Skocz do zawartości
cichy007

XP - Bez Lanu nie działam...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem z windowsem XP w wersji professional.

Zalaczajac komp. z podlaczonym kablem sieciowym wszystko jest ok. Problem pojawia sie gdy niema sieci (lub gdy odlacze kabel), wtedy xp nie zalacza sie przechodzi tylko logo ładujace system (guiboot) a dalej mignie tylko niebieski ekran i restartuje kompa. Proces ten powtarza sie naokraglo.

W momencie gdy wylacze sieciowke (menedzer urzadzen) os startuje normalnie nawet bez kabla, ale potrzebuje miec na stale zainstalowana sieciowke a na tym kompie czesto nie mam sieci.

Jezeli ktos spotkal sie z podobnym problemem prosze o rade.

Prosze tez nie pisac ze mam przeinstalowac stystem bo to tylko ucieczka od problemu. Dodam ze sieciowka jest zintegrowana i jest sprawna - nie dzieje sie to na w2k ktory mam w na innym dysku. Jest to zle ustawienie lub blad w systemie xp ktory prawdopodobnie latwo da sie naprawic bez formatu.

pozdrawiam i czekam na rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki zainstalowalem nowe z nforce'a. Probowalem tez usunac sieciowke a potem ja instalowac i nic nie pomoglo.

OK wylaczylem auto restart w xp i mam takie cos

--------------------------------------------------------------------------

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop,

ponownie uruchom komputer.

Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:

upewnij sie, czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane.

Jeżeli jest to nowa Instalacja, poproś producenta sprzętu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu Windows, które mogą byc potrzebne.

Jeżeli problemy będzie sie powtarzał, wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt i oprogramowanie. wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie przesłanianie

Jeżeli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz używać trybu awaryjnego ponownie uruchom komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz opcje Tryb awaryjny.

informacje techniczne:

*** STOP: 0X000000D1 COXOOOOOOOO, 0X00000002, 0X00000001, 0XF2631A10)

*** sconm.sys - Address F2631A10 base at F2630000, DateStamp 3df5f28c

-----------------------------------------------------------------------------------

dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem winowajce moich problemow

Byl to problem ze sterownikami do sieci jak wczesniej napisales. Problem jednak tkwil w tym ze nie byly to sterowniki sieciowki z nforce'a tylko sterowniki instalujace sie z programem CommView a mianowicie CommStudio. Probowalem kiedys demko tego programu do monitorowania sieci, a sterowniki i ustawienia pozostaly.

Problem rozwiazalem wg nastepujacych krokow:

1. usunalem sterowniki sieciowki (z menedzera urzadzen)

2. zainstalowalem sterowniki nforce'a

3. we wlasciwosciach poł. internetowych odznaczylem zaznaczony w kwadracie CommStudio Virtual Adapter (nie zgadzajac sie na automatyczna instalacje oprogramowania bez WHQL)

4. ustawilem protokol internetowy (TCP/IP)

i dziala

Niewiedzialem ze certyfikat WHQL ma takie znaczenie

wielkie dzieki sgj

pozdrawiam

cichy

ps. mozna zamknac topic i zostawic go dla nastepnych pokolen :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi