KvM Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 więc tak. Jest to jakiś noname. Ale specyfikacje ma ciekawą. Mianowicie 5V 30A 12V 11A 3,3V 28A nie ma podanej max sumy dla 5V+3,3V! Zasiłka ma 6 wtyczek na HDD/CD, 2 na flopa i oczywiście dodatkowe kable do P4. /za jakiś czas napiszę jak się sprawują (napięcia rzeczywiste) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Pierwsza sztuka (mam dwie) Vcore 1,968 (PIII 450) - powinno być 2,0 1,5V - 1,504 3,3V - 3,296 5V - 5,026 12V - 12,190 -12 - -11,707 5VSB 5,107 IMHO całkiem nieźle. Fakt, że system jest mało obciążony (S3trio64 i nic poza tym), ale widziałem dramatycznie gorsze wartości przy podobnym obciążeniu. Wiatrak chodzi bardzo cicho. Za jakiś czas napiszę jak się sprawuje ten drugi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 czekam z niecierpliwoscia :D sprobuj moze pod wiekszym obciazeniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 czekam z niecierpliwoscia :D sprobuj moze pod wiekszym obciazeniem Nie bardzo mam czym go obciążyć. zwiększyłem Vcore do 2,2 i podkręciłem FSB do 124. +5 spadło do 4,999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 pozycz od kumpli jakis dysk, ze 2 nagrywarki i bedzie czym :) w ostatecznosci walnij kilkanascie wentylatorow :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 więc tak. Jest to jakiś noname. Ale specyfikacje ma ciekawą. Mianowicie 5V 30A 12V 11A 3,3V 28A nie ma podanej max sumy dla 5V+3,3V! Zasiłka ma 6 wtyczek na HDD/CD, 2 na flopa i oczywiście dodatkowe kable do P4. /za jakiś czas napiszę jak się sprawują (napięcia rzeczywiste) właśnie dzwoniłem do komputronika by sprawdzic siebie (mój wcześniejszy post) i gościu w magazynie powiedział, że podpisu pod pozycją w cenniku NIE ZMIENIAJĄ NIGDY ( 8O 8O :?: ), sprzedają co akurat mają. Więc jak ja kupowałem to był tam fortron ale cena też była inna. Ten twój model to WINTECH - WIN400PS. co to jest - nie wiem, moja wina, że wcześniej nie sprawdziłem czy to jest nadal fortron, przed waleniem posta :oops: , ale się bardzo zdziwiłem pozytywnie różnicą w cenie. następną pozycją jest 460W za 495zł netto w hurcie - i jest to enlight ENF0246. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajda Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Hmm moje 350W ma na 12V 16A... Przylaczam sie do glosow by sprawdzic pod wiekszym obciazeniem (pozyczyc dyski itp, albo zaniesc do kogos z np. mocnym athlonkiem i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jeszcze swoj dysk itd.). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 nie dalbys rady jakiegos konkretnego obciazenia na ten zasilacz wrzucic?? moze ja podam jakie napiecia mam z athlonem 1.33 @ 1.73ghz @ 2V: 3.3V- 3.4V wg. monitora plyty 5V- 4.94V monitor plyty, w gniazdkach hdd jest 5.05V, przy atx jest 4.99V 12V - 12.11V Zasilacz taki jak w konfigu, chlodzeny woda (cisza) a chlodzenie procka to freon (ale niedlugo go modyfikuje) BTW. chcialby ktos kupic odemnie takie chlodzenie freonem, niedlugo bede to "seryjnie" budowal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Pierwsza sztuka (mam dwie) Vcore 1,968 (PIII 450) - powinno być 2,0 1,5V - 1,504 3,3V - 3,296 5V - 5,026 12V - 12,190 -12 - -11,707 5VSB 5,107 IMHO całkiem nieźle. Fakt, że system jest mało obciążony (S3trio64 i nic poza tym), ale widziałem dramatycznie gorsze wartości przy podobnym obciążeniu. Wiatrak chodzi bardzo cicho. Za jakiś czas napiszę jak się sprawuje ten drugi. Jak masz halogenka (takiego do oswietlenia) to podlacz go pod 12V a jak masz drugiego to pod 5V i zobacz wtedy jakie sa napiecia. Taki halogenek luka ok. 4.5A wiec to jest bardzo duze obciazenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 ale zastanawiam się czy coś to da? najlepiej testować na realnym sprzęcie, bo idąc tą drogą można podpiąć spawarkę pod powerek i być złym że nie poszedł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ale zastanawiam się czy coś to da? najlepiej testować na realnym sprzęcie, bo idąc tą drogą można podpiąć spawarkę pod powerek i być złym że nie poszedł... Spox jak lenistwo mnie nie ogarnie to podłączę małego peltka. Na rzaie zwiększyłem obciążenie do: 2x Baracuda IV 60GB 1x Baracuda 20GB (jakaś starsza) 1x U6 20GB 1x CD-ROM 2x Karta graficzna (grzejący się jak cholera mpact2 i TNT m64) wszystki sloty PCI są wypełnione jakimiś śmieciami (siecówki, modemy etc) Procek AXP 1500+ @ 1800+ (150FSB)@1,75V mobo K7s5A (ta jak wiadomo lubi prąd) Wyniki 2,5V - 2,48 (ale to zdaje się od płyty zależy, a nie od zasiłki) 3,3V 3,28 5V - 4,972 Jak zmienię FSB na 100 to rośnie do 4,99. Za jakiś czas sprawdzę tą drugą sztukę. Zasiłki mają b. długie kable zasilające - ich skrócenie może przynieść znaczną poprawę wyników do berkuta: Miałem jakiś czas temu tą 420stkę którą masz. Wyniki były słabsze (4,76@5V) (Dual AthlonXP1900+@AsusA7M266D. Ta Twoja zasiłka jest mocna jeśli chodzi o 12V, ale to się przydaje gdy jest dużo np. dysków SCSI. W sumie ten producent ma taki sam model 350W - parametry różnią się tylka dla napięcia 12V. Chciałem aby gość z luxusa mi takie ściągnął, ale nie zrobił tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 nie dalbys rady jakiegos konkretnego obciazenia na ten zasilacz wrzucic?? moze ja podam jakie napiecia mam z athlonem 1.33 @ 1.73ghz @ 2V: 3.3V- 3.4V wg. monitora plyty 5V- 4.94V monitor plyty, w gniazdkach hdd jest 5.05V, przy atx jest 4.99V 12V - 12.11V Zasilacz taki jak w konfigu, chlodzeny woda (cisza) a chlodzenie procka to freon (ale niedlugo go modyfikuje) BTW. chcialby ktos kupic odemnie takie chlodzenie freonem, niedlugo bede to "seryjnie" budowal Ja się bym pisał na ten freon. Jak to wygląda i przybliżony koszt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 do berkuta: Miałem jakiś czas temu tą 420stkę którą masz. Wyniki były słabsze (4,76@5V) (Dual AthlonXP1900+@AsusA7M266D. Ta Twoja zasiłka jest mocna jeśli chodzi o 12V, ale to się przydaje gdy jest dużo np. dysków SCSI. W sumie ten producent ma taki sam model 350W - parametry różnią się tylka dla napięcia 12V. Chciałem aby gość z luxusa mi takie ściągnął, ale nie zrobił tego. hmmm, skoro tak mowisz... ja coprawda mam zupelnie inne doswiadczenia, u mnie napiecia 5V sa bardzo ladne (amd athlon @ 1.8ghz 2.2V core, radiate pisze ok. 124W, tylko o jakies 10-20mniej niz 2 athlony twoje) ale ten zasilacz mozna bardzo ladnie zmodyfikowac dodajac kilka rezystorow....na kablach kontrolnych... ale nie musze tego robic chyba ze moj nowy projekt z FC sie sprawdzi :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen: Reszta kompa byla taka: Voodoo 3 3000, SB Live 5.1, Seagate U6, jakies 6.4gb fujitsu, NIC, CD rom 48x LG i spawara 8x lg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 do berkuta: Miałem jakiś czas temu tą 420stkę którą masz. Wyniki były słabsze (4,76@5V) (Dual AthlonXP1900+@AsusA7M266D. Ta Twoja zasiłka jest mocna jeśli chodzi o 12V, ale to się przydaje gdy jest dużo np. dysków SCSI. W sumie ten producent ma taki sam model 350W - parametry różnią się tylka dla napięcia 12V. Chciałem aby gość z luxusa mi takie ściągnął, ale nie zrobił tego. hmmm, skoro tak mowisz... ja coprawda mam zupelnie inne doswiadczenia, u mnie napiecia 5V sa bardzo ladne (amd athlon @ 1.8ghz 2.2V core, radiate pisze ok. 124W, tylko o jakies 10-20mniej niz 2 athlony twoje) ale ten zasilacz mozna bardzo ladnie zmodyfikowac dodajac kilka rezystorow....na kablach kontrolnych... ale nie musze tego robic chyba ze moj nowy projekt z FC sie sprawdzi :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen: Reszta kompa byla taka: Voodoo 3 3000, SB Live 5.1, Seagate U6, jakies 6.4gb fujitsu, NIC, CD rom 48x LG i spawara 8x lg Wiesz - mógł to być problem konkretnego egzemplarza, no i pomiar był z BIOSu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Wiesz - mógł to być problem konkretnego egzemplarza, no i pomiar był z BIOSu Choć przypomina mi się, że zanim dotarł do mnie ten ToPower PSU jechałem na zwykłej 300 tce - któa miała o wiele lepsze parametry na tej płycie. Druga sztuka daje minimalnie słabsze napięcia 2,5 orza 3,3 wachają się między odpowienid 2,480-2,496 i 3,328-3,296 5V to "tylko" 4,945 +12V za to, to "aż" 12,48 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Wy jakieś strasznie drogie zasiłki kupujecie.... a JA mam Codegena 300W pod P4 i oto moje napięcia : 12 V - 12,34 5 V - 5,09 3,3 V - 3,37 Vcore 1,75 V - 1,78 Kompa mam baaaaardzo prądo żernego ! Jak chcecie to mogę go jeszcze dodatkowo dociążyć ! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Wy jakieś strasznie drogie zasiłki kupujecie.... a JA mam Codegena 300W pod P4 i oto moje napięcia : 12 V - 12,34 5 V - 5,09 3,3 V - 3,37 Vcore 1,75 V - 1,78 Kompa mam baaaaardzo prądo żernego ! Jak chcecie to mogę go jeszcze dodatkowo dociążyć ! :twisted: Obciąż go: 5V 30A 12V 11A 3,3V 28A zobaczymy co z Twojego zasilacza zostanie. Poza tym czasem się trafi ślepej kurze ziarno. Mi też sie raz taki trafił - niestety poszedł do klienta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Wy jakieś strasznie drogie zasiłki kupujecie.... a JA mam Codegena 300W pod P4 i oto moje napięcia : 12 V - 12,34 5 V - 5,09 3,3 V - 3,37 Vcore 1,75 V - 1,78 Kompa mam baaaaardzo prądo żernego ! Jak chcecie to mogę go jeszcze dodatkowo dociążyć ! :twisted: Obciąż go: 5V 30A 12V 11A 3,3V 28A zobaczymy co z Twojego zasilacza zostanie. Poza tym czasem się trafi ślepej kurze ziarno. Mi też sie raz taki trafił - niestety poszedł do klienta. Już kilkanaście takich trafiłem ! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 eeee sczęściarz. ja z jednym codegenem gadałem i nie zamierzam więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a ja dorwałem zasiłke firmu FSP GROUP to jest jakiś oddział FORTRONA i 300W ma parametry 28A - +3,3V 30A - +5V 15A - +12V dałem za niego 75 pln i mam 2 letnią gawarncje i w ogole jest niesamowity z wyglądu upchany w środku na maksa jeszcze nie założyłem ale juz niedługo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a ja dorwałem zasiłke firmu FSP GROUP to jest jakiś oddział FORTRONA i 300W ma parametry 28A - +3,3V 30A - +5V 15A - +12V dałem za niego 75 pln i mam 2 letnią gawarncje i w ogole jest niesamowity z wyglądu upchany w środku na maksa jeszcze nie założyłem ale juz niedługo He he ja też mam takiego megabajta (znaczy przez nich ciągnięte jakiś no name). tyle że max suma na 3,3 i 5V = 160W ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ten ma sume na 3,3 i 5 180W i 280 dla 3,3 + 5 + 12 a model to fsp300-60bt robi takie tez np AOPEN a co z tym twoim megabajtem bo nie zrozumiałem ten twoj to niby tez z FSP GROUP??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ten ma sume na 3,3 i 5 180W i 280 dla 3,3 + 5 + 12 a model to fsp300-60bt robi takie tez np AOPEN a co z tym twoim megabajtem bo nie zrozumiałem ten twoj to niby tez z FSP GROUP??? Chodzi o to że ten megabajt też ma dobre parametry, ale podobnie jak u Ciebie jest ograniczenie na sumę. W tej czterysetce nie ma takiego ograniczenia czyli tu jest 240W na 3,3 i 5V, a nie 180. Przynajmniej teoretycznie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a widziałeś ile kosztuje za zachodzi ten fsp http://www.crawfordmicrosystems.com/case.htm 57$ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a tak w ogole to bym wolal zalozyc 2xtakie 300 jaką kupiłem i wtedy to by było cool http://www.fsp-group.com.tw/images/image2/...p300-60bt_2.jpg tylko ze mój nie ma grilla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 a ja dorwałem zasiłke firmu FSP GROUP to jest jakiś oddział FORTRONA i 300W ma parametry 28A - +3,3V 30A - +5V 15A - +12V dałem za niego 75 pln i mam 2 letnią gawarncje i w ogole jest niesamowity z wyglądu upchany w środku na maksa jeszcze nie założyłem ale juz niedługo sądząc po tym jak wygląda strona fortrona, to chyba wygląda tak, że FSP Group to jakiś holding raczej, którego częścią jest fortron-source jak też twoja firma -> SPI. Widać że produkują ten sam stuff, bo ja swój powerek znalazłem i w twojej liście i na stronie fortrona. A co do napięć to wydaje mi się celowym podawać średnie z najdłużej utrzymywanych , bądź najdłużej utrzymywane napięcia. Ja na swoim powerku przy dużym obciążeniu (2 atki) mam 12V =11,977 praktycznie niezmiennie, a np w pracy mam codegena, durka 800 na a7v133 i tam 12V skacze od 11,4 do 12,5 8O , więc mógłbym powiedzieć, "średnio" to dobry zasilacz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 ja na tej mojej zasilce mam speedfan i bios 4,76V 3,26V 11,97 multimetr 5,01 3,36 12,20 enermax speedfan i bios 4,92 3,33 12,10 i któremu wierzyc ( bios czy multimetr chodzi o obecna zasilke nie enermaxa bo na nim nie zdazylem porobic pomiarów ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 hehe, no, to chyba podstawa rozmów o zasiłkach. ja używam asus probe, musze looknąć do biosu. ale jaja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 poprawiłem poprzedni mój post zeby wszystko było jasne a jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi bo te napięcia ktore podałem z multimetru to były mierzone na wyjściach na CD HDD tzn 5 i 12 a 3,3 zmierzyłem z takiej wtyczki podobnej do jednej wtyczki od zasilania At (to chyba mozna do zasialnia serwerowych plyt uzyc dokładnie nie wiem) ale moje pytanie jest takie: Czy jak nie mierzyłem na złączu ATX tylko na tych wyjściach to mogły być inne napięcia??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 a ja dorwałem zasiłke firmu FSP GROUP to jest jakiś oddział FORTRONA i 300W ma parametry 28A - +3,3V 30A - +5V 15A - +12V dałem za niego 75 pln i mam 2 letnią gawarncje i w ogole jest niesamowity z wyglądu upchany w środku na maksa jeszcze nie założyłem ale juz niedługo Gdzie go kupiłeś ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...