Skocz do zawartości
Gość PL4Y3R-PL

Pytanie do osob znajacych prawo...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PL4Y3R-PL

Mam pytanie jak wyglada sprawa obrony osobistej ? jak regurule to ustawa ? co mozna zrobic ? bo to chyba bylo jakos tak ze w obronie osobistej i mienia mozna zabic zranic ??? dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obrony koniecznej to przysługuje ona każdemu, aczkolwiek może dojść do jej przekroczenia. Może to się stać na dwa sposoby, a mianowicie poprzez eksces intensywny oraz przez eksces ekstensywny. Postaram się to wyjaśnić na przykładzach.

Eksces intensywny : Włamywacz okrada Ci dom, a ty np. zabijasz go z broni palnej, na którą masz pozwolenie nie ostrzegając go nawet o możliwości jej użycia.

Nie byłoby przekroczenia obrony koniecznej gdyby okazało się, że włamywacz również jest uzbrojony w broń palną i właśnie po nią sięga gdy ty "postraszyłeś" go bronią. W takim przypadku twa decyzja byłaby uzasadniona, gdyż kierowała Tobą obawa, że każda chwila zwłoki sprawia, że włamywacz może dokonać zamachu na najwyżej chronione dobro - życie ludzkie.

W ekscesie intensywnym chodzi po prostu o użycie nieadekwatnych środków aby powstrzymać grożące niebezpieczeństwo.

Eksces ekstensywny : Osoba zostaje zaatakowana i pobita. Gdy napastnik odchodzi ta osoba przykładowo śledzi napastnikai go atakuje.

W ekscesie intensywnym chodzi o to, że czas zamachu się już skończył i nie przysługuje tu już obrona konieczna. Opisana w przykładzie sytuacja traktowana byłaby nie jako obrona konieczna, lecz jako zamach.

Wiadomo, że w takich sytuacjach bardzo cieżko jest zachować zimną krew i całkowitą jasność umysłu tak więc gdy dojdzie do przekroczenia granic obrony koniecznej Kodeks Karny przewiduje możliwość nadzwyczajnego złagodzenia kary lub odstąpienia od jej wymierzenia. Wszystko zależ od sytuacji w jakiej był sprawca oraz od decyzji sądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpierającemu zamach jest wolno użyć WSZELKICH dostępnych środków, które są niezbędne do odparcia zamachu, w tym także niebezpiecznego narzędzia - chociażby napastnik go nie używał, jednakże swą siłą i brutalnością stwarzał poważne zagrożenie dla napadniętego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lopatologicznie wyglada to tak:

jesli osilek napada z piesciami na dziadka, to dziadkowi wypada go pociac nozem

ale jesli osilek napada z piesciami na osilka, to ten drugi jesli nozem bedzie cial, to raczej granice obrony koniecznej przekroczy.

(przyklad z cwiczen z prawa karnego ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie to wszystko zalezy od okolicznosci . Np jakby ciebie napadl jakis pijaczek ( kompletnie spity ) , trzymajacy sie ledwo na nogach nie mozesz go uderzyc , powinienes sie po prostu oddalic , nic nie robiac w odpowiedzi na jego zaczepki .

A tak w ogole to wszystko zalezy od interpretacji sedziego i jego widzimisie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

policja jest popie... hahahaah za taki shit jak ja miałem 300zł mi wrypali :/ ale ciesze sie ze koles ani centa niedostanie :] hamsko tylkoz e kartoteke mi wrypali :/ - a kolo mi tez niezle dowalił a tylko ja musze placic :[ pomyslec ze mi zawiasmai grozili ... i jescze scieme walili ze jakies normy europejskie są nowe i nawte do lokalnych rejstrów biorą zdjecia hahaha kłamca ... ze juz niewspomne o ich tepocie odnosnie spisywania zeznan hahaha takie zdania jak skaładaja to dzieci w pzredzkolu sie uczą hahaha SŁOWEM DEBILIZM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi