Skocz do zawartości
tomasir

Zbiorniki wyrównawcze.(szklane i metalowe)

Rekomendowane odpowiedzi

MOja pompka będzie zatapialna i sięzastanawiałem czy ktoś ma taki zbiornik wykonany ze szkła, bo wpadł mi w oko taki 2,2 l słoik z metalową zakrętką (uszczelniony) i sięzastanawiam czy to ma sens. Wizualnie napewno wyglądałoby ekstra, ale czy to praktyczne. Czyli jak duża ilość ciepła jest przez taki zbiornik oddawana

Zastanawiałem się jeszcze nad metalowym. Wiem że ktoś na forum ma taki (chyba miedziany).

Napiszcie co o tym myślicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno lepszy będzie od plastikowego.

Ja myślałem o takim grubym słoiku po miodzie podobny do weku z uszczelkątylko jak wiercić w szkle?

Metalowy będzie korodoał i tak mi sie wydaje spowoduje że twoja woda destylowana już taka nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOja pompka będzie zatapialna i sięzastanawiałem czy ktoś ma taki zbiornik wykonany ze szkła, bo wpadł mi w oko taki 2,2 l słoik z metalową zakrętką (uszczelniony) i sięzastanawiam czy to ma sens. Wizualnie napewno wyglądałoby ekstra, ale czy to praktyczne. Czyli jak duża ilość ciepła jest przez taki zbiornik oddawana

Zastanawiałem się jeszcze nad metalowym. Wiem że ktoś na forum ma taki (chyba miedziany).

Napiszcie co o tym myślicie...

No to ja ci sprzedam mój pomysł (na razie teoretyczny, ale już niedługo :wink: ) wykorzystaj rurę PCV do kanalizacji 10cm + płaskie zaślepki -> można dobrać sobie wysokość, wkleić podłączenia do rurek wykorzystując kleje do rur PCV i rurki do CO, zbiornik jest nieprzezierny ale można wkleić na dole rurkę i u góry, połączyć rurką akwariową i widać poziom wody. Zobacz jaka dowolność formowania kształtu i podłączeń. Nie wspominam minimalnych kosztów (najdroższy klej - 13zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja ci sprzedam mój pomysł (na razie teoretyczny, ale już niedługo :wink: ) wykorzystaj rurę PCV do kanalizacji 10cm + płaskie zaślepki -> można dobrać sobie wysokość, wkleić podłączenia do rurek wykorzystując kleje do rur PCV i rurki do CO, zbiornik jest nieprzezierny ale można wkleić na dole rurkę i u góry, połączyć rurką akwariową i widać poziom wody. Zobacz jaka dowolność formowania kształtu i podłączeń. Nie wspominam minimalnych kosztów (najdroższy klej - 13zł)

Tyle że ten słoik co ja wspomniałem mam za 15 pln pozostaje wywiercić otwory, przeprowadzić kable i rurki i uszczelnić. Więc w sumie to chyba jeszcze taniej wyjdzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że ten słoik co ja wspomniałem mam za 15 pln pozostaje wywiercić otwory, przeprowadzić kable i rurki i uszczelnić. Więc w sumie to chyba jeszcze taniej wyjdzie....

Za te pieniadze to kupisz taki zbiorniczek :

Dołączona grafika

Jest hermetycznie zamykany, pojemnosc 1,7 l , a sa i wieksze.

Trzeba tylko wkleic wlot - wylot i przelotke na kabel do pompki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie go kupić :?:

Tutaj jest link do calej oferty firmy PLAST TEAM

Mozna je kupic (na Slasku przynajmniej) w marketach typu :

REAL , OBI w dzialach ze sprzetami i wyposazeniem do kuchni :)

widziałem je wczoraj w karfurze, ten co ma reed (chyba) za 9,50 i większy za 12zł.

Reed - ta uszczelka to bajer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem je wczoraj w karfurze, ten co ma reed (chyba) za 9,50 i większy za 12zł.

Mylisz sie Arkady, ta uszczelka to nie bajer.

Jezeli poloze go na bok i nic nie cieknie, to chyba jest szczelny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz sie Arkady, ta uszczelka to nie bajer.

Jezeli poloze go na bok i nic nie cieknie, to chyba jest szczelny ?

właśnie chciałem powiedzieć - byłem tym b. pozytywnie zaskoczony (bajer=zaj***sty) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a interesuje mnie jeszcze jak mocujesz rurki do obudowy

- na śruby z uszczelkami? (jakie, gdzie kupić)

- na stałe - klej?

Chodzi ci o przejscie roorek przez scianke obudowy ?

Jezeli tak to :

- w dziurkach (pod zasilka sa jakies takie wolne, lekko zaslepione) mam wstawione kolanka

- z jednej i drugiej strony nalozona jest roorka i zaciski na niej (nylonowe od Mate rulzz :) )

Zero sroob i kleju, mino to latwe w demontazu, jakby co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...