Skocz do zawartości
Brunek

Dysk sATA czy ATA?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Stoję własnie przed problemem wyboru. Pierwszy to czy 80 czy 120 GB (ten problem jest mniejszym problemem). Drugi problem. Czy brac dysk ATA czy może sATA? Zaznaczam, ze płyta będzie obsługiwała dyski sATA.

I teraz co mi polecacie?

:arrow: Samsung SpinPoint 80 GB SP0812N (7200, 8MB cache) ATA/133

:arrow: Samsung SpinPoint 120 GB SP1213N (7200, 8MB cache) ATA/133

:arrow: Seagate 80 GB Barracuda 7200.7 ST380011A - 2 lata gw.

:arrow: Seagate 120 GB Barracuda 7200.7 ST3120026A 8MB

czy może odpowiedniki sATA tych dysków?

Słyszalem, ze sATA od seagate'ów są głośne jak traktory, a jak jest z samsungami? Może ktoś używał i może poradzić?

Spotkałem się z różnymi opiniami nt. dysków samsunga (ostatnio się poprawiły) i seagate. Każdy w sumie poleca co innego. Trudno wybrać i się zdecydować. Za samsungiem przemawia długi okres gwarancji, ale co z tego jak by np. dysk spędzał wiekszość czasu poza kompem czyli w serwisie.

Prosze o odpowiedzi i sugestie...

Zaznaczam, że szukając tematów na tym forum nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zakupilem dysk Samsunga SP1614C czyli 160GB SATA. Przesiadlem sie z cenionego jeszcze rok temu WD800JB i jestem bardzo zadowolony. Dysk jest cichszy i szybszy. Wczesniej dysk zagluszal mi wentylator procka a teraz jest na odwrot mimo ze obnizylem obroty wentylatora ;)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może mam inne podejście ale wydaję mi się że nie opłaca sie brać SATA , i nie zastanawiać sie czy brac 80 czy 120 .Ja wolę dołożyć 200 zł i kupić od razu 200 GB i miec spokój na długi czas

polecam

WD Caviar SE 200 GB WD2000JB 8MB cache

http://sklep.benchmark.pl/pelny_4001.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung SP0812C (SATA 80GB) jest cichy, szybki i nie grzeje się. Ale ... to już trzeci, dwa poprzednie padły po kilkudziesięciu godzinach pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie stoje tez przed wyborem takim czy WD 80 Sata czy Ata ale chyba wezme Sata bo jedno miejsce Ata bede miał wiecej, juz i tak mam dysk w kieszenie to jak ktoś przyjdzie z dyskiem do mnie to jeden musze wypiąć, wiec chyba Sata bedzie lepszym rozwiązaniem dla mnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi