Skocz do zawartości
Updek

Pomocy soltek sl-75frn2-l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam plyte Soltek sl-75rfn2-l i po dokonaniu zmian ustawien w biosie komputer mi nie wstaje tzn nawet monitor sie nie zalacza prubowalem juz wyczyscic ustawienia w biosie przez zworke oraz takze przez wyjecie bateri bez efektu monitor nawet nadal sie nie wlacza (monitor jest sprawny w 100% procentach oraz inne podzespoly )

Czy istnieje mozliwosc ze plyte zostala uszkodzona poprzez dokonanie zmian ustawien w biosie ?

Czy mozna to jakos naprawic

Prosze o pomoc dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wentylatory sie kreca chipset ten kolo bateri jest cieply tzn ze pracuje jak wlaczam kompa i trzymam wcisniety reset oraz naciskam tak 2 razy na sekunde reset to zapalaja sie na moment po pewnym czasie diosy na klawiaturze

to znaczy ze plyta bedzie zyla ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli płyta była sprawna, to nie miała prawa paść od tak sobie.... chyba, że już wcześniej była fajśnięta... odłącz kompa całkowicie od kontaktu, wyjmij baterię, przestaw zworkę w pozycji na reset i zostaw tak na noc :twisted: jak to nie pomoże, to jest niezbyt miło... flashowałeś oststnio bios, albo takie sprawy? masz może dostęp do programatora, albo takiej samej płyty, ale działającej u kogoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy używałeś magicznego klawisza "insert" ?? U mnie jak cos zbyt wyzyłuje w biosie i nie chce wstac to trzymam wcisniety ten klawisz i po chwili komp wstaje na bezpiecznym fsb 100MHz :wink: Na 95% ta metoda pomaga. Jeśli nie, to zrób tak jak pisali przedmówcy, czyli zostaw kompa na kilka godzin odłączonego od prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam MSI K7N2 Delta L na nForce2 i ja poza skasowaniem biosu musiałem przestawić jeszcze jedną zworkę w tzw. safe mode (czyli FSB na 100/133). Może i Ty masz podobną na swojej płycie. U mnie bez przestawienia tej zworki nie mogłem wykasować CMOSa. Zajrzyj do instrukcji...

Pozdrawiam serdecznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...