Skocz do zawartości
lukas19

Peltier VS DURON 1800@2300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam do was pytanie czy taki zestaw jak cooler Aero 7 z miedzianym radiatorem i do tego Modół Peltiera o mocy 68W do tego kopert Shim zda egzamin przy chłodzeniu Durona 1800@2300- obecna temperatura na zwykłym chłodzeniu powietrznym to 48*C. I powiedzcie mi jeszcze czy ten ten coler (Cooler Master Aero 7 Litle ) poradzi sobie z odprowadzaniem ciepła z modółu Peltiero ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokoleji:

duron 1800 wydziela 53 Waty ciepła, po podkręceniu wydziela jeszcze więcej, tutaj będzie pewnie około 100 W

peltier musi być 2x większej mocy niż jest w stanie wydzielić procek, czyli bez chłodzenia wodnego niezabardzo to widze, po zatym do tak dużego pelta (tylko pelt 226W z DengerDen jest wart uwagi) potrzebny jest zrobić zasilacz który da 25 A (a żaden komputerowy tyle nie da, no może specjalistyczne serwerowe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak mowia wyzej, moj duron na 2400 ma o ile dobrze pamietam 92W... A to nie jest tak ze znajdziesz modul 95W i bedzie akurat ;-) W zasadzie wszystko zostalo powiedziane: modul musi byc znaacznie mocniejszy --> potrzebowalbys do niego znaacznie lepszego chlodzenia, no i zasilacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że na jednym zasilaczu niepociągnę tego wszystkiego,

dlatego mam robiony u kumpla zasilacz transformatorowy z prostowaniem 4 połówkowym 12V o prądzie 14A. To napewno wystarczy:)

ale ten pelt ci nie pójdzie na twoim procu, proc Ci się skopci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi