Skocz do zawartości
srekal34

[dla Łodzian]MASA KRYTYCZNA 30.07 PASAŻ SHILLERA GODZ.18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy temat był juz tu poruszany, ale jutro jest już kolejna, 35 masa krytyczna! Dla ludzi niezaznajomionych z tematem - blokujemy ruch uliczny (rowerami) i protestujemy przeciwko aroganckiemu zachowaniu kierowców samochodów w stosunku do nas.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam juz jutro o godzinie 18. na pasaż shillera. Tam jest zbiórka.

jak chcecie jeszcze ajkieś info to piszcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy temat był juz tu poruszany, ale jutro jest już kolejna, 35 masa krytyczna! Dla ludzi niezaznajomionych z tematem - blokujemy ruch uliczny (rowerami) i protestujemy przeciwko aroganckiemu zachowaniu kierowców samochodów w stosunku do nas. 

Wszystkich zainteresowanych zapraszam juz jutro o godzinie 18. na pasaż shillera. Tam jest zbiórka.

jak chcecie jeszcze ajkieś info to piszcie...

tylko takim czym ludzi wk%$#*!(ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa... brawa za pomysl. Nie wiem co chcecie uzyskac oprocz zdenerwowania kierowcow... takim zachowaniem tylko zwiekszacie ich arogancje. Dla mnie to totalna dziecinada. Nic tym nie wywalczycie oprocz kilkugodzinnego korku ulicznego. Myslisz ze jak dzieki tobie ktos sie spozni na jakies umowione spotkanie to nagle zrozumie twoja argumentacje? Moze jeszcze zboze wysypiecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa... brawa za pomysl. Nie wiem co chcecie uzyskac oprocz zdenerwowania kierowcow... takim zachowaniem tylko zwiekszacie ich arogancje. Dla mnie to totalna dziecinada. Nic tym nie wywalczycie oprocz kilkugodzinnego korku ulicznego. Myslisz ze jak dzieki tobie ktos sie spozni na jakies umowione spotkanie to nagle zrozumie twoja argumentacje? Moze jeszcze zboze wysypiecie?

bedac kilkukrotnie na masie tylko 1 raz widzialem porzadny korek - po tym jak audi a8 (albo a6 nie pamietam juz dokladnie) najechalo chamsko na jednego z rowerzystow. potem jak gdyby nigdy nic probowalo przejechac przez tlum rowerzystow a jak to sie nie udalo to wysiadlo 2 panow, 1 walnal w twarz najblizszego rowerzyste, a 2 pobiegl do bagaznika po bejsbola 8O. zaraz tez wezwali policje i zjawily sie chyba 4 radiowozy (o ile mnie pamiec nie myli) + karetka. ludzie ktorzy mieszkaja na tamtej ulicy, gdzie to cale zajscie mialo miejsce, mowili ze w zyciu nie widzieli tylu policjantow bo boja sie tam przyjezdzac. no coz dla kolegow 'z miasta' zrobili wyjatek. od razu mowie ze wszelkie autobusy, karetki czy inne pojazdy masowego transportu lub uprzywilejowane sa natychmiast przepuszczane. nie sa rowniez blokowane wszystkie pasy - np gdy sa 3 to z reguly blokuje sie 1 lub 2 tak aby mimo wszystko dalo sie przejechac. pomysl na pewno nie jest glupi, glupie jest to ze budujac drogi zapomina sie zupelnie o sciezkach rowerowych. moze przyjedz na najblizsza mase i zobacz jak to wszystko wyglada a potem oceniaj. wiekszosc rozumie te idee, a protestuja ludzie ktorzy bez samochodu juz zyc nie moga.

zapraszam na Mase Krytyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewam sie ze wszelkie uprzywilejowane pojazdy sa przepuszczane.

Niemniej zwracam tylko uwage na bezcelowosc takiej imprezy. Myslicie, ze to cos da? Skutek bedzie taki sam jak po marszach przeciw przemocy etc etc. Moze nawet pokaza to w telewizji. Tylko czy to cos zmieni? Wy sobie poprotestujecie bo macie do tego prawo. Paru ludzi sie zdenerwuje. Kilku moze pomysli ze macie racje i trzeba wam pomoc. Po czym minie godzina i wszystko wroci do normalnosci. Przecietny kierowca nie zrobi nic zeby wam pomoc bo i nic zrobic nie moze... (nie mowie tu o kulturze na drodze, osobiscie staram sie ja jakos zachowywac). Urzad miasta sciezki rowerowe ma gleboko w [gluteus maximus]. Zreszta trudno im sie dziwic. Przy obecnym stanie nawierzchni, ktora w wielu miejscach wymaga kapitalnego remontu poprostu brakuje na to funduszy. I takie protesty tego nie zmienia. W tym kraju niestety wiele rzeczy jest nie tak jak byc powinno.

A co do panow z audi... bez komentarza. Nie nalezy traktowac tego jako chamstwa kierowcow, to po prostu zwykle dresy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie tez impra troche bez sensu. Sam nie jezdze rowerem duzo, ale przeciw czemu wy protestujecie? Aroganckiemu zachowaniu kierowcow? To ich wina ze w Polsce nie ma zadnej sieci drog rowerowych? Poza tym jak patrzy sie na niektorych rowerzystow na polskich drogach to po prostu nie mozna sie na nich nie wrukwiac (nie mowie o wszystkich).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi