Skocz do zawartości
YaHoo1

Kręcenie Bartona 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie dotyczące kręcenia procesora.

Mój konfig kompa to:

procek:AMD Barton 2500+

plyta:Asus A7V8X-X

pamiec:Kingston 256_400

grafika:GF4 mx 440

dysk:Seagate 80gb

nagrywa:lg x32

chłodzenie:Arctc Cooling Copper Silent 2TC rev.2

zasilacz: Feel 300 watowy

Pytanie jest następujące czy da sie na tym sprzęcie wycisnac z procka 3200+??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są ustawienia standartowe dla Bartona 2500+ tak żeby bios wykrywał go jako właśnie ten model?

Ile MHz ile napięcia i ile razy mnożnika?

Pozdrawiam i

Proszę o odp

Nie dla wersji Mobile tylko zwyłkego Bartona 2500+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są ustawienia standartowe dla Bartona 2500+ tak żeby bios wykrywał go jako właśnie ten model? 

Ile MHz ile napięcia i ile razy mnożnika?

Pozdrawiam i 

Proszę o odp

Nie dla wersji Mobile tylko zwyłkego Bartona 2500+ :)

Zwykly Barton = mnoznik 11 magistrala 166 (11x166) napiecie 1.65V

Mobile Barton = mnoznik 14 magistrala 133 (14x133) napiecie zaleznie od wersji 1.65V lub 1.45V a podobno zdazaja sie naweet 1.25V nie pamietam dokladnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dziex... :)

Mogę jeszcze zapytać co robić jeśli chciałbym podkręcić procek do ok 2900 lub 3000+

Co muszę zmienić? I na ile? Jest jakiś art, co i jak bo to co znalazłem jest na Bartona Mobile :(

Muszę najpierw zmieniać magistrale, mnożnik czy napięcie - jeśli chciałbym zwiększyć tylko o troszeczkę taktowanie?

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zwiększenie mnożnika o 0,5 zwiększa PR o 100+. Przy FSB już różnie, sprawdź programem Universal AMD Tool lub Central Brain Indentifier (tym już po podkręceniu).

Mnożnik masz pewnie zablokowany więc kręć FSB co pare MHz i sprawdzaj stabilność (Prime95). Jak bedą błędy to podwyższaj stopniowo napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to używaj opcji "zmień" w prawym górnym rogu postu. :evil:

Lepiej podkręcać magistralą (FSB) niż mnożnikiem.

Jak chcesz podkręcić na 3200+ to ustaw magistrale na 200MHz.

Włącz Prime95 i jeśli przez kilka godzin będzie działać to znaczy, że procek jest stabilny. Jeśli nie to zwiększ minimalnie napięcie.

Jeśli chcesz zwiększyć napięcie i 1MHz to w biosie, tam gdzie masz opcje wyboru częstotliwości ustaw "manual".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dużo masz tych pytan wiec radze poszukaj w archiwum forum bo te pytania kt ty zadajesz to naprade podstawy o/c a tu mozna znalezc bardzo dużo milej lekturki na ten temat... a jakbys w pisal w polu szukaj Kręcenie Bartona 2500 to pewnie tez by sie cos znalazlo wiec zycze powodzenia ... (ze tez zaden modder tu jeszcze nie zajzal?!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE! Forum jest do czytania! A nie zadawania takich kretyńskich pytań!

Po to został napisany dział FAQ'ów, żebyś sobie tam raczył zajść i przeczytać go :evil:

a ten topic jest do ZAMKNIĘCIA

(i nawet do przyklejenia, jako przykład "jak nie należy zakładać topiców" :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko

Czy mając Bartona 2500+ mozna tak ustawic mostki tak aby uzystkać 3200+ (czyli zmiana magistrali z 166MHz na 200MHz, mnoznik bez zmian. i oczywiscie ustawienie Vcore na 1,75v) Przydatna opcja w płytach w których brak stosownych opcji w BIOS.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FORUM JEST DO PYTAN! a nie SYMBIONTÓW!

a to niby jak mam rozumiec? bo jakos brak mi tu kontekstu ale coz...

Ja tylko uważam, ze te informacje mozna bylo zdobyc za pomoca wyzej wspomnianego FAQ i w ten sposob mozna tez uniknac narażenia sie modderom, ale twoja sprawa.

Ale regulamin forum (uwaga: tu tez obowiazuja zasady) moglbys tez sobie poczytac czasem to dobrze robi.

Moze jestes w wieku gdzie reguły sa niepotrzebne wiec prosze, wykarz dobra wole i nie zadawaj juz wiecej pytan.

Pozdrawiam

PS. Forum nie jest dla SYMBIONTOW to fakt... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...