Skocz do zawartości
axl2000

lepiej otwarta buda czy przeciąg ??

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lubie otwartej budy mieć, toteż mam jeden wiatrak wypychający z budy (zakupiony niedawno) i temp jest o 7*C nizsza niż bez owego wiatraka.

Jeszcze w przyszłości kupie drugi taki sam wiatrak który bedzie przeciag w budzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku lepsza jest otwarta buda niż przeciąg. Przeciąg może i jest lepszy, ale nie przy wentylach zwolnionych na 5 i 7V. :) Jak włożysz 2 sztuki (wydajne=głośne) na 12V, to pewnie będziesz miał niższą temperaturę niż przy otwartej budzie. Ja lubię mieć zamkniętą, bo dobrze wytłumione są wysokie dźwięki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A ja lubie otwartą bude mieć i sobie czasem zerknąć do środka. :) Wiatraki mam stosunkowo ciche to mi nie przeszkadza.

Jeden wywiewający, zmniejsza temp o jakieś 2 stopnie.

Planuje jeszcze przenieść combo na samą góre i na wysokości proca postawić z przodu jeden lub dwa wiatraki żeby zrobić przewiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej ilosci wentylow jakich masz to lepiej miec zamknieta ,bo poziom halasu musi byc spory :lol:  Co do kurzu to faktycznie problem ,ale przy otwartej temperature mam o 6 stopni nizsza  :D

wentylki sa praktycznie nieslyszalne poniewaz wszystkie puszczone sa na 5V. jednye wentyle ktore mi jeszcze przeszkadadzaja to sunonki z nagrzewnicy jakies 28db bedzie :/ a to jeszcze slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej przeciąg + ciche wiatraki [nie musza byc ciche jak komus nie zalezy na ciszy]. Otwarta buda to 1. kurz 2. można kompa zalać jeżeli [tak jak ja] pośiłki spożywane są na biurku z kompa :D 3.nie zbyt estetyczne [moja opinia]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się zgodzę z SGJ.

Przy tych upałach otwarta buda + przeciąg.

Testowałem.

Coolery,zamknięta buda 44-45c.

Otwarta bez coolerów 45-47c.

Otwarta z przewiewem 42.

Ofkoz to tylko w lato i upały.

Normalnie zamknięta i temperatura nie przekracza 38-40.

Zabudowane wydajne wentylatory Zalmana (wciąg-wyciąg :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi