Gość Confi_old Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Procek 2500 w stresie 35 stopni !! system 33 stopnie. Czy aby napewno? jakie ty masz chłodzenie O_O... jeżeli sys ma 33 stopnie to jakim cudem masz procka jedynie o 2 stopnie ciepłego od płyty??????? Chłodzenie azotem? lol temp patrzylem i w biosie i w nvidia od płyty program, w speedfan i mialem 33 stopnie sys i 35 procka. Chłodzenie? mam obudowe Tracera taka: http://www.tracer.pl/ramka.php?strona=opis...45&id_kat=01043 posiada ona 2 wentyle jeden duzy wentyl na przodzie oraz jeden z boku na plexie ! do tego z tyłu obudowy dolaczyłem to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7153 odrazu pod nim mam jeszcze jeden ale to juz inny taki: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7153 z niego wykrecilem wentyl i go przykrecilem do obudowy. na procka zalozylem ten: http://www.4speed.pl/nowa/sklep.php?&kod_t...okaz_opis_notki i do tego jeszcze pomaga mi troche Zalman od Grafy: no to wszystko :) czyli mam 6 wentyli + 1 na płycie epoxa w sumie 7 :) a ten Tracer na tyle ma obroty 6000 :) wiec chyba teraz juz nie jestes zaskoczony? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Confi_old Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 chcialem cos jeszcze dopisac fragment z artykułu: "8RDA3+ ma zamontowany pod procesorem dodatkowy termometr co sprawia, że w BIOS-ie temperatura przy takich samych ustawieniach jest średnio wyższa o 5 stopni C w porównaniu do dwóch pozostałych modeli czyli 8RDA, 8RDA+, (chodzi prawdopodobnie o dokładniejszy odczyt). " Wiec jesli mam to rozumiec tak.. to np na plycie 8RDA mialbym 30C procka a 28 system.. dziwne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Witam. Mam Semprona 2400 + i lekko go podkręciłem (1.67@1.83). Mam pytanie czy temp. 49-51 w spoczynku i 55 max to nie za dużo. To są dane z procka SDA2400DUT3D 2465192140848 BIXJB0439APMW. Jest chłodzony Spire WisperRock IV, buda wentylowana jednym zalmankiem z tyłu, płyta to Gigabyte 7NF-RZ na nForce2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 spoko temp jest oka, ale do większego oc, musiałbyś coś zmienić , na wc, lub lepszy wentyl :D i zasiłke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Witam. Mam Semprona 2400 + i lekko go podkręciłem (1.67@1.83). Mam pytanie czy temp. 49-51 w spoczynku i 55 max to nie za dużo. To są dane z procka SDA2400DUT3D 2465192140848 BIXJB0439APMW. Jest chłodzony Spire WisperRock IV, buda wentylowana jednym zalmankiem z tyłu, płyta to Gigabyte 7NF-RZ na nForce2. Defaultowe napiecie tego proca to 1.6V. Jak dla mnie dales mu za duzo. Obniz napiecie tak do 1.65V i sprawdz prime. Proc powinien przejsc bez klopotu test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Witam. Mam Semprona 2400 + i lekko go podkręciłem (1.67@1.83). Mam pytanie czy temp. 49-51 w spoczynku i 55 max to nie za dużo. To są dane z procka SDA2400DUT3D 2465192140848 BIXJB0439APMW. Jest chłodzony Spire WisperRock IV, buda wentylowana jednym zalmankiem z tyłu, płyta to Gigabyte 7NF-RZ na nForce2. Defaultowe napiecie tego proca to 1.6V. Jak dla mnie dales mu za duzo. Obniz napiecie tak do 1.65V i sprawdz prime. Proc powinien przejsc bez klopotu test. Przeciez kolega nic nie napisal na jakim napieciu chodzi proc :? Podkrecil go bardzo delikatnie i imho nie zmienial napiecia,ale moze wypowie sie sam zainteresowany :wink: Co do temperatury to nie ma sie czym przejmowac jezeli jest stabilnie :!: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 semproniki są kozackie , mój jest za 170 nówka z PCProjekt i idzie tak ja kw podpisie , na fsb 200 idzie na standard vcore , kiedyś zrobiłem próbe i wyłaczyłem wentyl i doszło do 78 c i dalej było stabilnie !!!! czyli w stresie 55-60 to nie jest tragedia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Sory moja pomylka :wink: Ja tam nie narzekam na procu QC-80 idle 40 stress 45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Napięcie tego procka to 1.65V. Niestety nie mam mozliwości jego zmiany w BIOSie . :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale czy ta temp to nie jest z proca/rdzenia. jak tak to miej więcej by się zgadzało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Własnie ustawiłem FSB 200 Mhz co mi dało 2.0 GHz. Wszystko pracuje dobrze ale po kilku godzinnych testach temp dochodzi do 59 C. Co o tej temp myslicie ? Nie jest za wysoka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Jeśli masz gluta pod Radiatorem i fabryczną powierzchnię spodu radiatora to powinno się zgadzać. Jeśli chcesz zbić trochę temp to powinieneś wyrównać i wypolerować spód radiatora, zastosować wydajniejszą pastę oraz zastosować dodatkowe wentyle do obudowy. Jak co zrobić to prosze poszukać na forum jest tego od groma i trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Prócz powyższego proponuję nawiew zimnego powietrza z poza budy prosto na wiatrak z proca. Działa cuda (czasami da się zbić 5-6 stopni w stresie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Mam Antka 2000+ (thorton), plyta identyczna, cooler identyczny... Sprobuj odczytac temperature najnowszym SpeedFanem, on napewno czyta z wewnatrz proca, wywal Easy Tune 4 jezeli uzywasz... W SpeedFanie mozesz podkrecac proca z Windowsow, wybierz Abit NF7... Aby miec nizsza temp w idle wlacz w SpeedFanie: Configure --> Advanced --> wybierz chip nForce2 --> stop grant na on I patrz jak temp spada do okolo 35C :) Masz fajne temperaturu ja na poczatku (dosyc cieplo bylo) mialem okolo 58C na defaultowych ustawieniach, zeszlifowalem spod WRocka na prawie lustro, dalem paste titana i kupilem 2 wentyle Arctic Cooling do obudowy, jeden wciagajacy i wyrzycajacy powietrze, temp spadla do okolo 55C, po podkreceniu na 12.5x166 mam okolo 60C. Zrobilem tez testowo komin do wentyla na procku, dzieki ktoremu ciagnal powierze z poza obudowy, efekt to o okolo 8C w dol na podkreconym procu w stressie. Obecnie zmajstrowalem uklad do kontroli obrotow, w idle wentyl kreci sie na okolo 1900 (nieslyszalny), a po przekroczeniu 50C wchodzi na pelne obroty... Te cale czujniki w plytach sa do d**y na poprzedniej plycie w identycznych warunkach ten sam proc mial max 43 w stressie... TO jeszcze nie koniec, wlasnie zaczynam robic nowa obudowe recznie WC Ready :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quch Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Witam, mam konkretne pytanie: którym odczytem temperatury procesora w MBM się sugerować? CPU Socket czy CPU Diode ?? Podejżewam, że tym pierwszym sensorem ale chciałbym się upewnić i poznać opinię specjalistów B) Dodam, że mam mobilnego Bartona na DFI LanParty NFII Ultra B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) Jak same nazwy wskazują: cpu socket: odczyt z czujnika w sokecie, cpu diode: odczyt z diody termicznej umieszczenej pod jądrem procesora. Myślę, że bardziej dokładny (na bank kilka stopni więcej) będzie odczyt z cpu diode. Edytowane 12 Lutego 2005 przez MaStEr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quch Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Heh dzięki MaStEr ale co nazwy oznaczają to ja wiem i właśnie u mnie jest na odwrót bo na sokecie mam np 42 a na diodzie 28 stopni dlatego pytam :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 W takim razie w MBM masz źle ustawione nazwy czujników, na niektórych płytach tak jest, domyślam się, czujnik cpu diode to nic innego jak odczyt temp. z czujnika na mobo tego do temp. wewnątrz obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 A ile moze wynosic roznica w temperaturze miedzy cpu diode a socketem?? U mnie wynosi ponad 20 stopnie czaly czas, tj diode 67 a socket 43 (procek podkrecony na 3200 na 1,75V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quch Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) Ustawień nie zmieniałem, są standardowe domyślne MBM'a w najnowszej wersji i zgodnie z tym co pisze autor tego programu na swojej stronie czujnik Winbond 2 jest dla gniazda a W83L785TS-S dla diody...i tak też mam ustawione. Sprawdzałem też najnowszym SpeedFanem i pokazuje dokladnie to samo :blink: P.S. Jeśli znacie to dajcie jakieś namiary na inny soft, którym mógłbym to sprawdzić. Edytowane 12 Lutego 2005 przez Quch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...