Skocz do zawartości
Flacku

i polala sie woda na plyte :/

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec jak w temacie polala mi sie woda w czasie prob chlodzenia wodnego . Plyta lezala cala noc i pol dnia na balkonie . Ale po odpaleniu byly rozne dziwne krzaczki na ekranie . Dzisaij chodzi komputer tylko na jednej kostce pamieci w porcie Dimm 1 i w biosie pokazjue mi napiecie Vdimm 3,2 .

Trzoszke duzo ale pamieci wytrzymuja . Mam pytanie czy wytrzymaja jesze czy lepiej czym predzej zap****c do serwisu . Plyta to EPOX 8RDA , pamieci kingston .

Pozdrawiam

Flack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym lecial do servicu , z takim napieciem na kostce to nie za dobze jest :) WC najpierw sie testuje czy nie przecieka a nie pcha sie d razu na CPU i do kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec gwarancje jeszcze mam ale z trzy tygodnie temu bylem na wymiane kondesatorow bo specznialy . Boje sie ze nie przyjma mi plyty bo cos zaczesto sie psuje . Ale jesli ma to miec tragiczny final to chyba zaniose .

Myslalem ze jak plyta sie suszy z 12 godzin to jej starczy . Niemailem sprezonego powietrza zeby wydmuchac wode z gniazd i chyba to jest caly powod .

Dzieki chlopaki

Pozdrawiam

Flack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie cieszyl z tego 3.2V dla pamieci. nie trzeba vmoda robic

Szkoda ze tylko jedna kosc dziala i troche sie boje podkrecac na takich napieciach . A przy okazji czy moze sie zdazyc ze wyswietlana wartosc jest nieprawidlowa . Jelsi tak to gdzie przylozyc miernik aby sprawdzic prawdziwe napiecia ?

PZDR

Flack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wody polalo sie moze z litr lub troszke wiecej . Myslalem ze juz wyschla ale niesprawdzilem czy napewno i odpalilem na mokrych slotach pamieci :/ . Ale mysle ze w serwisie sie niedoczepia .

Czy nadal nikt niewie gdzie mozna sprawdzic napiecia Vdimm

Pozdrawaim

Flack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to odkryles kolo najnowsza wersje vdimm-moda.

No to jak, kto pierwszy wrzuca epoxa do wanny :D moze tez dziala to na innch plytach :lol:

a tak pozatym jesli plyta chodzi stabilnie to po co ja wymieniac, wrzucaj radiatroki na ramik i krec 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wody polalo sie moze z litr lub troszke wiecej . Myslalem ze juz wyschla ale niesprawdzilem czy napewno i odpalilem na mokrych slotach pamieci :/ .  Ale mysle ze w serwisie sie niedoczepia . 

Czy nadal nikt niewie gdzie mozna sprawdzic napiecia Vdimm 

Pozdrawaim 

Flack

napiecie sprawdzisz na Mosfecie koło ramu wez z molexa mase i dotknij

Drenu i Źródła (dren to radiator tranzystora )

Źródło to wyjście napiecia na Dimm prawa noga tranzystora

Achtung: nie zrób zwary z drenem do dasz na pamiatki 3.3 V ( to jest sposób na maxymalny overvoltage) :) :twisted:

Tylko nie wiem co by na to powiedziały pamieci ? :roll: : BUUUM ????

Aaa ja myłem płyte głowna woda destylowana i nic sie nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec gwarancje jeszcze mam ale z trzy tygodnie temu bylem na wymiane kondesatorow bo specznialy . Boje sie ze nie przyjma mi plyty bo cos zaczesto sie psuje .  Ale jesli ma to miec tragiczny final to chyba zaniose . 

Myslalem ze jak plyta sie suszy z 12 godzin to jej starczy . Niemailem sprezonego powietrza zeby wydmuchac wode z gniazd i chyba to jest caly powod . 

Dzieki chlopaki 

Pozdrawiam 

Flack

to extra - zawsze mozna domniemywac ze te dwie awarie byly ze soba jakos polaczone. nie moga ci plyty nie przyjac bo cos sie psuje - jak za czesto to beda musieli ci dac nowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec gwarancje jeszcze mam ale z trzy tygodnie temu bylem na wymiane kondesatorow bo specznialy . Boje sie ze nie przyjma mi plyty bo cos zaczesto sie psuje .  Ale jesli ma to miec tragiczny final to chyba zaniose . 

Dzieki chlopaki 

Pozdrawiam 

Flack

Kondensatory ci w serwisie wymieniali ?? Bo jeśli nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez sie wylala woda na abita NF7-s (skladanie wc po pijaku-ZLY POMYSL) I nawet po dokladnym wysuszeniu. nie wstala. Wyslalem do serwisu myslicie ze na prawde oni sa tak glupi ze sie nie kapna? Pozdrawiam

tiaa jeszcze leppszy jak zakladanie TITANA z zapinką jednopunktową bez poduszeczek na procku ;-) tak sie pozbyłem durona 1400@ athlon 2,45ghz :lol: :roll: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na twoim miejscu bym ja jeszcze troche podsuszyl troszke na dwoze troszke suszarka tylko suszarka to z umierem przerwy co 1 min.

ewentualnie wanna ultradzwiekowa (chyba tak sie nazywa z glowy mi wylecialo) sory jak palnalem glupote z ta wanna ale jak ktos sie zna wie o co mi chodzi pozatym nie wiem czy taka duza jest wnienka. w servisach gsm takie maja na zalane fony.

Podstawa to dobrze ja wysuszyc.

Ja swoja K7s5a odsylalem 3 razy, 2 razy w przeciagu 2 tygodni i nowa przysylali.

Pozatym po zalaniu wyjal bym bateryjke :? wkoncu to tez napiecie ktore moze zabic... mobo of coz :D

-----------EDIT-----------------------

a po za tym jak wylal ci sie litr wody to nie zdziwil bym sie jak by byla pod zlaczami jeszcze i pod wszelkimi pie-rdolnikami ktore sa lutowane BGA, wniosek taki: susz, susz i jeszcze raz susz... tylko nie przysusz suszarka elementow do temp. 100oC :D

Dobrze ze sobie jszcze przypomnialem jak wysuszysz porzadnie to nowy bios zaladuj, bo moze cos mu sie po<span style="color:red;">[ciach!]</span>l...... od wody i bateryjki

A od tego takie napiecie, wkoncu chyba bios ma cos do powiedzenia na swojej plycie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec gwarancje jeszcze mam ale z trzy tygodnie temu bylem na wymiane kondesatorow bo specznialy . Boje sie ze nie przyjma mi plyty bo cos zaczesto sie psuje .  Ale jesli ma to miec tragiczny final to chyba zaniose .  

Dzieki chlopaki  

Pozdrawiam  

Flack

Ty tak nie cykaj. jak sie psuje to znaczy ze wadliwa i mzoe ci cala wymienia w koncu :twisted: ich to pikus powinno,ze ona sie czesto psuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie rozumiem czemu , nie wykorzystale do WC wody destyowanej!!

uzyles kranówy?? czy "oazy" z biedronki

Uzylem kranowki z oszczednosci bo do testow szczelnosci uznalem ze kranowka bedzie najlepsza , a destylowanej bylo mi zal zeby mi cieklo po plycie . teraz juz chodzi na destylowanej .

a po za tym jak wylal ci sie litr wody to nie zdziwil bym sie jak by byla pod zlaczami jeszcze i pod wszelkimi pie-rdolnikami ktore sa lutowane BGA, wniosek taki: susz, susz i jeszcze raz susz... tylko nie przysusz suszarka elementow do temp. 100oC

Dobrze ze sobie jszcze przypomnialem jak wysuszysz porzadnie to nowy bios zaladuj, bo moze cos mu sie po<span style="color:red;">[ciach!]</span>l...... od wody i bateryjki

A od tego takie napiecie, wkoncu chyba bios ma cos do powiedzenia na swojej plycie

ogolnie plyta chodzi od tygodnia non stop bez problemu wiec juz jest sucha ( chyba :) ) z nowym biosem niebardzo jestem pewny bo na stronie epoxa niewidzilem nowych biosow kiedys ale po wymianie kondesatorow wgrali tez nowy bios w ktorym np dodano obsluge FSB 400 . I niewiem czy znajde ten bios .

Tak kondensatoy mi wymienili bez problemu chociaz trwalo to trzy tgodnie :( .

napiecie sprawdzisz na Mosfecie koło ramu wez z molexa mase i dotknij

Drenu i Źródła (dren to radiator tranzystora )

Źródło to wyjście napiecia na Dimm prawa noga tranzystora

Achtung: nie zrób zwary z drenem do dasz na pamiatki 3.3 V ( to jest sposób na maxymalny overvoltage)

Tylko nie wiem co by na to powiedziały pamieci ? : BUUUM ????

Dzieki spruboje neidlugo bo narazie miernik ma malo mocy ( bateria wysiadla i dziwne zeczy pokazuje ) .

Dziekuje wszystkim i pozdrawiam slonecznie :)

Flack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi