animalpl Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 witam! Jako ignorant w tej dziedzinie przymierzam sie wlasnie do calosciowego wyciszenia i schlodzenia komputera, wlasciwie zalezy mi na bezpieczenstwie hdd i ciszy, podkrecac nie bede, ale beda dlugie okresy 100% obciazenia (rendering). procek pIV3.06. przegladam sobie oferty i wybralem takie rzeczy: -do zasilacza: wymienic wentyl na Papst 8412N/2GL 80mm -na gpu (fx5600): ZALMAN ZM80C-HP ew. ZALMAN ZM80D-HP (pasywnie) -na procek: ZALMAN CPNS 7000A Al-Cu ew. Gigabyte 3D Cooler Ultra Super Silent GH-PCU31-SD -na hddki: 2* TITAN TTC-HD82 -na plycie jest juz radiator, nie bede niczego nowego tam wstawial. ew. prosze o sugestie czy takie rzeczy jak silikonowe podkladki, gumowe kolki czy jakies inne sa warte rozpatrzenia. kolorowe bajery lampki itp mnie nie interesuja. tak sie zastanawiam, czy moja propozycja jest z sensem, moze sie porywam na jakies drogie komponenty zupelnie niepotrzebnie? jakies inne sugestie? mam do ok. 700zl na wszystko. ew. rozpatrywalem chlodzenie wodne na calosc (w tym zasilacz, hddki) ale nie wiem czy da sie cos sensownego znalezc w tym przedziale cenowym. do hdd tylko w cpc widzialem chlodzenie wodne, a na hdd najbardziej mi zalezy. moze jakies mieszane rozwiazanie? Pozdrawiam Darek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzli Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Jesli chodzi o silikonowe podkladki i kolki gumowe to wbrew pozorom daja i to sporo. Drgania z wentylatorow nie sa przenoszone na obudowe. Co do reszty wyglada ok ewentualnie zalmana 7000Al-Cu zamienic na 7000CU. Nie zapomnij o dodatkowych wentylatorach wciagajacych i wyciagajacych powietrze z budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...