dół Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Kupilem dzisiaj w sklepie caviara ( wd800bb) 80 GB. Po podlaczeniu do kompa w ogole nie chcialo go wykrywac albo wykrywalo jakies krzaki. W koncu udalo sie go wykryc. Zrobilem partycje partition magic i zabralem sie za instalowanie windowsa xp home. Najpierw przy wyborze partycji na ktora ma zostac zainstalowany wyskakiwal blad " partycja nie jest prawidlowa" i windows przerywal instalacje. Po kilkunastu prubach udalo sie i instalator rozpoczal kopiowanie plikow na dysk. Przy pierwszym restarcie instalatora/komputera, komputer rozpoczyna instalacje od nowa i tak w kolo. Nie wiem co robic, zalamany jestem maksymalnie. Dodam ze moj sprzet do plyta k7vza i duron 850. Blagam o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Zrobilem partycje partition magicMożna wiedzieć po co??? Skoro miałeś zamiar instalować XP na czystym dysku, to najprościej jest użyć do tworzenia partycji ... instalatora windows! 1) Ściągnij i zainstaluj nowy BIOS do płyty głównej - tylko uważaj na wersję (REV. ) płyty, były co najmniej dwie 2) Sprawdź kabel HDD, a najlepiej daj nowy - kable 80-cio żyłowe są delikatne i ten którego używasz może być uszkodzony 3) Jeśli ten windows to "kopia zapasowa" - użyj innej "kopii" i na czas instalacji systemu nie podłączaj komputera do netu (wirusy są szybsze niż myślisz, możesz złapać jakiegoś zanim system zainstaluje się do końca) Instalację zrób normalnie, usuń partycje i utwórz od nowa pod instalatorem - to naprawdę najprostszy sposób (wymaga tylko czytania komunikatów na ekranie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Ech, Linux jak Linux. Niby taki trudny i szmery bajery a tutaj ludziska nawet instalatora "najfantastyczniejszego systemu na swiecie" nie potrafia uzywac ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Kiedys malem podobny numer z dyskami i nadal do konca nie wiem gdzie lezal problem, sprawdz czy tasma jest cala, zworki masz dobrze ustawione i w biosie czy masz wszystko OK i inne duperele. A ten dysk dokupiles do starego kompa czy cos nowszego? A @ <--- Co masz przeciwko partition magic jak koles chcial nimi ustawic partycje do BARDZO DOBRZE nie musi robic tak jak ty i uzywac instalatora widnows, jakbys zauwarzyl to pm ma duzo przydanych opcji przy ustawianiu nowej partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dół Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 SKRYTOBOJCA ---> tak jak pisalem duron 850 i plytka k7vza. Calosc ma ok. 3 latek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 SKRYTOBOJCA ---> tak jak pisalem duron 850 i plytka k7vza. Calosc ma ok. 3 latek Aha sorki nie zauwarzylem :/ (to juz ta pora:)) Poszperaj w ustawieniach itp mi pomagalo jak odlaczlem kompletnie zasilanie na chwile. Ale pozniej i tak pozbylem sie tego dysku wiec nie wiem czy dalej by robim mi takie problemy :) Albo u kolegi przetestuj ten dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 @ <--- Co masz przeciwko partition magic jak koles chcial nimi ustawic partycje do BARDZO DOBRZE nie musi robic tak jak ty i uzywac instalatora widnows, jakbys zauwarzyl to pm ma duzo przydanych opcji przy ustawianiu nowej partycji.Taaa ... A jakich to "opcji" chcesz używać przy instalacji windowsa? Może zmiany rozmiaru partycji? Bardzo przydatne na czystym dysku ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 @ <--- Co masz przeciwko partition magic jak koles chcial nimi ustawic partycje do BARDZO DOBRZE nie musi robic tak jak ty i uzywac instalatora widnows, jakbys zauwarzyl to pm ma duzo przydanych opcji przy ustawianiu nowej partycji.Taaa ... A jakich to "opcji" chcesz używać przy instalacji windowsa? Może zmiany rozmiaru partycji? Bardzo przydatne na czystym dysku ... Uzywales kiedys pm WOGOLE? Inaczej bys nie zadawal glupich pytan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Co do PM to windows czasem ma problemy z instalacją gdy robiło się partycje na czystym dysku korzystając z PM. Na moim HDD mam partycje robione przy pomocy instalatora i zarządzani dyskami, bo po na partycjach robionych przez pm sypał mi sie system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 i tak samo u mnie. kupiłęm dysk nowy, podłączyłem go jako Slave. Zrobiłem Partycje na nim w PM. Sformatowałem stary dysk, sprzedałem, podłączyłem nowy i zaczeła się jazda taka jak u założyciela tematu. Najlepiej Partycje zrobić w fdisk.. a potem uruchomić już instalatora Windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...