cichy007 Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Mam dziwny problem z windowsem XP w wersji professional. Zalaczajac komp. z podlaczonym kablem sieciowym wszystko jest ok. Problem pojawia sie gdy niema sieci (lub gdy odlacze kabel), wtedy xp nie zalacza sie przechodzi tylko logo ładujace system (guiboot) a dalej mignie tylko niebieski ekran i restartuje kompa. Proces ten powtarza sie naokraglo. W momencie gdy wylacze sieciowke (menedzer urzadzen) os startuje normalnie nawet bez kabla, ale potrzebuje miec na stale zainstalowana sieciowke a na tym kompie czesto nie mam sieci. Jezeli ktos spotkal sie z podobnym problemem prosze o rade. Prosze tez nie pisac ze mam przeinstalowac stystem bo to tylko ucieczka od problemu. Dodam ze sieciowka jest zintegrowana i jest sprawna - nie dzieje sie to na w2k ktory mam w na innym dysku. Jest to zle ustawienie lub blad w systemie xp ktory prawdopodobnie latwo da sie naprawic bez formatu. pozdrawiam i czekam na rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Wyłącz automatyczny restart przy awarii i zobacz co pokazuje na niebieskim ekranie. Mozliwe ze to problem ze sterownikami od sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy007 Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Sterowniki zainstalowalem nowe z nforce'a. Probowalem tez usunac sieciowke a potem ja instalowac i nic nie pomoglo. OK wylaczylem auto restart w xp i mam takie cos -------------------------------------------------------------------------- Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki: upewnij sie, czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane. Jeżeli jest to nowa Instalacja, poproś producenta sprzętu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu Windows, które mogą byc potrzebne. Jeżeli problemy będzie sie powtarzał, wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt i oprogramowanie. wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie przesłanianie Jeżeli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz używać trybu awaryjnego ponownie uruchom komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz opcje Tryb awaryjny. informacje techniczne: *** STOP: 0X000000D1 COXOOOOOOOO, 0X00000002, 0X00000001, 0XF2631A10) *** sconm.sys - Address F2631A10 base at F2630000, DateStamp 3df5f28c ----------------------------------------------------------------------------------- dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 http://www.microsoft.com/poland/windowsxp/...ficzneBledy.asp http://search.microsoft.com/search/results...l&qu=0X000000D1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy007 Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Znalazłem winowajce moich problemow Byl to problem ze sterownikami do sieci jak wczesniej napisales. Problem jednak tkwil w tym ze nie byly to sterowniki sieciowki z nforce'a tylko sterowniki instalujace sie z programem CommView a mianowicie CommStudio. Probowalem kiedys demko tego programu do monitorowania sieci, a sterowniki i ustawienia pozostaly. Problem rozwiazalem wg nastepujacych krokow: 1. usunalem sterowniki sieciowki (z menedzera urzadzen) 2. zainstalowalem sterowniki nforce'a 3. we wlasciwosciach poł. internetowych odznaczylem zaznaczony w kwadracie CommStudio Virtual Adapter (nie zgadzajac sie na automatyczna instalacje oprogramowania bez WHQL) 4. ustawilem protokol internetowy (TCP/IP) i dziala Niewiedzialem ze certyfikat WHQL ma takie znaczenie wielkie dzieki sgj pozdrawiam cichy ps. mozna zamknac topic i zostawic go dla nastepnych pokolen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...