Skocz do zawartości
Sabr

Co lepsze? FX 5600 128mb or 5600 XT 256mb?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej all !

Jestem lolem jezeli o sprzet, podkrecanie i tego typu zabawy chodzi, przyznaje sie bez bicia ;-)

1 Chcialbym sie dowiedziec ktora z wymienionych nizej kart jest wg was lepsza (oraz bardziej oplacalna):

- WinFast FX 5600 128mb 450pln

czy moze

- Palit GeForce FX 5600 XT 256mb 500pln

Osobiście mysle ze Palit jest lepsza opcja z racji wiekszej ilosci ram'u. Wystaczy tylko dac dobre chlodzenie i pobawic sie z zegarami :)

(przy okazji chcialbym zebyscie podali mi jakie jest taktowanie rdzenia w kazdej z wymienionych kart wiem ze pamieci 400 ale rdzenia nie moge znaleźć .. ;/)

Teraz pytanie nr 2.

Slyszalem ze da sie uzywac http://www.arctic-cooling.com/en/products/vga_silencer/ takze na nVidiach, chcialbym dowiedziec sie czy komus udalo sie go wsadzic na 5600? Jezeli tak to mysle ze z takim chlodzeniem o/c nie bedzie czyms strasznym.

Pozdro i z gory dzieki za odpowiedz ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta... Im więcej ramu na kartach pokroju fx5600 tym droższa - i tylko po to jest jest on tam wciskany.

Zegarami to sie możesz pobawić przy 256mb - ale chyba budzikiem. 256mb ma gorszy czas dostępu i jest praktycznie niepodkręcalne. Ze słabszych kart lepiej brać 128mb - lepiej się kręci i generalnie są szybsze (lepszy czas dostępu, lepsze timingi).

Jedyne co się kręci w takich kartach to rdzen - bo jest taki sam jak w 128mb wersji.

Na drugi raz SZUKAJ bo to wszystko było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej IMO bys zrobil kupujac 9600pro za bodajze 485. wydajnosc znacznie lepsza od obu fxow [ wiem bo mialem ] a i cena niewiele wieksza. jesli juz jednak sie uprzesz , to pelnego fx5600. zreszta sam zobacz na taktowania , co z tego ze wiecej pamieci jak to jest tylko chwyt marketingowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi