Skocz do zawartości
Corso

Doom 3

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, mianowicie po wpisaniu komendy com_drawfps 1 nie wyświetla mi sie ilość fps.Możecie m jeszcze powiedziec co trzeba zmienić w pliku doomconfig.cfg zeby gra chodziła szybciej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, mianowicie po wpisaniu komendy com_drawfps 1 nie wyświetla mi sie ilość fps.Możecie m jeszcze powiedziec co trzeba zmienić w pliku doomconfig.cfg zeby gra chodziła szybciej?

uzyj komendy "szukaj <span style="color:red;">[ciach!]</span>a mac" bylo pare razy...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam , przepraszam za totalny OT

chciałbym zrzuć sobie ten i tylko ten topic na dysk.

próbowałe teleport pro ale coś mi nie wychodzi. albo zgrywa całe forum albo tylko cześć , której pózniej nie mam czym uruchomić (nie ma index.htm). pomoże ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo chyba ze sto razy :twisted: Nie wpisujesz com_drawfps tylko com_showfps . Dzizass Krajst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to ci historia zmieniłem tekstury z 256 na 512 i jak ktoś wcześniej wspominał albo nie ma różnicy albo jestem ślepy :D

Jeżeli chodzi o filtrowanie to z 8 zjechałem na 4 i różnicy chyba nie ma bo grałem jakąś minutę a gra przyspieszyła. (jak różnica w jakości jest to poprawić :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to ci historia zmieniłem tekstury z 256 na 512 i jak ktoś wcześniej wspominał albo nie ma różnicy albo jestem ślepy :D

Jeżeli chodzi o filtrowanie to z 8 zjechałem na 4 i różnicy chyba nie ma bo grałem jakąś minutę a gra przyspieszyła. (jak różnica w jakości jest to poprawić :))

roznica jest tylko trzeb aiwdzie gdzie patrzec, ale jak ty jej nei wiedzisz to sobie nie zawracaj tym glowy - lepiej miec wieej fpasow, niz powlaczane efekty ktorych nawet niezaowazasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mess, nawet zdesperowany wlaczylem good i give all, nawalam go z 9tki i nic :/ z 10 minut nawalam juz :)

mogl bys podeslac svaegame zaraz po nim, albo jak on juz padnie?

hmm, z souldcube tylko musisz go trafiac, raz strzelisz, zabijasz kilka potworow ktore wylaza z krateru i znowu w niego z soulcube. chyba mowisz o ostatnim bossie, a nie o tym bossie w piekle?

Po Twoich slowach 

pogralem sobie i na moim cfg w 1024/176 na high w timedemo mam 27,7fps. hadek mieli jak szalony a gra sie praktycznie zatrzymuje przy przechodzeniu do nowych lokacji.

Jestem w stanie stanac w szranki po tym jak piszesz, ze nawet na @PRO Ci haczy :)

Podejrzewam, ze przy wylaczonym AF nie wiele FPS Ci podskoczy.

nozesz stanac w szranki z moim r9500@pro :lol:

u mnie smiga sporo lepiej niz u niemca 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ja podzielę się swoimi wrażeniami, jako że grę mam dopiero od dzisiaj i dopiero grałem około 2 godzin to oprze to na tych dwóch godzinach gry:

1.To co od razu po włączeniu gry zwraca uwagę to grafa jest naprawę niezła, a momentami chyba najlepsza jaka widziałem w grach, to prawda ze tekstury które pokrywają ściany, podłogi itd., są dość rozmazane ale gdy nie zwracamy na to uwagi i nie podchodzimy za blisko to wygląda to lepiej niż dobrze, natomiast genialnie wyglądają postacie, tak dobrze wyglądających twarzy jeszcze nigdzie nie widziałem chociaż są dość kanciaste, czy grafa jest lepsza od tej w farc cry?- to trudno powiedzieć, w far cray głównie chodziło się po otwarty powierzchniach natomiast w doomie jest na odwrót, ale gdyby porównać je pod względem tych zamkniętych pomieszczeń i wyglądu postaci to zdecydowanie lepszy jest doom!

2.muzy w trakcje gry jest mało, prawie w ogle. Kiedy w zapowiedziach o tym czytałem to uważałem to za błąd, ale teraz widzę ze jest to genialne posuniecie które buduje nieziemsko atmosferę

3.i to co najważniejsze jest to jedyna gra która ma tak nieziemski klimat, jeszcze takiej gry z takim klimatem nie było, co prawda jest kilka gier o które można się kłuci że maja lepszy klimat, ale powtarzam według mnie doom ma najlepszy klimat ze wszystkich gier jakie wyszły w ostatnich latach

4.wymagania i tu doszukuje się największej wady ponieważ żeby pograć dość komfortowo w roz. 1024 z ustawieniami na high trzeba mieć dość mocny komputer, ale cóż dla tej gry warto!

5.Ja na razie oceniam Dooma III na +9/10, jak ja skończę to się wypowiem czy to podtrzymuje czy może podwyższam!

Ps. Jedno mnie zastanawia na tym kong. co jest u mnie w podpisie w rozd. 1024 i ustawieniem na high i aax2, w teście mi wychodzi zaledwie 32klatki, natomiast bez aax2 około 39, a z tego co pamiętam to na tej stronce tam gdzie jest ten duży test konfiguracji wychodziło im średnia około 47.2, na radku 9800pro a wiec znacznie więcej niż mi, w czym jest problem ze mam o około 8 fps mniej niż oni??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Jedno mnie zastanawia na tym kong. co jest u mnie w podpisie w rozd. 1024 i ustawieniem na high i aax2, w teście mi wychodzi zaledwie 32klatki, natomiast bez aax2 około 39, a z tego co pamiętam to na tej stronce tam gdzie jest ten duży test konfiguracji wychodziło mi średnia około 47.2, na radku 9800pro a wiec znacznie więcej niż mi, w czym jest problem ze mam o około 8 fps mniej niż oni??

MOze dlatego ze oni testowali na 3ghz< monsterah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Jedno mnie zastanawia na tym kong. co jest u mnie w podpisie w rozd. 1024 i ustawieniem na high i aax2, w teście mi wychodzi zaledwie 32klatki, natomiast bez aax2 około 39, a z tego co pamiętam to na tej stronce tam gdzie jest ten duży test konfiguracji wychodziło mi średnia około 47.2, na radku 9800pro a wiec znacznie więcej niż mi, w czym jest problem ze mam o około 8 fps mniej niż oni??

nie sądze. procek w tej grze nie ma aż takiego znaczenia. znaczenie moze mieć to jaką masz karte muzyki stery ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grałem se oryginalny shg taki jak mialem po zainstalowaniu gru zagrałem popatrzyłęm, weszłem do neigo zmieniło z anizo 8 na 0 weszłem jeszce raz popatrzyęłm rozejzałem sie i porównując to nie zauwazyłęm obsolutnie zadnej zmiany .. trzba było by 2 screneny porównywac z tech samych miejsc ale nie hce mi sie i nie mam czasu. byęłm w tych samych miejsch lookalem te same elementy róznic nie zauwazyłem

wszysko w 1024 hight ..po wyłączeniu anizo spokojnie mam 40-50 klatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie zagrałem w tą gierkę no i powiem że grafa może nie powala ale Klimat jest wszechobecny więc cieszmy się bo to się najbardziej liczy :) gram na 1024, High detale a kartę mam taką jak Luksarz tyle że Albatrona :P i nie narzekam da się spokojnie grać ( wiadomo może tekstury nie takie pikne jak na lepszych grafach ale mi to wystarczy Klimat mi to nadrabia i nie zwracam na to uwawgi ) :) jeszcze spróbuję tylko z rozpakowaniem tych plików z roz. .pk4, a karty nie zmienie dopóki hl2 się nie ukarze ... bo można sopokjnie doomka przejść na tej co mam :) pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sądze. procek w tej grze nie ma aż takiego znaczenia. znaczenie moze mieć to jaką masz karte muzyki stery ...

Dobrze zrozumiałem? Karta muzyczna ma jakiś wpływ na FPS? :?: :idea: :?:

Czy cuś Ci się pokręciło?

Hmm... to zaraz lecę do skelpu po jakąś pożądną... :wink: Ja chce więcej FPS :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W DooM3 nie ma zadnych efektow, ktorych nie wyswietli gf3 lub 4ti.

Jedyne dlaczego screeny moga sie roznic to po prostu, ze radeony moge oferowac lepsza ostrosc ale i tak w to watpie.

porównaj z łaski swojej te screeny, które dałem ja i hearfighter bodajże... poza tym jest znaczna różnica.

@ Lukasrz... sluchaj, zaczynasz juz przesadzac z tym swoim ultra high mega overkill rozpierdalacz killer i takie tam jołowskie pozdrowienia.

U mnie na podkręconym sprzęcie w ultra high mam tyle co ty w timedemo, czyli 24 klatki i jest to prawdziwe ultra high, jakie można wyciągnąć na Gf4Ti4200... To co ty zrobiłeś, to po prostu zmiana ustawień na low bez zmieniania głównego "przecyknika". IMO jest to błąd gry, bo powinna wtedy wywalać ustawienia CUSTOM. Tak więc Lukasrz nie przesadzaj, bo też ja mam wrazenie, ze chcesz udowodnic tutaj ludziom, ze gf4ti jest lepszy od radka9800pro... a tym samym sie kompromitujesz.

Co wiecej chcialbym zdementowac powszechne mniemanie, jakoby config lukasrz był jakiś wyjątkowy. Moja gra po prostu przy starym windowsie jakoś dziwnie działała (częste wieszanie się gry), po przeinstalowaniu wina i dooma osiągnąłem prędkość działania identyczną jak lukasrz.

To tyle... Łukaszu, nie musisz nam tutaj pokazywać jak Ci gra działa, bo jak przeczytałem, że masz w ultra high 30-60 fps, to mnie śmiech ogarnął.... Masz po prostu Ultra -> low. Tak to nazwę.

pozdr i szacuneczek :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opanujcie sie prosze..

to jest gra czy benchmark? bo chyba mi sie produkty pomylily.. moze sobie jeszcze licznik fps ustawcie na srodku ekranu i najlepiej jakas czcionka 72.. tak by bylo chyba najlepiej

ja gram na takim konfigu jak w podpisie i nie narzekam.. wiadomo super plynnie nie jest ale caly + tej gry to ze jak sie ustawi gorsze detale to i tak jest niewiele tak jasnych miejsc zeby to bylo widac ;p (nie no zart;) )

640x480 zmodyfikowane LOW (pare ustawien w cfg i w grze wylaczone cienie) timdemo d1 - ok 32 klatek a w grze 20 - 60 z regly okolcie 30-40

ponawiam pytanie czy nie wiecie skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pelnowymiarowego / niebcietego splash.bmp ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie robi smieszne .. chodzi ci ok ? graj jak chcesz.. ale nie wciskaj kitu .. Power by AMD ma szybszego GF-a od Ciebie a jakos nie smiga mu to tak jak tobie..

dajcie spo spokoj

Eeej, Chaos...

No co ty...

Przeciez wszyscy wiedzą że jego gf4ti4200 łyka każdego r9800 :lol:

Nie niszcz chłopakowi światopoglądu bo się rozpłacze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co Lukasrz zmienial testujac to z ustawien UH wylaczyl only AFx8.

Pewnie pozniej kombinowal jeszcze z konfigiem zeby miec jeszcze lepszy framerate i wyszlo z tego skompresowanie tekstur.

Musze zobaczyc do swojego konfiga czy moze gra sama nie zmienia tekstur do compresed. Bylby to nonsens no ale na wszelki wypadek sprawdze jak wroce z pracy.

Testy na stronkach sa w ustawieniach High bez zmieniania AFx8 na AFx0 wiec sie nie dziwcie, ze na @ti4200 gra sobie fajnie chodzi.

Moze ktos kto ma radeona niech zrobi screena gdzies z poczatku gry, a ja pozniej postaram sie zrobic identycznego i porownamy screeny pod wzgledem jakosci. Moze byc UH lub H, jak kto woli.

Sam jestem ciekawy czy faktycznie "OpenGL z directX9" (nie moge z tego stwierdzenia :D ) ma jakies znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak procesor ma OGROMNE znaczenie… albo ja coś zwaliłem…..

Na:

Duronie 1000

Gf4/Ti4200

512 Mb DDR 333 (Dual Ch)

Abit Nf7-sl 2.0

Nie da sie grać! Nawet 640x480 wszystko low i powyłączanie cienie, światła, AA… no wszystko :D ! Granie jest bez sensu. Teraz pytanie czy to mój błąd w konfiguracji kompa czy faktycznie Duron kompletnie się do zabawy nie nadaje…. :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze zrozumiałem? Karta muzyczna ma jakiś wpływ na FPS? :?: :idea: :?:

Czy cuś Ci się pokręciło?

Hmm... to zaraz lecę do skelpu po jakąś pożądną... :wink: Ja chce więcej FPS :lol:

ej no kolego nie nabijaj się zemnie. ale ustawienia dzwięku jak i sama karta dźwiekowa ma znaczący wpływ na ilość klatek.

ty o to się nie musisz martwić bo SS nie obciąża prawie wogóle proca.

ja teraz mam zintegrowaną karte w płyte i fps spadają strasznie. w porównaniu z AUDIGY.

chyba na frazpc był nawet porównania kart muzycznych i wpyw fps na to zjawisko :)

dodam jeszcze ze czesto jak gra laguje wina jest po stronie dźwiękówki. tak mialem z kilkoma plytami głownymi jak wyłączyłęm dzwiek nic nie rwało. dlatego ostatnio sprzedalem SBlive bo w toce miałem lagi. po wymianie na Audigy problem znikł 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze tak z ciekawości zapodałem 1024x768 Ultra High i za 2 razem w tescie timedemo demo1 wyszlo mi 15FPS czy to dobry wynik ??

PS) jak rozjasnie obraz to te rece sa obrzydliwe, same pionowe paski, to samo z teksturami na scianie. Czy to wina mojej starej grafiki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie przyjrzałem się blizej plikowi Doom3.exe i co moge o nim powiedziec.

Doom pisany jest w cg. Jak wiadomo cg powstało w nvidii.

Ciekaw byłem po co gra chce instalowac directX. Teraz juz wiem. Jedyne wywołanie biblootek directX to dinput.dll(urzadzenia wejsciowe) i dsound.dll(obsługa dzwięku). Z ciekawszych wywołań dl'i to jeszcze opengl32.dll i GLU32.dll(pliki opengl'a microsoftu).

Oprócz tego wykorzystywane są juz tylko dll'e bedące składnikami systemu plus kilka do obsługi sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze tak z ciekawości zapodałem 1024x768 Ultra High i za 2 razem w tescie timedemo demo1 wyszlo mi 15FPS  czy to dobry wynik ??

PS) jak rozjasnie obraz to te rece sa obrzydliwe, same pionowe paski, to samo z teksturami na scianie. Czy to wina mojej starej grafiki ??

No jak na mój qust to strasznie mało..... ja na Amidze miałem więcej....

Qwa a podałeś konfig? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no kolego nie nabijaj się zemnie. ale ustawienia dzwięku jak i sama karta dźwiekowa ma znaczący wpływ na ilość klatek.

ty o to się nie musisz martwić bo SS nie obciąża prawie wogóle proca.

ja teraz mam zintegrowaną karte w płyte i fps spadają strasznie. w porównaniu z AUDIGY. 

chyba na frazpc był nawet porównania kart muzycznych i wpyw fps na to zjawisko :) 

dodam jeszcze ze czesto jak gra laguje wina jest po stronie dźwiękówki. tak mialem z kilkoma plytami głownymi jak wyłączyłęm dzwiek nic nie rwało.  dlatego ostatnio sprzedalem SBlive bo  w toce miałem lagi. po wymianie na Audigy problem znikł 8O

Sorry za tą końcówke ale sądziłem że coś Ci się pomyliło...

No patrz... nie wiedziałem że muzyczna ma wpływ na płynność gry..

Ludzie się cały life uczą... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam małą prozbe, ktos kto ma dosc podobny konf. co ja niech napisze ile ma w tym tescie fps, w rozd. 1024 i ustawieniach na high z aax2 i aax0, bo ja jednak ma troche zamało, nie iwem czy to wina sterownkików czy czego innego.

Nie zeby to była takie wazne tylko czasem w trakcje gry spada mi poniezej 19fps a to juz jest dosc odczuwalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi