Skocz do zawartości
roboty2

Krótko RAM'y do O/C pod AMD

Dobre pamieci do o/c pod AMD do 350 zl.  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Dobre pamieci do o/c pod AMD do 350 zl.

• TwinMos (Mtec)
      1
    • TwinMos Twister
      0
    • Hynix
      16
    • Geil
      4
    • Kingston
      0
    • Kingston HyperX
      7
    • Infineon
      1
    • NO-NAME
      2
    • Samsung
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Topic założyłem w celu zebrania wszystkich informacji w jednym miejscu na temat najlepszych pamięci do o/c pod procki AMD. Chodzi o pamięci w cenie do 350 złotych. Prosiłbym o zagłosowanie do ankiety na najlepsze waszym zdaniem pamiątki i o krótki opis ich wad i zalet (miło widziane właszne przygody). Podajcie również które modele pamięci kupić (FSB, oznaczenia z kości itp.)

Dzięki za udział w akcji.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sšdzicie o pamięciach TwinMos Twister, czy sš dobre do o/c. Z ankiety widać że polecacie Hynixy ale one sš dobre do Intela (podobno), ja mam Epoxa i chyba wysokie FSB mi nic nie da więc muszę walczyć o timingi. Mam rację czy nie bo tak naprawdę to już sam nie wiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w rozsądnej cenie pod 200-220fst z dobrymi czasami to Geil value 400MHz i OCZ O takie - przy 220 ~2.2.3.

Tylko że te OCZ o PC 2700 i one pójdoą na ponad 400 MHz na tak niskich timingach, dziwne?

A jeszcze jedno wszystkie TwinMosy sobie mam odpuścić bo jeszcze tydzień temu chciałem je już kupować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyper X na kosciach winbonda czyli wszystkie od KHX3000 w góre, na KHX 2700 trzeba uważac żeby sie nie naciać na egzemplarze na kosciach samsunga bo to totalna klapa.

Najbardziej polecane moduły:

BH-5 -> BH-6 -> CH-5

Pierwsze dwie pozwalają na prace z 250MHz na liczniku przy timingach 6-2-2 i CL2 jednak trzeba wyjechać dość znacznie ponad 3V z napieciem.

CH-5 to juz niestety gorsze kosci, jednak te 240 CL2 6-3-2 jest całkiem realne z napięciem około 3,1-3,3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyper X na kosciach winbonda czyli wszystkie od KHX3000 w góre, na KHX 2700 trzeba uważac żeby sie nie naciać na egzemplarze na kosciach samsunga bo to totalna klapa.

Najbardziej polecane  moduły:

BH-5 ->  BH-6 ->  CH-5 

Pierwsze dwie pozwalają na prace z 250MHz na liczniku przy timingach 6-2-2 i CL2 jednak trzeba wyjechać dość znacznie ponad 3V z napieciem.

CH-5 to juz niestety gorsze kosci,  jednak te 240  CL2 6-3-2 jest całkiem realne z napięciem około 3,1-3,3V

Tylko gdzie ja takie pamięci znajdę BH-5 -> BH-6 -> CH-5 jak ich już dawno nie produkują a szukać używanych nie mam czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna poprawka :) CH-5 jest ciągle produkowany, masz je np w KHX 3200A

Wystarczyłoby jakbyś zerknąl na giełde tweak'a, widziałem wczoraj KHX na BH-5, poszukaj na allegro i kupuj.

Pewno ze nie pójdziesz i nie kupisz ich w sklepie, ale naprawde opłaca sie poczekać pare dni i mieć konkretne pamiatki, tymbardziej ze timingi mają rewelacyjne a nowe Hyniksy to już kiszka a dobre egzemplarze to tylko na allego mozna dostać jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tych pamięciach http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5859&sid=1

Mają niski tymingi przy 466 i cena też jest do przyjęcia będą pasować do mojego Epox'a 8RDA+ rev2.2?

SPECYFIKACJA:

Typ : DDR SDRAM

Pojemność : 256 MB

Prędkość 433Mhz - PC3500

Czas dostępu : 4,5 ns

Timing @433

-CAS Latency : 2 T

-Command rate : 1 T

-(tRAS - tRCD - tRP) : 6 - 3 - 3 T

Napięcie : 2,6 V ~ 3,1 V

Chip : jednostronnie 8 x 32MB TSOPII

Radiator : Miedź - posrebrzany

PCB : ekranowane, 6-cio warstwowe

Gwarancja : Wieczysta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że te OCZ o PC 2700 i one pójdoą na ponad 400 MHz na tak niskich timingach, dziwne?

No nie wiem czy takie dziwne - gdybys poszukal troche w necie dowiedzialbys sie ze te pamieci byly robione na BH6. co prawda te nowsze modele juz nie sa - wiem jednak na pewno ze uzyte kostki to 5ns - niestety nie wiem jakiej firmy ale sadzac po wynikach w pokrecaniu [moge poswiadczyc bo sam mam takie] ich jakosc musi byc niezla...poza tym to przeciez OCZ ;)

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi