Skocz do zawartości
R_I_P_

Ogniwo Peltiera

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie... zamierzam sie tym pobawic (wersja zdolna odprowadzic 74W...) I stad moje pytanie... czy zasilacz 300W Hunt Key to wytrzyma? aha... procek duron1200...

Nie wiem czy peltier nie będzie za słaby. Mozesz mieć tak, ze w IDLE bedziesz mial niskie temperatury, a w obciazeniu bedziesz mial cieplej niz bez peltka bo on nie zdola tego odprowadzic. Zakladam oczywiscie ze bedziesz podkrecal CPU, bo stosowanie Peltiera bez podkrecanie z lekka bez sensu jest :-)

Ja polecam przynajmniej 120W + WYDAJNE chlodzenie woda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i zalezy ile ciagnie twoj peltier amperkow bo ja mam takiego co ma nominalnie 9A a zasilacz codegen i kazdy inny 300W na 12V ma max 10A a i jak peltka pod niego podepniesz to psu ci szybko padnie bo on nie jest w stanie wytrzymac takiego cigalego obciazenia dletego zbieram na dobrego enremaxa tak min 350

aha i u kumpla na max obciazeniu (masa dyskow i uzadzen w kompie) codegen zapodawal nawet 14V na lini 12 wiec z tamnimi psu trzeaba uwazac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego jak robili test na http://www.overclocking.com.pl/ test chłodzenia wodnego i do celka 1200@1600 1.45V zamontowali peltier 33.5W to tem na procku zmalała. Chyba nie chcesz mi wmówić że taki celek wydziela mniej niż 33.5W ciepła.

Ja osobiście też myślałem nad takim peltierem około 70W do Antka.

A jak by nie chodziło za dobże to bym założył na grafike.

Ale czy naprawde musze kupić peltier 120W bo on kosztuje 170zł a ten 70W koszci 60zł. Więc różnica w cenie jest o wiele większa niż przyrost mocy.

Jak to w końcu jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jest zycie. Jak chcesz uzyskac teperatury zblizone do zera to musisz uzyc peltiera o dwa razy wiekszej mocy niz wydziela procek.

Ja na celeronie C333@560 i wydzielajacym cos kolo 36W ciepla uzyskiwalem -7C wlasnie z peltierem 72W chlodzonym woda. Jak chcesz zejsc ponizej temp otoczenia to do antkow ktore wydzielaja 60W+ trzeba uzyc peltiera 120W. Lecz to chyba sie za bardzo nie oplaca bo chlodzenie freonem lub inne PCC obnizy Ci temp lepiej a pobierze te sama moc. Szczegoly to do berkuta :lol:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku starcza peltier o podobnej mocy co wydziela proc.

Takie male pytanko czy uzyskiwanie temp pokojowej pomaga Ci znacznie w podkrecaniu ?? Czy poprostu zastosowales peltiera po to zeby miec komfort psychiczny ze temp jest o 6-7C mniejsza ?? Ja bym byl mocno poddenerwowany ze wywalalm pieniadze na prad ktory zzera peltier i nie mam z tego zadnego pozytku. Jestem juz w takim wieku ze juz pracuje i musze zarobic na siebie wiec moj poglad moze sie roznic od pogladu niektorych uczestnikow forum na temat pewnych spraw. Peltier o mocy 72W pobierze 1kWh co ok13 godzin. Srednio pewnie kompa masz wlaczonego 5 godzin dziennie. W ciagu miesiaca peltier zezre 12 kWh. Ja place 18 groszy za kilowatogodzine wiec w przeciagu miesiaca zaplace 2,16 zl. Za to moge sobie kupic bulek na dwa dni :wink: i nie glodowac. Ci co maja wieksze peltiery placa dwa razy wiecej ale oni przynajmniej maja z tego jakis zysk.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie co wy spokojnie

ja na peltku 74 W na swoim celku na 10stopni schodze

u kolegi na durniu 1000@1333 pooki zasilka nie padla mial 15st wiec o co chodzi

jezeli jest dobreze zrobione i uszczelnione nie ma strat ciepla i jest sprawne Wc to musi dzialac nie wspomne ze na celkoo 566@1128 mialem -10st celsjusza

a moj codegen 300W na 12V daje 12A i spokojnie mego peltka uciaga a on zre okolo 8 A wiec do dziela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter mieszkam w akadmiku i nie płace za prąd.

A ta temp. to właśnie dla satysfakcji.

Poza tym orientuje sie ktoś przy jakiej temp. zaczyna dawać o sobie znać akceleracja termiczna. Czy jest to po przekroczeniu 0 stopni Celsjusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...