Sid Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Witam! Już kilka razy ostatnio się ściąłem przy zabawach z dyskiem :D więc zapytam teraz: oto "widok" moich dysków: [@] HDD_1 |---[Partycja podstawowa] C: - 10GB[@] HDD_2 |---[Partycja podstawowa] D: - 20GB |---[Partycja rozszerzona] *: - 54GB | |--- Dysk logiczny E: - 20GB | |--- Dysk logiczny F: - 20GB | |--- Dysk logiczny G: - 14GBI chciałem sobie zainstalować FreeBSD. Planuje to zrobić na drugim dysku, a dokładniej usunąć dysk G, lub go pomniejszyc do 4GB, a resztę wolnego miejsca dać na Slice dla FBSD. I teraz moje pytania: :arrow: Czy można utworzyć Slice wewnątrz partycji rozszerzonej? :arrow: Czy podczas pomniejszania, usuwania dysku G: w przypadku niepowodzenia, nie upadnie reszta dysków na partycji rozszerzonej? :arrow: Czy jest ryzyko utraty danych gdy usunę/pomniejsze dysk G: a następnie pomniejsze partycje rozszerzoną(Jakby odpowiedz na pytanie 1 brzmiała NIE to musiałbym tak zrobić chyba :) )? :arrow: Czy macie lepsze propozycje? Aha- jakby co to wszystkie operacje wykonywałbym w Partition Magic 5(dokladnie nie pamietam, ale chyba 5.01) dla DOS (2-u dyskietkowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 1) :arrow: Czy można utworzyć Slice wewnątrz partycji rozszerzonej? 2) :arrow: Czy podczas pomniejszania, usuwania dysku G: w przypadku niepowodzenia, nie upadnie reszta dysków na partycji rozszerzonej? 3) :arrow: Czy jest ryzyko utraty danych gdy usunę/pomniejsze dysk G: a następnie pomniejsze partycje rozszerzoną(Jakby odpowiedz na pytanie 1 brzmiała NIE to musiałbym tak zrobić chyba :) )? 4) :arrow: Czy macie lepsze propozycje? 1) Moim zdaniem - nie. O szczegóły pytaj tam: http://www.bsdguru.org/ 2) Jest możliwe że coś pójdzie nie tak jak trzeba, PM to nie jest specjalnie niezawodny program (nie ma softu bez błędów) 3) jw. Zawsze najlepiej przeprowadzać tego typu operacja na partycjach "primary", nie "logical". 4) Szczerze? Nie wiem ... zawsze staram się zaczynać zabawę z nowym systemem na czystym dysku. Przeważnie są jakieś problemy :wink: W tej chwili mam na kompie w2k, MDK9.2 i Aurox9.3 (ten ostatni idzie do wycinki) - ale każdy ma swoją partycję primary. Nom tylko że wszytskie partycje pamiętają czasy Windowsa :D A ostatnio miałem C: 5GB,a reszta na FreeBSD, ale nie wsytarczyło mu nawet 2868MB na / bo sie zapychał np. przy kompilacji firefoxa, poza tym zdubił mi MBR :D Na dodatek pozniej mialem tyle przejsc ze ja dziekuje :D Poczekam, może ktoś jeszcze dorzuci jakąś odpowiedź... A jak nie to nie wiem :roll: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...