Skocz do zawartości
godless

Radeony 9600Pro i 9600XT, głośność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :D

Noszę się z zamiarem kupna nowej karty, wybór mój padł na Radeona 9600Pro lub 9600XT.

Przekopałem się już przez specyfikacje i różne testy, ale pozostała mi jeszcze jedna wątpliwość.

Która z kart opartych o powyższe chipsety jest najcichsza?

W jednym z testów wymieniono Asusa 9600XT jako bardzo cichego.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. :)

godless

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba raczej sprawdzić, który model konkretnego producenta jest najcichszy. Każdy producent daje inny cooler. Osobiście kupiłbym kartę, która Tobie pasuje i wymienił chłodzenie na Artic VGA Silencer (ok. 55zł) jeśli firmowe jest za głośne.

Z tym Silencerem jest dziwna sprawa. Ponoć dopiero Rev.3 obsługuje Radeony 9600 ale mój qumpel kupił Rev.1 i weszła bez problemu na Saphire R9600PRO.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Popieram wymiane chłodzenia na Silencera.

I najlepszy wybór to chyba FIC 9600pro. Memorki kręcą sie mu na 800MHz bez radiatorków (www.overclockers.pl), a rdzeń z Silencerem poleci dużo ponad 500MHz bo standardowy coolerek słabiutki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram wymiane chłodzenia na Silencera.

I najlepszy wybór to chyba FIC 9600pro. Memorki kręcą sie mu na 800MHz bez radiatorków (www.overclockers.pl), a rdzeń z Silencerem poleci dużo ponad 500MHz bo standardowy coolerek słabiutki.

Równiez popieram, a z modeli na 9600XT na lepszych pamięciach dobry jest również HIS 9600XT, tylko skurczybyk drogi. Poza tym w porównaniu z Silencerem praktycznie każdy wysokoobrotowy mały cooler na GPU będzie głośniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi