Skocz do zawartości
ziupo

Czujnik temp - WYRWIJ TO SAM ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiecie skad mozna wytrzasnac jakis czujnik temp z zakresem od 0 do 100*C ?

oczywiscie zeby byl jak najcienszy zebym go mogl bez problemu wsadzic miedzy rdzen na grafie a wentylator [ktory w ddoatku ejst bardzo mocno zamocowany, tak, ze przy zakaldaniu musialem pcb wygiac zeby go zalozyc]

aha i jak potem wsadzic ten czujnik miedzy rdzen a wentyl [od razu mowie, ze miejsca nie ma nawet na zyletke] oraz jak podlaczyc potem taki czujnik ?

a wszystko to jak najnizszym kosztem bo teraz z kasa u mnie krucho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle zapomnij o wciskaniu czujnika pomiędzy rdzeń a radiator - w ten sposób powstanie szczelina przez którą radiator przestanie dociskać do rdzenia przez co nie będzie odpowiednio odbierane ciepło. Może to w skrajnym przypadku doprowadzić do spalenia karty. to co możesz zrobić to przykleić czujkę zaraz obok rdzenia na radiatorze jakimś klejem termoprzewodzącym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej to nic nie da jak przykleje do radiatora bo chlodzenie mam z revolteca:

Dołączona grafika

wiec odpada, no chyba, ze po drugiej stronei plytki, ale musialbym wtedy doliczac tych kilka[nascie?] stopni

mozna to jeszzce jakos inaczej zamontowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ale chodzi mi o wejscie

jaka koncowke musze miec zeby podlaczyc? czy jest jakis standard ?

hmm taki panelik 'troche' kosztuje i jakos mi sie nei spieszy z kupnem jego

a pozatym nie mam juz miejsca/kieszeni na niego :(

no chyba, ze jest jakis zewnetrzny [nie widzialem jak narazie, ale dla wlasnych potrzeb mozna cos wykombinwoac, troche plexy i do roboty]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wy jestescie zdolni jak nie ma mozliwosci wsadzic czujnika miedzy rdzen a radiator - bierzemy maly pilnik i robimy malutka ryse - wyzlobienie i dajemy tam wiecej pasty termo wciskamy czujnik i wsio gra - temp jak nalezy i czujnik prawidlowo podajacy odczyty

(no mozna tez czujnik na 2 strone gpu od spodu przykleic - tam temp sa mniej wiecej takie same jak na powierzchni z tej wlascilej strony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka moze byc roznica temperatur ?

oraz ciagle skad wytrzasnac taki czujnik?

z klimy samochodowej kombinowalem ale sam nei wiem :)

w sklepie elektronicznym moze jakiegos kita znajdziesz do samodzielnego montazu za jakies 20zl pewnie ;]]]

roznica pomiedzy 2 stronami to pewnie mniej niz 5*C tak mysle bo sam organoleptycznie sprawdzalem na mojej grafie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie musi byc wyswietlane na jakims tam panelu, a moze byc w programie na kompie to kup sobie DS18(B)20 do tego zrobic przejsciowke (chyba 5 diod[zenera i schotkiego] i rezystor) i masz gotowy system pomiaru temperatury z mozliwoscia rejestracji. Proste?

Jak ma byc na panelu to sprawa sie troche kompilkuje (czyt. nie bedzie az tak tanio, ale taniej niz na kupnym panelu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z wyswietleniem nei byloby problemow np wyswietlacz lcd

ale jak zrobic zeby wyswietlal te dane? hmm na programowaniu to nei znam sie az tak dobrze zeby brac sie za programowanie :(

wiec tzreba by to bylo jakos wyslac do kompa, a moznaby przez np zbedny [bynajmniej u mnie] port szeregowy albo od dzojstika ?

moze juz ktos z was prubowal takei rzeczy robic?

PS: Cos znalazlem :) I chyba mi to pomoze :)

http://helium.webz.cz/hw/ntc_10k_1.html

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=28811970

DS18B20 - to jest prawie to samo co z literka S w nazwie, dziala tak samo.

Ja zrobilem czujniczki na ukladach SMT160-30

w/g opisu TUTAJ - tam jest tez programik do odczytywania czujniczkow - calosc podlaczana do gameportu.

a wyszlo mi to tak: KLIK

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi