Skocz do zawartości
NoSF

Werewolf Project

Rekomendowane odpowiedzi

1) jeśli już musisz zepsuć swoją ciężką pracę i dobry wygląd podświetleniem, to zrób cośw klimacie! Lekkie, słabe, pomarańczowe, sinozielone lub szarobłękitne, ale słabiutkie, z tyłu... Wiesz, jeśli pod siatką wsadzisz dwa wentyle z podświetleniem t obędize ciut kiczowato i niedopasowanie wyglądało;)

Polecam w tym wsględzie diody led, ale do tego jakieś kompozycje, biały+zielony+szybka matowa...

2) nie maluj płomieni. Zamiast tego mozesz na budzie namalować bardzo ciemnym szarym coś na kształt cieni bluszczu na ścianie. Lub słoje drewna.

3) jeśli wsadzisz gałki wystające z frontu, to bedize to dość rażące. Pomyśl o mocowaniu gałek po bokach. Możesz też wykombinować odchylany panel z gałkami wewnątrz.

Pomysł: 10+/10

Wykonawstwo: 11/10 (jak na razie :P )

Dawaj jeszcze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to jeszcze nie koniec, prace wykonane nad modem szacuję na 75%.

Przez jakiś czas nic nie działałem - miesięczne praktyki wykończyły mnie nieco, ale ostatnio pomalowałem front, wprawdzie chcę jeszcze przetrzeć papierem kilka fragmentów i uzupełnić szpachlą, ale i tak na fotkach tego nie widać (więc nawet, jak to dziś zrobię, to wiele to nie zmieni z punktu widzenia oglądacza fotek).

Ponadto zmontowałem własnego rheobusa ;-) i działa, jednak fotek na razie nie wrzucę (dopiero jak skończę).

Dosyć gadania, oto jak wygląda front (bez przycisków, zamontowanych gniazd USB i zaślepek):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

P.S. Może dziś lub jutro dodam jeszcze fotki rheobusa albo projekt z zainstalowanym rheobusem - we shall see!

POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA TAK POZYTYWNE OPINIE!!! Szczerze - nie spodziewałem się tak życzliwych komentarzy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie...

Mam kilka pytań: Cz Ty masz 3 napędy i FDD, że wszystkie zatoki pozostawiłeś dla klasycznych zaślepek?

Chodzi mi o to, że skoro bawisz się szpahelką to można było zaprojektować pełne zaślepienie nieużywanych miejsc, coby nie straszyły.

Czy Rheobus jest zaślepkowy? Ja bym zintegrował go raczej z obudową... Zajmuje wówczas mniej cennego miejsca i jest bardziej ergonomiczny. Np: sterownik wentyla najgłośniejszego pod ręką, pozostałe gdzieś z boku, wyswietlacz pod dobrym do oglądania z punktu siedzenia kątem, właczniki też jakoś rozmieszczone z sensem, tak, coby pod ręką były często używane, a rzadziej pochowane...

I.e. ja mam włacznik kompa na topie budy, reset na dnie (stopą obsługiwany), napędowy guzik otwieracza jest też od góry przeniesiony, obok pokręteł do sterowania wentylami (one dalej nieco, bo kręcę raz na parę miesięcy i w niewielkim zakresie...

Nie traktuj tego jak zarzutów, to pytania;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby plomienie wygladaja fajnie i wielki rispekt za wlozona prace

ale

tak jakos wszystko jest najezone, tu jakas klapka tam jakies przyciski, kratka, fdd (what for?) i to wszystko wyglada na mocno przesadzone

ta chromowana klapka imho nie pasi do mrocznego stylu budy (na czarno ja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płomienie fajnie zrobione, ale lepiej jak byś je walna na inny kolor żeby sie odrózniały. CO to tego panelu USB to jak pisał Radek

...ta chromowana klapka imho nie pasi do mrocznego stylu budy (na czarno ja)

no włanie psuje wyglądem reszte budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 napędy i FDD, co do zaślepek:

Pod napędami mam 2 miejsca wolne, tam chcę dać plexi pomalowaną od spodu na czarno, jednak w niektórych miejscach zostawione miejsca transparentne. W tym prostokącie - o wymiarach 2 napędów ułożonych jeden na drugim - na dole chciałbym zamontować rheobus, a konkretnie to chcę, aby 3 gałki kontrolera wentyli umieszczone były w dolnej części plexy. Tak, będzie zintegrowany z obudową. W części górnej - jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji - znalazłyby się: port IrDA, łącze podczerwieni do sterowania pilotem oraz wyświetlacz LCD. Nad tym ostatnim jeszcze się zastanawiam.

Od razu uprzedzam pytania: plexa będzie nieco w głębi, przez co gałki potencjometrów nie będą wystawać przed te dwie boczne kolumny panelu przedniego.

Co do miejsca na FDD - właściwie są tam miejsca na 2 stacje, na dole znajduje się panel FDD który z niewielkimi zmianami zostawiam (na pytanie po co mi FDD - a choćby po to, by w ewentualnej ekstremalnej sytuacji móc bios wczytać... poza tym jeszcze sporo osób korzysta z dyskietek i potrzebuję czasem mieć czym je odczytać). Zaślepka górna jest wyprofilowana do kształtów obudowy, w niej chcę umieścić włącznik podświetlania i co jeszcze???? No na razie nie wiem.

Może faktycznie to trochę ciężko sobie wyobrazić - niestety jakoś nie daję rady wrzucić projektu na serwer - ale wszystko tu ma jakiś cel. Pod kratką ukryte będą 2 wentyle, ta "klapka" to miejsce na 2 gniazda USB, te przyciski to jak łatwo się domyślić POWER i RESET (obydwa są chromowane, uchwyty na górze budy również , grill na bocznym oknie także - więc będzie się komponowało z panelem USB).

UPDATE: Właśnie wstępnie zamontowałem front do budy i efekt mi się podoba ;-) Ale jeszcze sporo pracy mnie czeka !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE: Właśnie wstępnie zamontowałem front do budy i efekt mi się podoba ;-) Ale jeszcze sporo pracy mnie czeka !

To ważne... Szczególnie, że do Twojego moda to tak na prawdę ciężko się przyczepić...

Tak na prawdę, to ta klapka na kilku zdjęciach wyglądała na czarną... Wyglądała lepiej... Ale to Twoja zabawka... I hope, nie bedizesz malował na srebrno napędów??

Uważam Twój mod za jeden z lepiej powstających i ładniej się zapowiadających na tym forum;) 3mam kciuki, powodzenia dalej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Szpachlówka jaką użyłem w projekcie to uniwersalna NOVOL, zapłaciłem za nią chyba 8 zł i jestem zadowolony.

Niebawem kolejne fotki z realizacji projektu: złożony rheobus, teraz zabrałem się za tworzenie panela kontrolnego (rheobus, IrDA, podczerwień do pilota, wyświetlacz LCD) o wymiarach 8,5 x 15cm - wypełni miejsce 2 zaślepek napędów 5,25`.

Dziś kupiłem plexi 3mm (2 kawałki 8,5 x 15 cm), została wycięta z kawałka 38 x 18 - kupiłem cały kawałek, wycięto mi na miejscu i mam jeszcze spory skrawek - a wszystko to za ... 5 zł 50 gr - NIE WIERZYŁEM ;-)

Pozdrowienia!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie reszta :D ja chce wiecej pomysl spoko mam jeden projekt ale zastanawima sie czy poradze sobei z rzezba tego chodzi mi na jednym boku zrobic wystajaca (forme na krztalt twazy) wiec nie wiem czy szpachla bedzie tu dobra do tego(gdzie kupiles szpachle? ,a i czym cioles plastik i reszte rzeczy milme problme z buda a w plactiku to nie wime czy sie tnie wiec jka mozesz to podaj swoje narezdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki patent zeby np podlaczyc irde do kabelkow od powera on/off i w tym momencie wBanczac kompa pilotem!!! tylko trzeba pomyslec czy tak wogole sie da ;]

NIE DA SIE !!

Jak masz wyłaczony komputer to jak ma niby irda działać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to sie nie da? :lol:

a o właczaniu kompa z klawikorda słyszałes? u mnie całą noc sie swieci dioda na klawikordzie (przy hibernacji) więc coś ją napędza... :]

tylko nie irde.. nie irde panie.. czemu dla niktórych cokolwiek na podczerwień to IRDA..

miałem cos takiego kiedyś robić.. ale pomyslałem ze po co mi włączac kompuer na pilota :lol: skoro siedze 20 cm od niego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nie tylko na klawke ale tez myszką się da włąnczać :) a aqrat mam z taki wejściem jak klaw/ myszka i moze aqrat jakośby ten sygnał podpasował... tylko ze jak ustawiam w biosie ze power on/off myszką to i tak ją wyłancza (z prądu) ;/

Ale fajny by był patent przychodzisz do domu klikasz na pilocik idziesz coś zrobić wracasz i komputer ready do roboty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej przerwie! Mimo sesji egzaminacyjej - a raczej z racji zbliżających się ferii - prace nad modem ruszyły z miejsca. A poniżej efekty

1) podłączony wyświetlacz LCD 2x16

Dołączona grafika

fotka bez flasha

Dołączona grafika

i z flashem B)

2) wykonany panel na 2 zatoki 5,25``, w którym znajdzie sję: na dole rheobus a w górnej części wyświetlacz LCD, czujnik IR do pilota oraz interfejs IrDA

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Te gałki jeszcze nie są podświetlone, po prostu fotka z flashem. Mam nadzieję, że niebieskie LEDy też tak ładnie rozświetlą te pierścienie.

Od spodu zamierzam plexi pomalować na czarno zostawiając tylko miejsca przezroczyste na czujniki, lcd oraz pierścienie podświetlające gałki rheobusa.

Na dziś tyle, niebawem więcej :)

Pozdrawiam,

NoSF

Edytowane przez NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Długo się nie odzywałem... sesja etc... teraz jednak mam wakacje i wysyłam foty ostatecznej (jak na razie) wersji obudowy. Buda ukończona jest od przeszło 3 miesięcy. Zdjęcia wykonywane z lampą błyskową (przy sztucznym oświetleniu) i bez. Nie mam fotek przy świetle dziennym.

A oto moje fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

... no i fotka dla porównania: przed i po

Dołączona grafika

Profesjonalne zdjęcia zamieszczone zostaną w lipcowym numerze Świata Techniki.

Pozdrawiam!

Edytowane przez NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że okno na boku nie ma jakiegoś kształtu w klimacie przedniego panelu. Mimo wszystko brawo za pracowitość. To zdjęcie "nocne" pokazuje, że tak średnio dobrałeś podświetlenie. Góra panelu ok, ale dół taki sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buda miał z założenia miec klimat takie wilikołaka ;) a z tego to chyba tylko grill jest :) frotn panel jest ładny ale okno i reszta to taki standart i nic ciekawego.... Pozdrawiam

btw. nie kłućcie się buraki :) to jego mod i ważne się sie mu podoba a my tylko wyrażamy opinie na temat jego pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi