Skocz do zawartości
ziupo

Własne radiatorki na pamiatki od grafy. Gotowe wzory

Rekomendowane odpowiedzi

hehe panowie, dzisiaj otrzymalem super wiadomosc

moj tata moze mi zalatwic radiatory o jakimkolwiek ksztalcie sobie wymarze :D

ma kolege w zakladzie gdzie zajmuja sie precyzyjna obrobka metalu !!!

teraz tylko potrzebuje jakis szkicow gotowych radiator

Ma ktos z was takie "plany" albo szkice gotowych radiatorow?

ak byle jak najlepiej odprowadzaly cieplo

Od razu mowie, ze moge miec ksztalt jaki tylko zechce, ciecie/pilowanie z dokladnoscia do 0.0001mm !!

a dokaldniej to radiatory potzrebuje na kosci pamieci, HYNIX 5ns

nie mierzylem jeszcze wielkosci pamieci, ale zrobie to troche pozniej :)

PS: Material - aluminium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się ze optymalne kształty to mają juz zwykłe radiatory :lol: i z pewnoscią nadużywasz stwierdzenia że w jakim zechcesz kształcie.. bo znajdzie się ktoś kto wymyśli Ci taki radiator że nawet w NASA bedą mieli problem żeby go wykroić z litej bryły aluminium :D

ja bym tam radiatorów za bardzo nie tuningował tylko powykrajał sobie z blachy jakieś unikatowe elementy do moda... (na facjate obudowy?!?, boki etc...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie, spod bedzie wyszlifowany na lustro

Ale radiator o jakim ksztalcie bedzie najlepiej odprowadzal cieplo ?

Nie wiem czy lepiej, zeby spod [zanim zaczynaja te "rowki"] byl gruby [jakies 3-4mm] czy tez cienszy ? wysoki czy niski?

aha i jakie maja byc te zeberka? wysokie czy niskie, grube czy chude, duzo am ich byc czy malo ?

sam nei wiem jak bedzie lepiej :P

Powiedzcie, ktory lepiej by odprowadzal cieplo ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS: Przy Revoltecu mam takie radiatorki, 4 sztuki:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wg_mnie/imho tez powinny starczyc

ale teraz zmieniam plany :) zrobei sobie jeszzce jeden radiatorek, taki wiekszy zeby go wsadzic na tyl karty a na niego dopiero wsadze taki wentyl z dysku, mysle, ze wystarczy do schlodzenia tylu karty ??

Teraz mysle, jak to przytwierdzic ten radiator bo wentylator z radiatorem 'skleje' za pomoca silikonu [dzaiala, sprawdzone, mialem na procesorze jedno takie zudo sklejone silikonem], ale czy tym samym silikonem moge potem przykleic radiator? Czy wytrzymie dosc wysokie temperatury? Mam nadzieje, ze silikon nei przewodzi pradu, bo jak tak to odpada jesli chodzi o przyklejenie nim radiatora do pcb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkładki silikonowe termoprzewodzace stosowane w elektronice wytrzymują kilkaset woltów na mm bodajrze (czy nawet pare KV.. nie pamietam...) ale napewno 12V przetrzymają.. więc i silikon sam w sobie nie przewodzi prądu :D.. ale mysle że taki zwykły może źle zareagować na ciepło z PCB i odklei się... może pomysł nad jakimis obejmami... bo nowe dziurki w PCB raczej odpadają :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no nowe dziurki faktycznie odpadaja, chyba, ze full hardcore i powywiercam kila malych dziurek miedzy sciezkami na pcb :D i przykrece do nich radiator, ale jeszcze mi rozumu nie odjelo [do reszty :D]

obejmy powiadasz? sprubuje cos wykombinowac, ale jeszcze nei wiem z czym :?:

ale ja bym jednak sprubowal silikonem i moze nie tak od razu caly radiator smarowac tylko kilka kropli po bokach i na rogach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niemyśłlałeś o tym by taką ofertę wystawić na allegro. mógłbyś zaoferować sie do sprzedaży na zamóienie radiatorów o każdym krztałcie napewno wilu by asie znalazła np: ja bo mi potrzebne radiatory na mofset :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nei mam jak zbytnio :(

amm za slaba zasilke

a kasy nei amm na nowa :(((

a projekt mam, zeby nalozyc na nie wentylatorki od dyskow twardych :)

starczylyby

A nie lepiej zbudowac cos co ja nazywam cyrkulacja powietrza tzn np na front panelu dajesz wentyla 80mm ktory mialby za zadanie wrzucac zimne powietrze do obudowy a np tez co jest w zasilce by odprowadzal cieple :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi