Skocz do zawartości
Gość SamoDobro

Sempron - nowe wcielenie Durona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SamoDobro

Witam.

Czy ktoś się orientuje, czy te procesory będą działały na płycie głównej ASROCK K7VT4-4x?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te procesory to zwykłe athlony więc jezeli bedą działały jedne to bedą tez działac drugie.

To dlaczego w newsie o obsłudze sempronów przez płyty epox brakowało 8KRAI (KT600)? Marketingowa gra producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PR jest inne, bo zmienił się na nie wzór. Jest on podany w tym topicu:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=79586&start=30

Sempron chodzi na fsb 166MHz, co też przyczynia się do innego ratingu.

Swoją drogą to kiepściutki ten sempron do oc będzie. Niby taki model taktowany 1500MHz powinien się dobrze kręcić, ale będzie go ograniczało fsb (zakładam, że mnożnik zablokowany). Żeby osiągnąć 2 GHz potrzebna będzie platforma, która wytrzyma fsb ponad 220MHz, a do tego trzeba mieć dobrą płytę i dobre pamięci. AMD w prosty sposób odetnie drogę do mocnego oc swoich procków, chyba, że czeka nas szybki spadek cen najszybszych pamięci. :D Ja jednak wolę już mojego athlona. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... sądząc po proporcjach jajka, nie ma tam ukrytego dodatkowego cache 256kB.

0.90um może oznaczać, że procki te będą biegać w okolicach 3Ghz. :)

I jak to jest z tym mnożnikiem?? Nie da się Semprona przerobić na mobile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wygląda jak Bartek! Obcieli mu tylko L2 na 256 i wielkie halo. Już to było a zwało się chyba Thorton

A jak miałby wyglądać? To chyba logiczne że pod Socket A nic nowego nie będzie. Athlon ma się kojarzyć z najwyższą wydajnością a od takiego Athlona 2200+ było dużo szybszych procesorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajmy i zobaczymy jak to będzie.Cenowo z tego co czytałem to będzie looziol :) No nie wiem jak Wy ale czekam na niego z niecierpliwością :P Własnie chciałem sobie kupić Bartnika 2500+ ale wstrzymałem się i zobacze czy bedzie to dobra decyzja :wink:

Pozdro for @ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...