Gość Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Na poczatku zaznaczam ze nie udalo mi sie wyszukac tematu choc wiem ze takowy byl na forum poruszny kiedys... Mam lcd od kolegi tu z forum 4x20 podswietlany itd... mam tez schemat wyjscia na lpt... Czy ktos psiada schemacik na com ? lub schemat przejsciowki lpt ->com ? moze to i glupie ale czy jest cos takiego jak przejsciowka lpt->com w sklepach (wydaje mi sie ze tak) i czy takowa przejsciowka zadziala mi w lcd ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Sprawa wygląda następująco: backpack'ów com-lcd jest tyle ile producentów. inaczej mówiąc nie ma standardu, bo każdy producent inaczej steruje wyświetlaczem. przejściówka wyłapuje sygnały sterujące i przetwarza je na format zjadliwy dla lcd. Programy do obsługi lcd przez com qmają format MO (Matrix Orbital), bo oni są najpopularniejsi. Widziałem gdzieś w sieci dwie przejściówki innych firm, ale 1. drogie 2. patrz powyżej. Natomiast widziałem jeszcze w sieci reverse engineering backpacków MO na PIC'u. Nie pamiętam dokładnie adresu ale mogę poszukać. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Już mam (thx ld :mrgreen: ): http://www.dpotter.com/david/software/software.php Nie wiem czy to jest rozwijane, ale możesz popróbować. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 nie do konca wiem o co tam chodzi :))) raczej schematu brak :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 mojm zdanie niema sensu kupwac ruznych przejsciowek, mojm zdaniem to sie moze roznie zachowac z programem sterujacym , ja zrobilem przejscowke z tej strony co klega wyzej napisal, i zarabiscie sie sprawuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Już mam (thx ld :mrgreen: ): http://www.dpotter.com/david/software/software.php Nie wiem czy to jest rozwijane, ale możesz popróbować. Pozdrawiam M. Nie ma za co :D a ja ciagle nie moge siem zmobilizowac zeby zrobic sobie tego ELCIDI w moim kompie :( . PS. jak ktos to zrobil to niech napisze ile kosztuja komponenty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...