Skocz do zawartości
Złoty

Przegrzewający się transformator w wieży?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie - wspomóżcie wiedzą. :) Mam kilkuletnią wieżę aiwy. Od jakiegoś czasu zaczęła ona "trzeszczeć", nawet w czasie, gdy nie odtwarza muzyki, wystarczy tylko, że jest włączone dowolne źródło dźwięku. Dźwięk jest bardzo podobny, do zniekształceń, jaki słychać np. przy słabo kontaktującej wtyczce od słuchawek (dlatego w pierwszej kolejności sprawdziłem przewody głośnikowe). Na słuchawkach też słychać trzaski. Zacząłem kombinować i kapnąłem się, że bardzo mocno grzeje się transformator. Wyłączyłem ją na jakiś czas z prądu i włączyłem ponownie. Przez jakieś 2-3 tygodnie był spokój, a później znów te trzaski. Ostatnio znowu wyłączyłem ją na trochę i znowu jest dobrze, ale na jak długo? Chciałbym trwale rozwiązać ten problem. Czy w takim razie powinienem zamontować jakiś wentyl owiewający ten transformator? Może nawet jakieś radiatory? A może po prostu on "dożywa" już końca swoich dni? :(

Niestety, jeśli chodzi o elektronikę jestem trochę lewy, a do tego jak już coś wiem, to tylko jak to jest w teorii, a nie w praktyce, więc proszę o używanie "ludzkiego" języka w wypowiedziach. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ze tak zapytam co ma trafo do dzwieku , raczej szukaj gdzie obok kondensatorow padnietych ktore juz nie filtruja ( wygladzaja ) pradu jaki daje to trafo . ( trafo moze sie grzac i nawet buczec , hej wy byscie nie buczeli jakbyscie mieli 50 okresow na sekunde :] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... No właśnie nie wiem, czy transformator może mieć coś do dźwięku, ale chyba może. Dzisiaj znowu zaczęło trzeszczeć w głośnikach (transformator oczywiście gorący). Ale zauważyłem, że trzeszczy tym ciszej im bardziej zwiększę głośność. Nie ma raczej fizycznych uszkodzeń. Jak poznać padnięty kondensator? Będzie "spuchnięty"? U mnie wszystko wygląda normalnie. Poza tym taki padnięty kondensator źle działałby przez cały czas, a jak wyłączam na 3, czy 4 godziny z prądu i włączam spowrotem, to przez jakiś czas jest dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wg mnie to gdzies jest glebiej uszkodzenie, tzn jezeli sie grzeje trafo to znaczy ze jest bardzo obciazone, czyli gdzies moglo byc jakies zwarcie czy cos, jakis tranzystor padl czy cus, i najlepiej wymienic wszystkie elektrolity :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensatorki mozna spr testerem -wynik musi sie zgadzac z opisem:). Bez lutki sie nie obejdzie,chyba ze masz drozszy sprzet do testow kondens w plycie...Mozliwe tez ze od nagzewania puscily luty...spr pod dobrym swiatlem. Kondensatory nawet male moga dziek kopac.Jak sie zdecydujesz na spr to zacznij od tych powyzej 500Mf a potem te przy tranztstorach(generalnie tam gdzie jest goroco)-kondenski nie lubia ciepla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi