Andrew^ Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Siemano Ludzie powiedzcie mi jaka powinne byc normalna temp. na Geforce 2 mx 400 (Nv11) zmienilem radiator na taki: http://republika.pl/andrew85/Nv11_Cooler.jpg przykleilem go na thermopoxa. Poprzednio na geforce bym maly 3mm radiatorek i wentyl karta grzala sie strasznie dotykajac drugiej strony PCB prawie parzylo mysle ze temp byla ze 60oC, teraz po zalozeniu tego radiatora mysle ze temp. to ponad 40oC no ale nie 50 :D czy to w dalszym ciagu nie za duza temp ?? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Temp. jest ok. Nie masz się czym przejmować. A swoją drogą to piękny radiator przyłożyłeś na tą kartę. 8O :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 lol, ten gf przy 60C jeszcze miał zimno...:P myśle ze do 80-90 mógł spokojnie mieć temp....a radiatorek wypas... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Taaa jest ,fajne chłodzenie. Mocowanie tylko na thermopoxie ? Bo też myślę nad czymś podobnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 jak wkleic swoja fotke ? [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew^ Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Dziex podniesliscie mnie na duchu z ta temp. :) Chcialem troszke podkrecic ta karte no a skoro tak mowicie to 40 MHz na GPU mu nie zaszkodzi :D Tak radiator trzyma sie tylko na thermopoxie niestety producent nie przewidzial ze moze ktos kiedys bedzie chcial zmienic chlodzenie i nie zrobil otworow na mocowanie :arrow: Aurora001 :evil: bardzo smieszne THX ALL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 hehe masz gorace pcb z drugeij strony rdzenia? hmm dziwne, ja jakso nei mam goracego, po kilka 3d markacvh mam jedynie nieco cieple Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 hehe masz gorace pcb z drugeij strony rdzenia? hmm dziwne, ja jakso nei mam goracego, po kilka 3d markacvh mam jedynie nieco cieple gef2mx 400 tak sie grzaly,moj tez tak sie kiedys grzal , teraz dziaal u kogos na zwyklym malym radiatorku 1cm grubosci i ladnie dziala a od gory parzy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Moj gainwardzik co w opisie tak sie grzeje na normalnych ustawieniach 250/513 ze czasami potrafi sie zwiecis :/ co dopiero gwarantowane 270/570 blablabla. Dzis dodalem nowy wentyl w obudowie zobaczymy. mam jeszcze swoje wysluzonego GF4mx ktory na chlodzeniu z k5-333 radiator + 50x50 wentyl grzal sie niesamowicie przy 310/620 ( pamiatki radiatory z jednej strony ), wycialem maly radiatorek 5x5 i przykleilem kropelka na tyl rdzenia :> rdzen poszedl na 320 :] jakbym mial czym pociac radiatory z zasilacza to pamiatki poszlyby moze na 700mhz z vmodem ale nigdzie nie moge znalezc instrukcji ;0 a fotke chcialem wam pokazac jak go przerobilem ;) TO JAK JA WKLEIC ?? dodam tylko ze ten MX na standardowym radiatorku 4x4x1 radiator mial kolo ~85 stopni :lol: (250/333) masakryczna karta(64BiT) 6800pkt 3dmark01 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew^ Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Co ciekawe moj radiatorek nie grzeje sie tak jak ta druga strona PCB jest wyczowalnie chlodniejszy niz PCB, no moze wielkosc radiatora jest taka ze podstawa odbiera duzo ciepla a wentyl ja wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e i dlatego wyzsza czesc radiatora nie jest nagrzana, sam nie wiem pozatym to ze GPU jest wklęsły tez przemawia na niekozysc odprowadzanego ciepla hehe masz gorace pcb z drugeij strony rdzenia? hmm dziwne, ja jakso nei mam goracego, po kilka 3d markacvh mam jedynie nieco cieple Tak tylko ty masz GFX4 a ja GFX2 chyba chipy sie roznia ?? A co za tym idzie architektura ukladow jest inna twoj GPU nie musi sie grzac tak jak moj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 ja bym nie wytrzymal i to jakos porzadnie ochlodzil bo jak dla mnie 60*C to ciut za duzo nawet jak nagrafe, no chyba, ze ejst krecona i to na maxa to bym zrozumial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 granica dla GPU raczej nie jest temperatura parzenia ( na dotyk ) wytrzyma znacznie wiecej niz 85 tak jak moj GF Ziupo zapodaj domowej roboty radiatory a powinny pamiatki pojsc 550 spokojnie, nawet jak sa to kostki 5ns Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 ja bym nie wytrzymal i to jakos porzadnie ochlodzil bo jak dla mnie 60*C to ciut za duzo nawet jak nagrafe, no chyba, ze ejst krecona i to na maxa to bym zrozumial W miarę normalna temperatura pracy dla Radeonów 9800PRO i XT to 70C, mnóstwo o tym swego czasu trąbiono w sieci. Wysokie temperatury miałem też na Radeonie 8500 Gigabyte'a, który miał ekstra "od firmy" dodany monitoring temp na GPU i pamięciach. Dlatego uważam, że takie 50C czy nawet 60C jeszcze przejdzie. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Aurora001 a am,sz jakis konkretny pomysl z czego je zrobic? bo chwilowo nie mam miedzi na zbyciu, ale jakby co to spytam szwagra, likwiduja jakis oddzial w firmie [cos jakby kuznie] moze tam beda mieli jakies wieksze bloczki aluminium albo miedzi to se porobei radiatorki MASAKRA DOPIERO TERAZ ZAUWAZYLEM, ZE MOJA KARTA TO NEI PIXELVIEW A JAKIS MINT !!! MOZECIE POWIEDZIEC CZY TO DOBRA KARTA ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Mint=noname - "niezbyt" dobra... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Ja tam kminie takie rzeczy ze wszystkiego ;] dostalem spalona zaslke ;] Teraz musze pojsc do kompla co ma pilarke bo recznie to ciac brzeszczotem to tragedia :P pojdz do jakiegos komisu czy na gielde i kup np stary radiator od p133mhz ktory byl w obudowie BXT ! 100% miedzi i jest tego tyle ze mozna zrobic 20 radiatorow na pamiec ze hohoho :) w PZL mam tego mnostwo takich zlomow :) iedys se wyjme i to potne :) albo radiator o pII , aluminium ale jest tego tyle i wysokie w dodatku ;] jutro tne sobie jakis stary radiatorek miedziany ( ale to chyba tylko taki kolor :lol: ) i bede kombinowal z chlodzeniem mojego GF bo mam zwisy nie wiadomo skad ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 hehe dobra panowie, dzisiaj otrzymalem super wiadomosc moj tata moze mi zalatwic radiator o jakimkolwiek ksztalcie i jakikolwiek sobei wymarze :D ma kolege w zakladzie gdzie zajmuja sie precyzyjna obrobak metalu !!! teraz tylko potzrebuje jaksi szkicow gotowych radiator tak byle jak najlepiej odprowadzaly cieplo ma ktos z was takie "plany" albo szkice? od razu mwoie, ze moge meic ksztalt jaki tylko zechce, ciecie/pilowanie z dokladnoscia do 0.0001mm !! a dokaldniej to radiatory potzrebuje na kosci pamieci, HYNIX 5ns nie mierzylem jeszcze wielkosci pamieci, ale zrobie to troche pozniej :) PS: Material - aluminium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 troche bezsens z tym aluminium :P <joke> poszperaj na gieldzie troche tych radiatorow z p133 BXT i niech ci je w zakladzie przetopia 8O /potna . jesli masz taka mozliwosc to ja bym zrobic takie obliczenia i ksztalt zeby karta miala styk z cala karta z jednej strony (2x) i do tego dodal wiatraki , to by bylo cos 8O Zalatwisz mi takie cos :lol: ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 nie no, nie bede przeciez bral miedzi bo moga sobei policzyc :P a tak aluminium tez dobre no wlasnie, spod bedzie wyszlifowany na lustro Ale radiator o jakim ksztalcie bedzie najlepiej odprowadzal cieplo ? Nie wiem czy lepiej, zeby spod [zanim zaczynaja te "rowki"] byl gruby [jakies 3-4mm] czy tez cienszy ? wysoki czy niski? aha i jakie maja byc te zeberka? wysokie czy niskie, grube czy chude, duzo am ich byc czy malo ? sam nei wiem jak bedzie lepiej :P Powiedzcie, ktory lepiej by odprowadzal cieplo ? PS: Przy Revoltecu mam takie radiatorki, 4 sztuki: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topiQ Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Jeśli to jest duże chłodzenie to moje jest ogromne. Jade na FX'ie 5900 XT ale jest w serwisie więc wziąłem w łapki MX'a. Jedzie 220/220 na chłodzeniu standard (tylko radiatory Tt na Pamiątkach) a w drodze mam to o ktoorym pisze....hehehehe...:twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Aluminium jest dobre! Przy miedzianych radiatorach jest jeden warunek : należy dmuchać jakoś na kartę (np. nawiew boczny), inaczej można zjarać sobie pamięci przy ostrym OC. Po prostu miedź świetnie ściąga ciepło z kostek, ale gorzej je oddaje na zewnątrz. Aluminium na odwrót, ale wystarczy wg mnie. A propos zdjęć : popieram nr 2 i nr 3 (dalsze tj. te Tweakmonstery nie są zbyt rewelacyjne - miałem - a te ostatnie są po prostu za małe i tym samym za słabe). /pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 2 i 3? a ktory lepiej? a te ostatnie [z revolteca] mialem dolaczone z wentylem do grafy a pozatym to nei amm zamairu tak ostro krecic pamieci, mysle ze jakies 150MHz wiecej nei zrobi im gorzej przy takich radiatorkach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 2 i 3? a ktory lepiej? Nie mam pojęcia :? a pozatym to nei amm zamairu tak ostro krecic pamieci, mysle ze jakies 150MHz wiecej nei zrobi im gorzej przy takich radiatorkach ? To zależy od czasu dostępu twoich pamięci (no właśnie, jaki?) oraz od tego, czy są nalezycie dovoltowane i pójdą wyżej, czy też nie (wówczas radiatory NIC nie dają). Rozumiem, że 100-150Mhz DDR efektywnie? /pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topiQ Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 2 i 3? a ktory lepiej? a te ostatnie [z revolteca] mialem dolaczone z wentylem do grafy a pozatym to nei amm zamairu tak ostro krecic pamieci, mysle ze jakies 150MHz wiecej nei zrobi im gorzej przy takich radiatorkach ? Moim skromnym (hehe :lol: ) zdaniem bierz nr 4 :arrow: to jest to :idea: Jeśli koniecznie aluminium i ze sklepu 4 MAX to kup to: (podobna cena) Jeśli miedz to this: WHY :?: :arrow: bo można je rozłożyć i mają dużo żeberek i płatków (cieńkie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 chyba zrobie ankiete :) kosci to Hynix o czasie dost 5ns oryginalne taktowanie, jak widac w podpisie to 400MHz a chcialbym osiagnac te 500-550MHz a jesli szloby wyzej :P.... PS: Mi chodzilo tylko o wzor :P. bo radiatory to mi kto inny zrobi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Witam I ja sie podepne, mam Gf2Ti Winfasta standardowo taktowana 250400, ostatnio przetaktowalem na 275500, dalej rdzenia niemoge ciagnac bo boje sie o temperatury, a wyzsze taktowanie pamieci powoduje artefakty... Oczywiscie chlodzenie juz zmienione. Druga strona plytki jest mocno ciepla w czasie grania jest to okolo 56C a podczas pracy w Windzie 51C. Miezylem to miernikiem i smialo mozna dodac z 5C... Czy te temperatury sa jeszcze bezpieczne dla tej karty ? A jezeli tak to jakie moga byc max (przypominam to GF2) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 z tego co tu widze to nei mussiz sie bac ze ja zjarasz walnij tylko jakies radiatorki na pamiatki i mysle, ze to starczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 zgf1 - ciegniesz ile mozesz , tzn rdzen krecisz dopoki nie zaliczysz zwiechy w 3dmarku np po 3loopach. Pamiatki podobnie krecisz :) pozniej mozna popracowac nad chlodzeniem GPU od tuly itd :) Bym wam pokazal dobra fotke ale nie wiem jak ja wkleic ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Z pamieci to max 510 bez artefaktow, jest na nich chlodzenie, sa prawie zimne, z rdzeniem pociagne jeszcze :) Niezna ktos jakiegos Vmoda na ta karte ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...