Skocz do zawartości
berkut

Turbina Gazowa - film + zdjecia

Rekomendowane odpowiedzi

No jak slusznie Arnie zouwazyl po moim GG odpalilem dzis moj starszy projekt jakim jest turbina gazowa ;)

Zdjecia:

Dołączona grafika

Miernik cisnienia oleju + upust cisnienia (potrzebne by odpalic silnik na zimnym oleju oraz by go rozkrecic)

Rozruch wyglada tak ze otwiera sie troche odplyw oleju, rozkreca sie silnik duzo latwiej i jest gitara ;) z olejem @ 2.5 bar nie chce za bardzo sie rozruszac.

Dołączona grafika

Te male butle dzis zuzylem na testy, duza starcza na duzo dluzej i o wiele wyzsze cisnienie paliwa jest wiec moge sobie poeksperymentowac.

Dołączona grafika

Wrzechpotezny osprzet silnika : aparat zaplonowy i pompa oleju z systemem olejenia :o To jest taki system tylko do tego by te turbine dalo sie uruchomic, nie ma mowy o dluzszej pracy.

Dołączona grafika

Brzydkie ale dziala. Aktuator chwilowo odlaczony (mam co do niego pozniej plany rozne)

Dołączona grafika

Tutaj widac czemu uzylem plastikowej butelki: chce widziec co sie dzieje z silnikiem (bardzo wazne podczas rozruchu i pracy - czy sa drgania, czy kreci sie itd)

Dołączona grafika

Tak prezentuje sie calosc.

Na dole widac dmuchawe po lewej z AN-2, niestety @ 12V okazala sie za slaba by rozkrecic silnik ale dzieki niej opracowac moglem metode rozruchu silnika.

Dołączona grafika

A tak prezentuje sie silnik. Bardzo elegancki, prawda ? :mrgreen:

Musze jeszcze zalozyc chlodzenie woda, uszczelnic przecieki miedzy komora spalania a turbina i jestem prawie w domciu.

Widac na zdjeciu takze termometr do mierzenia temp. gazow wylotowych ktora podczas odpalania dochodzi nawet do 800C by przy rozkreceniu sie turbiny spasc do 450C przy stalej pracy i 650-700C podczas rozkrecania sie.

Za godzine kiedy skoncza sie uploadowac filmy dopisze post z nimi. Apeluje do kazdego posiadajacego serwer i troche dobrej woli by umiescic na nim 23mb filmow o zrobienie tego by mozna bylo sprawnie przeprowadzic "dystrybucje" tego filmu.

Co mi sie podoba a co nie w silniku tym (praca)... Ciezko powiedziec co nie, moze bedzie to dosc problematyczne uruchomienie go (odkurzaczem itd).

Z czego jestem wybitnie szczesliwy to moja komora spalania ktora utrzymuje niskie temp. gazow wylotowych i co najwazniejsze, z czego jestem wybitnie duny nie dochodzi (jeszcze nie doszlo) do zjawiska flame out'u (nagla zmiana gazu doprowadza do zdmuchniecia plomienia), pod tym wzgledem jest NIEZWYKLE stabilna i nawet gwaltowne zmiany nie szkodza jej.

berkut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - ale Ty warsztat musisz mieć ;) Bo o zdolnościach nie trzeba wspominać bo wystarczy popatrzeć =)

PS. Ile całość kosztowała? (bez butli z gazem :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od ojca dostalem turbine, pompe paliwowa bosh'a, reszta to kolo 100zl (nie liczac migomatu ktorym to spawalem)

PIERWSZY FILM

Dodam ze pierwszy film jest slaby

Dzwiek ktory sie tak zmienia pozniej jak silnik sie rozkreca to niewytrzymujacy halasu mikrofon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 20min powinien sie uploadowac 2 film.

Hehe, narazie nie dalem doladowania >0.3 bar na tych filmach (0.2 bar bylo mniejwiecej maxem), bedzie 2 bar.

Huk na poczatku filmu to wybuchajacy w komorze spalania propan, potem to juz pali sie po prostu. Huk jest dlatego ze komora napelnia sie gazem i powietrzem a swieca znajduje sie na 2 jej koncu w stosunku do wlotu paliwa -> wybuch ok. 2L mieszanki.

Na koncu filmu slyszycie ile halasu daje odkurzacz a ile turbina podczas pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyzwanie inzynieryjne (czy podolam) + duzo dobrej zabawy (jedni pija, pala ziolo i biora piguly skaczac caly dzien w klubach i dyskotekach a inni jak ja wola robic cos kreatywnego). bedzie to to po 1 modelem silnika wiekszego + moze bedzie malego gokarta napedzac jesli bedzie elegancko chodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muahahaha uwielbiam takie rzeczy :P a bedziesz sie bawil w gokarta poduszkowca zrob ;] nie musisz sie w przekladnie bawic przy odpowiednim smigle 1:1 moze byc a jak zrobisz smiglo ze zmiennym skokiem lopat to wogule swiatynie ci postawie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi