikacji za wysoka i w końcu może paść któraś kostka.

Ja w ten sposób usmażyłem pamięci w pierwszym Radeonie 9800 PRO - max. granica bez artów wynosiła ok. 390Mhz, chodził stale na 380Mhz i pamięci wysiadły po ok. 3 tygodniach. Artefakty takie wyskoczyły, że były nawet w biosie widoczne. Miałem miedziane Tweakmonstery, ale nawiew na nie był zdecydowanie za słaby. Mądr Polak po szkodzie ....

Od tej pory tworzę profile 2D i 3D i nigdy nie jadę na podkręconej grafie non-stop, a radiatory polecam zawsze Al. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, spoko spoko, ale tak:

po pierwsze mam ustawione 540/700 na 3d w profilu tak jak ty :)

po drugie kolesie pamiatki na 820 puszczaja wiec chyba sporo wyzej niz ja :)

po trzecie one nawet nie sa mocno cieple lol ! poprostu "letnie" hehe

dalej moge usmazyc pamieci ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jestem spokojny. U mnie są takie fajne radiatorki AL CoolerMastera przeznaczone na kości BGA :) Nalepilem je już zanim zamontowalem kartę w kompie :) Polecam Cena od 30-50PLN

Aha! Mam pytanie do ludzików, którzy mają Radki 9800. Chodzi mo o te 128 bitowe z częstotliwościami:

taktowanie rdzenia: 325 MHz

taktowanie pamięci: 580 MHz

Ile marków osiągaja w trybie default?

Mam wrazenie, ze tutaj Chaos, Madness i Crusio wyprzedzili na swoich magicznych 9600 PRO osiągi powyższych kart. Ale nie jestem pewien, dlatego pytam, kto zna wyniki tych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec powiedzcie mi czy nie zwale karty na 540/700 ? zero artow w artifact tester i 3d mark 2003... obudowa zdjeta z dwoch stron ciagle jest :) a w pokoju wcale cieplo nie jest :) pozatym timingi dokladnie tak jak podal wojs... mozna spokojnie w 3d na tych ustawieniach smigac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec powiedzcie mi czy nie zwale karty na 540/700 ? zero artow w artifact tester i 3d mark 2003... obudowa zdjeta z dwoch stron ciagle jest :) a w pokoju wcale cieplo nie jest :) pozatym timingi dokladnie tak jak podal wojs... mozna spokojnie w 3d na tych ustawieniach smigac ?

karamba wrózek nie ma .. jak chodzi bez artwó to powinna smigac z dobrym chlodzeniem .. zapoewnij dobry przewiew i anuz nie przegrzeja ci sie memorki :P

co do timignow to widze ze madness puscil dalej secretne timigni crusia i chaosa .. :P

zeby nie bylo ze wujek zly ..

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chaos, ale chodzi ci doslownie o nawiew na grafike jakis ? czy wystarczy pudlo z 2 stron odkrecone ? pod karta nic nie jest wpiete wiec tam sie cieplo nie zbiera... chodzi mi poprostu o to czy z twoimi timingami i na 540/700 bez radiatorow, wymienionej pasty itp itd warto ryzykowac ??? czy wogole jest to jakies ryzyko :) tak jak mowilem artow nie ma nigdzie ale ja juz nie wiem czy tym sie kierowac :) a radiatory to juz na 100% kupuje skoro widze ze na 700 mi karta leci :) i moze na wiecej :) pozatym mysle ze jak cos to na te powiedzmy 680 moglbym zjechac poki radiatorow nie bede mial i juz raczej bylo by bezpiecznie (czy jeszcze mniej ? :( ), ale ponawiam pytanie czy rowniez timingi moga wplynac na to ze karta sie "sypnie" ? czy one poprostu odblokowuja mozliwosci i dopiero po ostrym przetaktowaniu moze wyjsc kiszka ? dzieki za hlp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO timingi raczej nie wpłyną negatywnie na pamięci. Np u mnie RAMy kompa lecą już prawie rok na CL 2,5 zamiast 3 i jakoś nie widzę, zeby miały jakieś błędy!

Polecam radiatorki Cooler Master. Little Ram Sinks (czy coś takiego).

Jak masz otwartą budę, to paradoksalnie nic nie da, bo wtedy powietrze stoi!

Myślę jednak, że nie ma co panikować, gdyż granie to pewnie 1/4 czasu, jaką spędzasz przy kompie a tolerancja rzędu 10% dla pamięci powinna bez występować bez problemu. Poza tym pamięci chodzą na STANDARDOWYM napięciu, więc nie widzę tu powodu, żeby się zwalily, zanim kupisz radiatorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie widze ze topic sie znow rozkreca :P Mam pytanko czy te timingi pomoga przy core bo cos nie chce powyzej 510 pojsc? :( Ta grafa to po prostu cudo!!! :D

@wojs: co myslisz o info pimola? Probowales u siebie na 1.45V? Moze pojdzie!!! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: czy moge dostac linka do sklepu gdzie moge kupic dobre radiatory na tego gigabyte (przy okazji nazwę tych radiatow :P), oraz nazwe pasty która najlepiej posmarowac rdzen ?

Pytam o to poniewaz w sklepie w moim miescie jak poprosiłem o dobrą paste termoprzewodzaca, to dali mi Pasta Silikonowa H. To wolałem już nawet nie pyta o radiatory :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie widze ze topic sie znow rozkreca :P Mam pytanko czy te timingi pomoga przy core bo cos nie chce powyzej 510 pojsc? :( Ta grafa to po prostu cudo!!! :D

@wojs: co myslisz o info pimola? Probowales u siebie na 1.45V? Moze pojdzie!!! :twisted:

TIMINGI dot pamieci więc nie sądzę aby to cokolwiek znieniło w OC rdzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zen: U mnie nawet na 1,575 Prime wysypuje się po kilkunastu minutach niestety :(

Pimol miał szczęście do proca :) Ale widzę, ze i do grafy ma też szczęście :) Takie częstotliwości! No, no, no! :)

A, co do Twojego rczenia karty, to się chłopie ciesz, że przekroczyłeś 500MHz, bo jak widzisz u mnie max to 460! :(

Nie wiem, jaką Wy macie metodologię, ale ja ustaliłem sobie, ze Ati Tool musi chodzić na tych ustawienaich conajmniej 30 minut. No i dopiero wtedy, jak nie hbyło przez ten czas artefaktów uznaję, to za stabilną częstotliwość.

Aha pobilem swój rekord. 3940 w 3DMark2003.

Myślę, że 4000 to żaden problem, bo test robiłem bez resetu, tylko po półgodzinnej dlubaninie w Windzie. Poza tym MAM JESZCZE POTENCJAŁ PROCKA!!! Mogę go spokojnie na 2400 puścić! I wtedy to zawsze parę marków więcej będzie :) Jednak wolę te 11x200. Lubię standardowe ustawienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ati Tray Tools jest moim zdaniem słaby do wykrywania artefaktów. Przekonać się o tym można w bardzo prosty sposób. Kilka testów pod rząd wykaże znalezienie zupełnie różncyh max. częstotliwościiwości!!!

I to nie są róznice rzędu 1-2% (granice błędu) a nawet kilkunastu%!

U mnie raz jest 460, innym razem 480 a jeszce innym razem 495!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie np ati tool za wczesnie wykrywal arty LOL! W grach ani w markach wogole ich nie bylo!!! A tu ati tool mi je wykrywa... Przerzucilem sie dlatego na ati tray tools i uwazam, ze jest bardzo dobrym narzedziem dla radkow. Moze masz racje, bo czasami wykryje mi arty na 515 a raz na 520, ramki zas: raz arty powyzej 680, a raz powyzej 700. Ale w grach i markach testujac te ustawienia z att nic kompletnie nie zauwazylem. Tak wiec looz jesli wolisz ati tool, ale ja zostane przy att!!! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ati Tray Tools jest moim zdaniem słaby do wykrywania artefaktów. Przekonać się o tym można w bardzo prosty sposób. Kilka testów pod rząd wykaże znalezienie zupełnie różncyh max. częstotliwościiwości!!!

I to nie są róznice rzędu 1-2% (granice błędu) a nawet kilkunastu%!

U mnie raz jest 460, innym razem 480 a jeszce innym razem 495!!!

Tez to zauwazylem...Np. na ustawieniach 550/740 tez nie wykrywa zadnych bledow,a w 3DMarku 03 pokazuja sie juz kropeczki (rdzen chyba za duzo :()

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mowie zanim sie czlowiek podnieci po kreceniu w att trzeba pograc z godzinke np.: w Dooma3, lub NFSU no i oczywiscie potestowac w markach, najlepiej 2003!!!

...krzymack... nie tylko rdzen za duzo, ramki prawdpodobnie takze. Bez radiatorkow nie przekraczaj raczej 700!!! A co do core to juz zalezy jaki model ci sie trafi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wyniki:

3DMark01SE - 13700

3DMark03 - 4100

Oba wyniki zaokraglilem w dol zeby ladniej sie prezentowaly :P

Duzo wyzsze nie byly wiec potraktowalem je jak te ktore napisalem. Osobiscie uwazam je za bardzo przyzwoite wyniki :twisted: Odziwo po wykreceniu wyzej na 520/680 grafa dostawala bardzo malego kopa w stosunku do tych wartosci wiec pozostane przy tych. Ja sie odlaczam z rywalki :P Dalej nie krece panowie mi styknie to co jest teraz. Tak wiec dzieki. Ale czasami tu zajze i pogawedze z wami 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos, ja tam bym VGA Silencera brał. Karta Ci się ładnie kręci, więc nie ma co się zastanawiać. U mnie nie było sensu, ale kto mógł wiedzieć! ;) Swoją drogą niezłe radiatorki na ramach! Wow!

radiatorsy za wysokie .. ja bede bral chyba proxime :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a to moje wyniki. Dalej już raczej nie pójdzie, bo mi grafa kompa potrafi zawiesić!

3DMark21: 460/700 => 13300

3DMark23: 460/700 => 3940

Aquamark: 460/700 => 30000

Równeiż nie narzekam. Jestem dosyć zadowolony. Dzięki za info o kręceniu pamięci, Madness! Pozdrówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A! Tak mi się coś wlaśnie z wodą kojarzyło! :D

To będzie najlepsze, jak masz WC. Faktycznie :)

Cóż. Ja jakoś się nie mogę przełamać. Moze kiedyś... Poza tym w wypadku mojego kompa, to musiałbym zmienic apięci, żeby proca dało się leopiej podkręcić no i... grafę, bo ma cienki rdzeń :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos z tymi waszymi wynikami jednak nie tak :) ja na niekreconym sprzecie w podpisie (oprocz karty lol) ponad 4K pkt

zrobienie kazdej setki wiecej w 3dmarku 2k3 to nie to samo co dobicie setki w 2k1 :P jak mazs 4.3 do do 4.7 jeszcze dluga droga

@Wojs .. no nie da sie ukryc ze mam WC

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wygląda elegancko! Nie lubię wiaderek obok kompa ;)

U mnie też jest estetycznie. Może kiedyś zamieszczę fotkę. Ale nic nie obiecuję, bo znów będzie... ;)

W każdym razie błoga cisza. To jest dla mnie najważniejsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...