Skocz do zawartości
krzychuzw

Która szybsza: R9800Pro 128bit czy R9600XT ?

Rekomendowane odpowiedzi

radek 9800 pro 128 bit 5% szybszy według benchmark.pl u mnie 9800se@pro 128 bit 4100 pkt pamięci default 500 mhz a tamten ma 580mhz default na agp x4 bez oc a ten pro 128bit szybszy będzie ze względu na szybsze timingi pamięci i wyższe ich taktowanie tyle że 9600xt ma lepsze możliwości oc i mniej się grzeje ale chyba 9800 pro 128 bit minimalnie lepszy wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smilek - 9800pro/128-bit = 325/580 a nie 380/680...

9800PRO 128bit nie powinien się tak nazywać za żadne skarby świata : nie dość, że ma magistralę pamięci "przez pół" w stosunku do pełnego 9800PRO, to właśnie na dodatek jest znacznie niżej taktowany, a pamięci to kostki TSOP o gorszym od standardowych Samsungów 2,8ns czasie dostępu.

Nie mam pojęcia, co bym wziął - ale lekko skłaniałbym się ku 9600XT (mało prądożerny, budy nie zagrzewa itp.).

Smilek - wszędzie piszesz, że seria R9600 ze względu na architekturę GPU 4x1 musiałaby być 2x wyżej taktowana, aby dorównać kartom na R300/R350/R360 8x1. Nie wiem, nie jestem pewny, czy do końca masz rację, ponieważ RV350/RV360 to zupełnie nowe GPU, a nie jakiś wykastrowany, pocięty model mocniejszych "braci" ;) Nie przeczę tobie, ale nie jestem po prostu tego tak pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi