Skocz do zawartości
witchman

GF 2 mx spalony ? HELP !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra sprawa jest taka, moj gf ze standardowych ustawien 200/143 chodzil na 250/160 na swoim firmowym radiatorku z dolozonym wiatraczkiem od kieszeni. Wszystko bylo spox do puki nie przykrecilem do radiatora wiatraka 80mm. Ktoregos dnia, grajac w Q3 komp mi sie zwiesil (co na tamte czasy bylo dziwne), dotknelem karty graficznej byla ciepla ale co gorsza zauwazylem ze radiator byl oderwany z jednej strony. Tzn wentyl 80mm tak obciazyl radiator ze ten sie zaczol ruszac na procu od karty. Szybko wylaczylem kompa, zrobilem pozadek z radiatorem, wrzucilem stary, maly wentyl i ustawilem spowrotem na 250/160... i od tamtej pory mam problemy. Karta notorycznie sie wiesza w 3d, chociaz nie do konca (o czym pozniej). Na poczatku postanowilem porobic testy w 3dmarku2001. Na raz przechodzacych testach wszystko bylo ok. karta na 250/165 a procek z 1.2 @ 1.44. Ale Q3 i inne gry nadal sie wieszaly. W koncu 2 dni temu, ustawilem zeby przeszedl 3x 3dmarka2001 (same games) i co ciekawe, 3dmark sie wieszal po jakichs 6 min na grze ze smokiem w HQ. No dobra, zaczolem skrecac karte i na 225/160 bylo juz dobrze, przechodzil testy bez problemu. Pomyslalem no nic, walniemy lepsze chlodzonko i wroci na swoje 250 mhz. No ale niestety. Wczoraj wrzucilem na druga strone PCB wiatrak 80mm na podkladce z pianki, wszystko git, karta przechodzi testy juz na 240 mhz a mi sie micha cieszy. No ale byla 1 w nocy to polozylem sie spac. Dzisiaj chcem pograc w Q3 a tu zonk 8O 2min i zwiecha. No qr.. pomyslalem ze to cos z Q3 bo w koncu komp chodzi po 10/12 h na dobe i nic mu nie jest, a ja tu odpalam Q3, pogram chwile i zwiecha.... Zainstalowalem NSF:U, ty byl kompletny LOL !. Gra nie przeszla nawet poczatkowych animacji, praktycznie 5 sek i zwiecha... po skreceniu karty do standardowych ustawien gra nawet pozwolila zebym pojechal wyszcig... 1 okrazenie i zwiecha :( Pytanie, zjaralem karte? mozna cos z tym zrobic? ma ktos jakies pomysly albo teorie? jestem otwarty na wszelkie (no prawie, bo na wymiane karty mnie nie stac puki co) sugestie. HELP !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ludziska, dzieki wszystkim za pomoc, ale topic jest do zakmniecia :] Juz wiem co jest. To nie byla wina karty ze sie wieszal komp... tylko podkreconego procka ;) Bylo tak zle, ze na 1.44 ghz nie moglem obejrzec 10 sek filmu w windows media player ! Po skreceniu go do standardowego 1.2 ghz i podkreceniu karty na swoje 250/160 w Q3 nie mialem zadnych problemow :] tak wiec problem juz polega tylko na ustaleniu bezpiecznego taktowania procka i zmianiepopracowaniu nad chlodzeniem jego :] Tak czy inaczej, dziekuje za uwage i zycze milych wakacji :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi