ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 hehe panowie, dzisiaj otrzymalem super wiadomosc moj tata moze mi zalatwic radiatory o jakimkolwiek ksztalcie sobie wymarze :D ma kolege w zakladzie gdzie zajmuja sie precyzyjna obrobka metalu !!! teraz tylko potrzebuje jakis szkicow gotowych radiator Ma ktos z was takie "plany" albo szkice gotowych radiatorow? ak byle jak najlepiej odprowadzaly cieplo Od razu mowie, ze moge miec ksztalt jaki tylko zechce, ciecie/pilowanie z dokladnoscia do 0.0001mm !! a dokaldniej to radiatory potzrebuje na kosci pamieci, HYNIX 5ns nie mierzylem jeszcze wielkosci pamieci, ale zrobie to troche pozniej :) PS: Material - aluminium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 wydaje mi się ze optymalne kształty to mają juz zwykłe radiatory :lol: i z pewnoscią nadużywasz stwierdzenia że w jakim zechcesz kształcie.. bo znajdzie się ktoś kto wymyśli Ci taki radiator że nawet w NASA bedą mieli problem żeby go wykroić z litej bryły aluminium :D ja bym tam radiatorów za bardzo nie tuningował tylko powykrajał sobie z blachy jakieś unikatowe elementy do moda... (na facjate obudowy?!?, boki etc...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 no wlasnie, spod bedzie wyszlifowany na lustro Ale radiator o jakim ksztalcie bedzie najlepiej odprowadzal cieplo ? Nie wiem czy lepiej, zeby spod [zanim zaczynaja te "rowki"] byl gruby [jakies 3-4mm] czy tez cienszy ? wysoki czy niski? aha i jakie maja byc te zeberka? wysokie czy niskie, grube czy chude, duzo am ich byc czy malo ? sam nei wiem jak bedzie lepiej :P Powiedzcie, ktory lepiej by odprowadzal cieplo ? PS: Przy Revoltecu mam takie radiatorki, 4 sztuki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 2 krój będzie lepiej odprowadzał ciepeło, ale lepiej gdyby był z miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 no niestety, tylko aluminium no to chyba bedzie ten drugi tylko poprosze zeby zrobili wyzszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 w prze-czasopismie "elektronika dla wszystkich" był kiedys miernik rezystanji termicznej radiatorów :D... mozesz sobie zbudowac.. i posprawdzac na paru modelach... bo na oko to Ci nikt nie powie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 radiator oddaje cieplo powierzchnia, wiec zrob go sobie nawet w ksztlacie kwiatka, byleby mial duza powierzchnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 a o wentylacji pan zapomniał... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 hmm czyli najlepiej by bylo gdyby byl: 1)wysoki 2)byl 'rozgaleziony' [chodzi mi o zeberka] 3)mial waskie zeberka i oczywiscie bedzie mial powierzchnie przylegajaca do kosci wyszlifowana na lustro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Jeszcze jakiś wiaterek na nie rzuć co by to ciepło z nich zwiać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 no wlasnie nei mam jak zbytnio :( amm za slaba zasilke a kasy nei amm na nowa :((( a projekt mam, zeby nalozyc na nie wentylatorki od dyskow twardych :) starczylyby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youseek Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 imho tez powinny starczyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 no wg_mnie/imho tez powinny starczyc ale teraz zmieniam plany :) zrobei sobie jeszzce jeden radiatorek, taki wiekszy zeby go wsadzic na tyl karty a na niego dopiero wsadze taki wentyl z dysku, mysle, ze wystarczy do schlodzenia tylu karty ?? Teraz mysle, jak to przytwierdzic ten radiator bo wentylator z radiatorem 'skleje' za pomoca silikonu [dzaiala, sprawdzone, mialem na procesorze jedno takie zudo sklejone silikonem], ale czy tym samym silikonem moge potem przykleic radiator? Czy wytrzymie dosc wysokie temperatury? Mam nadzieje, ze silikon nei przewodzi pradu, bo jak tak to odpada jesli chodzi o przyklejenie nim radiatora do pcb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 podkładki silikonowe termoprzewodzace stosowane w elektronice wytrzymują kilkaset woltów na mm bodajrze (czy nawet pare KV.. nie pamietam...) ale napewno 12V przetrzymają.. więc i silikon sam w sobie nie przewodzi prądu :D.. ale mysle że taki zwykły może źle zareagować na ciepło z PCB i odklei się... może pomysł nad jakimis obejmami... bo nowe dziurki w PCB raczej odpadają :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 hmm no nowe dziurki faktycznie odpadaja, chyba, ze full hardcore i powywiercam kila malych dziurek miedzy sciezkami na pcb :D i przykrece do nich radiator, ale jeszcze mi rozumu nie odjelo [do reszty :D] obejmy powiadasz? sprubuje cos wykombinowac, ale jeszcze nei wiem z czym :?: ale ja bym jednak sprubowal silikonem i moze nie tak od razu caly radiator smarowac tylko kilka kropli po bokach i na rogach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 ja bym uzyl do tego celu kleju przewodzacego cieplo thermopox. trzyma jak glupie :P http://www.4max.pl/produkt.asp?g=129&gg=67&id=72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 miedzy scieżakmia tymi na zewnątrz to tak... a w środku PCB tez są sciżkiiiii... iiii za późno Ci powiedziłem :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 A niemyśłlałeś o tym by taką ofertę wystawić na allegro. mógłbyś zaoferować sie do sprzedaży na zamóienie radiatorów o każdym krztałcie napewno wilu by asie znalazła np: ja bo mi potrzebne radiatory na mofset :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manciarz Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 no wlasnie nei mam jak zbytnio :( amm za slaba zasilke a kasy nei amm na nowa :((( a projekt mam, zeby nalozyc na nie wentylatorki od dyskow twardych :) starczylyby A nie lepiej zbudowac cos co ja nazywam cyrkulacja powietrza tzn np na front panelu dajesz wentyla 80mm ktory mialby za zadanie wrzucac zimne powietrze do obudowy a np tez co jest w zasilce by odprowadzal cieple :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...