Skocz do zawartości
Corso

Doom 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym mieć najlepszą możliwa grafike w DOOM 3, robię to nastepujaco w opcjach gry ustawiam rozdzielczość 1280x1024, jakość textur chyba na średnią, wygładzanie wyłączone, wszystko inne na tak. Natomiast w Ati Tray Tools mam zrobiony profil do tej właśnie gry i w zakladce D3D, oraz OGL, mam ustawione AA 6 i AF 16, czy to wystarczy i moge się cieszyć najlepszą grafą w tej grze?

Słyszałem żeby cieszyć sie ustawieniami z Ati Tray Tools w grze trzeba powyłanczać jeżeli są dostepne ustawienia AA, AF i poORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ć w tym programie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chciałbym mieć najlepszą możliwa grafike w DOOM 3, robię to nastepujaco w opcjach gry ustawiam rozdzielczość 1280x1024, jakość textur chyba na średnią, wygładzanie wyłączone, wszystko inne na tak. Natomiast w Ati Tray Tools mam zrobiony profil do tej właśnie gry i  w zakladce D3D, oraz OGL, mam ustawione AA 6 i AF 16, czy to wystarczy i moge się cieszyć najlepszą grafą w tej grze?

Słyszałem żeby cieszyć sie ustawieniami z Ati Tray Tools w grze trzeba powyłanczać  jeżeli są dostepne ustawienia AA, AF i poORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ć w tym programie.

1616730[/snapback]

Cos mi sie wydaje, ze potrzebowalbys predzej konsoli bo komp to za wysokie progi.

Podejrzewam, ze nie wisz do konca o czym piszesz.

Szczegol.

W zakladkach ATi ustawiles sobie tylko stopien wygladzania krawedzi oraz filtrowanie tekstur.

Mozesz na swojej karcie oczywiscie powlaczac te bajery bo masz mocny sprzet ale nie przesadzaj.

Wystarczy jak dasz AAx4 i AFx4 - jak bedzie gra szarpala to niestety musisz dac mniej.

A w grze to juz osobne ustawienia.

Grasz na LCD wiec i rozdz. muszisz miec narzucona - to uwielbiam najbardziej :D :D :D

Ustaw sobie przynajmniej w grze ustawienia HIGH i zrestartuj gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres dzięki za podpowiedź, masz rację.

Ustawiłem tak jak napisałeś:1280x1024 jakość textur na high AA i AF na 4 w time demo1 ma 45fps w druhiej powtorce, na AA8 i AF16wynik spada do 27fps. 45fps raczej powinno wystarczyc do przyjemnej gry , jak się okaże że bedzie szarpało to się jeszcze coś zmniejszy, z czym lepiej schodzić z AA, czy AF, co jest co?

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku ty masz magiczną karte jak pewna 4ti 

takie kity to wciskac mozesz ludziom z podwórka

zapomnij ze na 6200 @ 6600 zrobisz takie wyniki i zapomnij o tym AA 16x bo niemasz 7800gt /gtx ,moze o AF ci chodziło ale napewno takich rezultatów nie osiągniesz

Teraz zauwazylem.

Antialiasing x16 w 6200

nie jestem z tych co rzucaja slowa na wiatr. Tajk mam ustawione antialiasing 16 x, w zakladce advanced. Z 1280x1024 @ ultra bez aa chodzi mi okolo 50fps,a z to juz jakies 30 pare, wiec widac spadek plynnosci w zamian za lepsza jakosc grafiki. ALE jednak zwracam honor, panowie. Zaczalem sprawdzac dalej. Dalem na aa 8x, dalej fps 34 o_o dalem na 4x, 2x, dalej to samo. Dopiero jak wylaczylem zauwazylem wzrost wydajnosci - wniosek, nawet przy ustawieniu 16 x gra chodzila na aa 2x, lol :wink: Tak wiec sorka za to co wczesniej pisalem. Co nie zmienia faktu ze na 1280x1024 @ ultra, 2x aa gra chodzi plynniutko :) Zaraz sprawdze jak bedzie z af przez sterowniki...

ps. po dodaniu filtrowania 4x, w timedemie fps spadl do 27 :wink: zaczalem grac na probe wszystko oki, przy otwieraniu drzwi bez przywiech, w sumie chyba przy tym zostane. Wyskoczyly na mnie dwa impy i puscily fireballe, to mialem spadek do 18fps B) przy af 8x fpsik w timedemie juz tylko 18, a przy 16x 10fps :mur:

Czyli aktualnie gram na 1280x1024 @ ultra quality, aa 2x , af 4x, fpsik tak najczesciej 28-30, czasami spadnie do 20, a czasami leci na 60 (gdy nie ma przeciwnikow):lol: W to juz chyba uwierzycie? :unsure: Jak przejde dooma to zobaczymy jak w hl2 ;p

Worms sprobuj na ultra i powiedz jak wyniczki? :D

Edytowane przez Itachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio coś pokićkałem, wyszły nie takie wyniki jak powinny . Przeprowadziłem testy jeszcze raz bez dodatkowych programów w tle.

Rozdzielczość 1280x1024 i wszystko na yes

High Jakość AA 4, AF 4 - 48 FPS

Ultra Jakość AA 4, AF 4 - 45.7 FPS

Ultra Jakość AA8, AF 16 – 45,8 FPS

Trochę dziwne te rezultaty, może gra się z czasem rozkręciła. He He.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem w grze jest strasznie ciemno caly czas musze chodzic z latarka. mam R9550 Saphire. Stery orginalne gdy rozjaśniam w windowsie lub w powerstrip obraz to w grzy nadal jest ciemno. Czy istnie jakiś sposób żeby rozjaśnić obraz w grze. Aha w grze w opcjach jasność mam na max ale obraz nadal jest ciemny. Proszę o pomoc.

Edytowane przez kkmajewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem w grze jest strasznie ciemno caly czas musze chodzic z latarka. mam R9550 Saphire. Stery orginalne gdy rozjaśniam w windowsie lub w powerstrip obraz to w grzy nadal jest ciemno. Czy istnie jakiś sposób żeby rozjaśnić obraz w grze. Aha w grze w opcjach jasność mam na max ale obraz nadal jest ciemny. Proszę o pomoc.

1627087[/snapback]

Wiem że to może być spory problem, te ciemności, ale taki urok ma właśnie ta gra. Trzeba się do tego przyzwyczaić ;)

Poszukaj jakiś modów do gry (jest tego pełno w sieci) który znacznie zniweluje ciemności. Powodzenia w szukaniu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko. Zlozylem ostatnio kumplowi kompa na Venice3000+ do tego Asus A8N-E i X800GT (CAT5.8) i D3 nie chce chodzic. Wszystkie inne gry chulaja az milo ,a D3 sie zawiesza. W wersji 1.0 nawet do menu nie chcial wejsc, czarny ekran i zwiecha. Po patchu 1.3 wszedl do menu, ale po zaladowaniu gry kiedy juz ma sie pojawic znowu czarny ekran i zwiecha. Ktos moze wie WTF?? System to windaxp SP2 ENG do tego stery 6.66 i CAT5.8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Odpalam gre, bialy ekran, po chwili laduje sie gra. Menusy sie laduja i gra. Nagle slychac odglos bicia serca (dalej obraz ladowania) i czarny ekran. PO chwili wchodzi do menu (wszystko trwa za dlugo), i tam nie moge nic zrobic. Muzyka leci ale nie moge nic wlaczyc, myszka zawieszona, klawiatura tez. Mialem wczesniej plyte Gigabyta, tera mam asusa i wlasnie nie moge nic zrobic. W T F? Co mam zrobic?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz walcze z dodatkiem bo nie moge go odpalic.

W sumie dziwne bo podstawka smiga.

Zmieniam forceware na jakies starsze.

Jezeli nie to przeinstalowuje calego Dooma.

Jezeli mi pomoze to polece Tobie cos z tych dwoch rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha wogole cos walki z tym doomem. Jak juz wyzej pisalem walczylem z nim i nawet do menu wlazlem. Ale coz z tego. Przeinstalowalem stery na wczorajsze 5.9 i nadal gra po zaladowaniu zwiesza kompa. O dziwo Chronicles of Riddick ktory jest na Openglu chodzi idealnie. Aha najlepsze jest to ze ze quake3 robi to samo :lol: Ma w kompie Audigy2zs moze to tego wina?? Wczoraj zainstalowalismy przez online nowe stery z oprogramowaniem to sys nie wstal po restarcie (dzieki ci creative) jakos sie udalo przywrocic system do stanu uzywalnosci instalujac stery z plytki. Sam juz nie wiem czego to moze byc przyczyna bowiem inne gry jak BF2, HL2, CS:S, Riddick i wiele wiele innych chodzi bezproblemowo. Patchowalem tego dooma a i tak nic nie pomaga :(

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Kaeres. A tobie podobnie "nie dziala" Doom? Tzn bialy ekran, zwis w menu, tak jak ja opisalem itp?

1661835[/snapback]

Doom3 mi dziala i to jest smieszne.

Tylko dodatek robi klocki.

Laduje sie "INITIALIZING MENU" i nagle do windowsa z ta slawna niebieska konsolka z q3 i d3 z migajacym u gory na czerwono napisikiem "error bla bla bla".

Przeinstaluje na nowo D3 i D3ROE bo zainstalowalem ROE na D3 jak ten mial juz rozpakowane pliki pak00x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karas, to z pewnością nie przez audigy 2zs, bo u mnie dodatek jak i podstawka śmigają bezproblemowo. W dodatek grałem chyba na cat. 5.5 (kawałek czasu temu) i zero konfliktów. Musisz mieć syf w systemie, innego wyjścia nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Draak to nie moj komp. Sys jest postawiony nowy, bo komp dopiero co zostal zlozony. Gadalem z kumplem przez GG i mowil ,ze odpalil CoD i nie dosc ze mial w grze full artefaktow to jeszcze po 2 min sie komp zwiesil na twardo. Juz sam nie wiem o co chodzi :o Inne gry chodza nawet na opengl (Riddick) tylko takie walki w silniku Q3 i D3 :roll: Jeszcze sprobuje wywalic stery do mobo (6.66) bo one tez syf zrobily ze sterami SATA i sie komp nie chcial odpalac :o Odpalal sie w momencie gdy podpialem jakis dysk na ATA :huh: Przeinstalowalem stery na te z plyty i wsio chodzi idealnie. W weekend sie pobawie.

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Panowie!

Mam takie pytanie, mam polska wrsje gry i wgralem teraz tego nowego patcha 1.3 i spadla mi wydajnośc w time demo. Wczesniej mialem 53 frapsy a teraz 45 i nie wiem o co kurde w tym chodzi???

wgrywalem go na czystego dooma i takze na wersje z patchem wczesniejszym z tej polskiej strony lem...z ktorej to mam tego 1.3 i zawsze to samo. jak sprawdzam bez 1.3 to mam te 53 frapsy na sterach 7882 jade i to samo tez bylo na 7805.

O co tu chodzi z tym spadkiem wydajnoci ??? a moze to ja coś skopalem??? prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe do kogos :D

najlepiej zeby mial konfiguracje jak najbardziej zblizona do tego:

sempron 64 3000+, 1GB DDR @ 400Mhz, GF 6600 (nie GT)

o zrobienie testu timedemo w 640x480 + low + wszystkie efekty wylaczone, vsync wylaczone.

oczywiscie test 2 razy pod rzad, i podanie drugiego wyniku :D

jezeli ktos podkreca swojego 6600, prosze o podanie wynikow przed i po podkreceniu, oraz na ile podkrecone. z gory dzieki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi