Poodel Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Witam. Trochę Wam pozawracam głowę, bo mój problem juz tak mnie zakręcił że kompletnie nic nie wiem :) Otóż - mam zamiar kupić jak najszybszego Celerona, ale nie zmieniajac płyty głównej. Obecnie mam Celerona 433 na Abicie BE6. Płyta z tego co czytam sobie w instrukcji ma chipset 440BX i obsługuje cytuję: - Intel Pentium III 450 - 550 MHz - Intel Pentium II 233 - 450 MHz - Intel Celeron 266 - 466 MHZ based on 66 MHz PPGA - 66 and 100 MHz CPU external clock speeds Płyta ma Slot 1, teraz działa z Cel433 na przejściówce na Socket 370. Na stronie Abita dowiedzieć się można że płyta ta jest "dedykowana układom Intel Pentium III i Celeron z zegarem od 450 do 700 MHz" W związku z tym moje pytanie - jakiego najszybszego/najlepszego Celerona powinienem kupić żeby polazł na mojej płycie? Trochę mi się nie chce wierzyć, że max na tą płytę to 700? :( Od razu zaznaczam, że rozwiązania poza Celeronem nie wchodzą w grę - płyty nie zmienię, bo pasowałoby wtedy zmienić pamięć na DDR, zapłacić za nową płytę, nowy procek - najzwyczajniej mnie na to nie stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 raczej wejdzie celek 1000 (nie A) tylko bedziesz musiał zrobic flash biosu i kupic przejsciówke SLOT1-FCPGA za jakies 40 pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 celek 700 ma mnoznik 10.5 mnozac to poprzez FSb 100 daje nam 1050 MHz mysle ze celka 1GHz FCPGA obsluzy nowy bios na pewno nie zaszkodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 na twoim miejscu kupilbym tuatalina 1.0 lub 1.2 zrobil moda na przejscówce ... i puscil go na tym BXsie na 1.5 lub 1.6 :)))) http://www.overclockers.pl/artykuly/tualatin_mod/ w zeszly weekend wlasnie z kumplem wlozylismy 1.0 Tuatalina do Asusa na BXsie ... uzylismy porzadnej przejsciówki FCPGA2 MSI kupionej za 60 zł w http://sirius.pl/ wylutowalismy 3 gniazdka spod 3 nóżek ktore mialy byc wylamane ... i cieniutkim drucikiem polaczylismy puste gniazdo z tym drugim ... procesor nie byl wcale ruszany ... szczegóły ... chodz na GG :))) cena ... 280+60 zł +2 godziny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poodel Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 raczej wejdzie celek 1000 (nie A) tylko bedziesz musiał zrobic flash biosu i kupic przejsciówke SLOT1-FCPGA za jakies 40 pln To jeszcze takie małe pytanko - ten Cel1000 jest oparty na Copperminie a Cel A na Tualu? Czy Celeron II to jest to samo co Celeron A? I czy na pewno nie ma szans żeby dajmy na to Cel II 1400 ruszył na tej płycie? Bo FCPGA to chyba to samo co Socket370 (albo ja jestem totalnym ignorantem :lol: )? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poodel Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 na twoim miejscu kupilbym tuatalina 1.0 lub 1.2 zrobil moda na przejscówce ... i puscil go na tym BXsie na 1.5 lub 1.6 :)))) http://www.overclockers.pl/artykuly/tualatin_mod/ w zeszly weekend wlasnie z kumplem wlozylismy 1.0 Tuatalina do Asusa na BXsie ... uzylismy porzadnej przejsciówki FCPGA2 MSI kupionej za 60 zł w http://sirius.pl/ wylutowalismy 3 gniazdka spod 3 nóżek ktore mialy byc wylamane ... i cieniutkim drucikiem polaczylismy puste gniazdo z tym drugim ... procesor nie byl wcale ruszany ... szczegóły ... chodz na GG :))) cena ... 280+60 zł +2 godziny :) heh, faktycznie ciekawe :) Chociaż kurcze jak wy ten drucik tak zrobiliście? Wydaje się co najmniej trudne do zrealizowania. A jeszcze co do przejściówki - rozumiem że to przejściówka Slot1 - FCPGA2 ? I jeszcze jedno - zakładając że kupię tego Tuala na FCPGA2, ale okaże się że moje zdolności manualne są słabe ;) Ile kosztuje jakaś sensowna płyta pod niego, ale pod SDRAM? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Najlepsza plyta pod niego to ABIT st6 - 350 pln. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Cholernie drogo... nie lepiej już wymienić sobie na płytę pod SDR AMD? KT133A juz kupisz za 150zł, a Durona za drugie tyle i masz wydajniejszy sprzęt niż ten Celeron, z możliwością montażu Athlona XP w przyszłości... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 na twoim miejscu kupilbym tuatalina 1.0 lub 1.2 zrobil moda na przejscówce ... i puscil go na tym BXsie na 1.5 lub 1.6 :)))) http://www.overclockers.pl/artykuly/tualatin_mod/ w zeszly weekend wlasnie z kumplem wlozylismy 1.0 Tuatalina do Asusa na BXsie ... uzylismy porzadnej przejsciówki FCPGA2 MSI kupionej za 60 zł w http://sirius.pl/ wylutowalismy 3 gniazdka spod 3 nóżek ktore mialy byc wylamane ... i cieniutkim drucikiem polaczylismy puste gniazdo z tym drugim ... procesor nie byl wcale ruszany ... szczegóły ... chodz na GG :))) cena ... 280+60 zł +2 godziny :) A jak to chodzi ? Napisz coś o wydajności, bo tak to nie wiadomo czy się wogóle za coś takiego zabierać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Witam. Trochę Wam pozawracam głowę, bo mój problem juz tak mnie zakręcił że kompletnie nic nie wiem :) Otóż - mam zamiar kupić jak najszybszego Celerona, ... po 1 sprawdz swoja przejsciowke - czy ma zworke PPGA/FCPGA (lub Celeron/PIII) - jezeli tak to jest duze prawdopodobienstwo ze nie bedziesz musial jej zmieniac - jkbys musial zmieniac to styka zwykla przejsciowka Jamicon SLOT1/FCPGA (za 30zl) po 2 idealnym procesorem jest Celek 800 ze steppingu cD0 (poznasz po defaultowym napieciu 1.75V) - te procki prawie w 100% dawaly sie odpalic na magistrali 133MHz na BOXowym coolerku - co dawalo 1064MHz (8x133) a procek mial wydajnosc zblizona do PIII 933 - jest tylko jedno ale AGP a dokladnie taktowanie przy magistrali 133MHz wynosi ono ponad 88MHz (norma to 66MHz) i gorsze karty graficzne moga miec z tym problemy po 3 w najgorszym przypadku kup szybszego Celka i krec go na ile mozesz - moj Celeron 1000 kreci sie na 1120 (magistrala 112 MHz wiecej nie moge bo mam Asusa P2B i tam nastepnym krokiem jest 133MHz a to za duzo przy chlodzeniu powietrzem - jak skoncze WC to moze da rade - I HOPE SO) :) ogolnie - jezeli bedziesz musial zmienic przejsciowke, dokupic odpowiedni cooler (gdybys kupowal procka nie BOXowego) i sprzedasz tego procka co masz teraz mysle ze dolozysz do tego nie wiecej niz 200zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poodel Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 OK, dzięki wielkie wszystkim za pomoc - teraz idę sobie wszystko spokojnie przemyśleć ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Cholernie drogo... nie lepiej już wymienić sobie na płytę pod SDR AMD? KT133A juz kupisz za 150zł, a Durona za drugie tyle i masz wydajniejszy sprzęt niż ten Celeron, z możliwością montażu Athlona XP w przyszłości...Ze jak ? Od celerona T wydajniejszy duron ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 OK, dzięki wielkie wszystkim za pomoc - teraz idę sobie wszystko spokojnie przemyśleć ;):oops: zapomnialem dodac ze piszac swoj post caly czas mialem na mysli Celerony Coppermine :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poodel Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Na szczęście się domysliłem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Cholernie drogo... nie lepiej już wymienić sobie na płytę pod SDR AMD? KT133A juz kupisz za 150zł, a Durona za drugie tyle i masz wydajniejszy sprzęt niż ten Celeron, z możliwością montażu Athlona XP w przyszłości... tak ... tylko ze teraz koles ma Plyte ABIT (moj kumpel ma B. dobrego asusa) a ty proponujesz plyte za 150 zl ... czyli na 90% ECSa duron za 150 zl to 800 moze 900 a tak za 300 zl jest celek 1.2" 1.5Ghz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Patrząc na ceny z Allegro (bo tam najlepiej kupować tani sprzęt, a w sklepie to już chyba KT133A nie znajdzie) to za 150zł można kupić 1 GHz Durona, a płyty różnie. Jak się nie spieszy to i dobrą za 150 znajdzie, jak nie to sołoży 50 i kupi za 200 dowolną. W tej chwili ceny lecą już na łeb, na szyję. Mój Asus, którego kupiłem 4 miesiące temu za 300zł (na Allegro, a w sklepie był za 550zł, ten sam BOX z roczną gwarancją) Już teraz chodzi za 200. Myślę, że jak mu nie zależy na nowej i nieużywanej płycie z gwarancją, to spokojnie znajdzie taniej. Proste. A płytę pod Celerona, to chyba nowej też nie dostanie za łatwo, nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Niby mowiles ze to nie wchodzi w rachube, ale jakbys kupil Durnia 1.2 (200 zl) i jaka plyte na KT133A (obstawiam ze kupilbys nowa za troszke ponad 200) wydalbys ok 500 zl i mialbys lepszy komp niz jakbys mial jakiegos celerona 800 czy cokolwiek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 a po co gostek ma sie ladowac z jednej staroci w druga ??? na razie wymieni procka - a jak bedzie mial kase to kupi cos mocnego (proc, plyta, pamieci DDR,...) mialem 1/2 roku temu podobny dylemat - kupowac szybkiego Celka Coppermine do mojego Asusa P2B czy kupic mobo na KT133A i jakiegos Durnia - wybralem to 1 bo bylo tansze a roznica w wydajnosci niewielka (nie chodzi o zadne benchmarki - bo numerki malo mnie jaraja - tylko o codzienna prace) - Duren "duzo" zyskuje przy DDR'ach a to juz niezly wydatek ... bla, bla, bla ... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...