Skocz do zawartości
latarnikmz

Hynix czy GoodRam ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam dwie kości po 256MB. Takie jak w tytule. Hynix to D43. Obie to PC3200. Najpierw miałem GoodRam i przy FSB200 spokojnie ustawiałem 2-2-2-6. Kupiłem Hynix i dla nich przy 200 max stabilne 2-3-3-8. Ale spodziewałem sie tego bo podobno sa one dobre do wysokiego FSB. Kostki chodzą w dualu, stabilne miałem 220 i 225.

Ale składam komuś kompa i chciałem pocisnąć GoodRam. I okazało sie że gdy Hynix został sam to ma problemy nawet z FSB220. Musiałem dać 3-4-4-11 aby było stabilnie. O stabilnym 225 mogę marzyć. Próbowałem wkładac kość w każdy bank i to samo.

Good Ram takich problemów nie sprawia.

I teraz moje pytanie. Teoretycznie to lepsza jest pamięć Hynixa, ale w tym wypadku ona zawodzi. Niewiem którą sobie zostawić. Czy może być tak, że akurat ta kość GoodRam która mam jest "udana" i zostawić ją zamiast Hynixa?

A może robię cos źle, może jest coś charakterystycznego dla Hynixa?

Oczywiście podnosiłem napiecie dla pamieci do 2.9V.

Sprawdzałem je też Memtestem i Goldenmemory w dualu przy FSB200 i zero błędów.

Z góry dzięki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GoodRAM :arrow: dobre bo polskie :wink:

RAM z Łazisk

Nasze pamiątki nie są takie złe. :D

Składałem klodze komputer i kupiłem 256MB GoodRAM przy FSB 200 oraz odrobinę wyżyłowanych timingach przechodziły Prime95 i Memtest bez żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dam sobie ręki uciąć ale GoodRAM na Infineonach chodzi na 433MHz przy timingach 2,5-4-4-8. Mam na myśli kostkę 400MHz

To może w takim razie sławny Hynix D43 (Corsair dla bogatych inaczej :wink: ), ew. coś z Kingston'ów BH5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, mam Kingstony HyperX 2x256MB PC-3200 Dual chodzą na NF7-S rev 2.0 i do tej pory nie wiem ile potrafią. Ale to jest tak jak od kilkunastu miesięcy wymieniam Durona 1,3 (FSB100) na jakiś inny procek i ciągle brakuje mi gotówki, pomysłów i ochoty. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez czytałem, że dobrze i dlatego kupiłem Hynixa, ale niestety klapa, timingi kiepskie. Miała byc tania (188zł) i dobra.

Moze taka kiepska mi sie trafiła? Jedna na wiele.

Może sprawdź dla pewności Hynixa u kogoś kto, a najlepiej na innej NF7.

Ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z Duala, sprzedał obie kostki i kupił sprawdzoną jedną 512 Hynixa D43, która pójdzie na FSB250. W sumie z Duala pożytek prawie żaden a koszty duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może robię cos źle, może jest coś charakterystycznego dla Hynixa?

Oczywiście podnosiłem napiecie dla pamieci do 2.9V

to robisz zle .. hynixy nie lubia duzo pradu bo wtedy zaczynaja gorzej chodzi .. pozatym wysokie fsb to nie 220 :)) tylko cos ala 240 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos dzięki za odpowiedź, sprawdzę to dzisiaj popołudniu bo teraz nie moge.

Całe szczęście wczoraj pchnąłem dalej GoodRam i zostawiłem Hynix bo czułem że coś jest nie tak i muszą iść dalej.

A myślałem że napiecie na pamięciach jest za małe, i trzeba by robić Vmoda.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja źle robiłem. Chaos napisał ze Hynixy nie lubią wysokiego napięcia i miał racje. Dla FSB225 dałem 2.7V i prime stable. Niestey timingi kiepskie 2,5-4-4-11. Zero błędów w Memteście i Goldmemory.

Z powodu słabych timingów zamieniłbym sie na inne pamięci. Hynix jest do wysokiego FSB, ja potrzebuje tak tylko do 230, więc nie są dla mnie. Błąd, ze niepoczytałem przed zakupem, skusiła mnie niska cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodu słabych timingów zamieniłbym sie na inne pamięci. Hynix jest do wysokiego FSB, ja potrzebuje tak tylko do 230, więc nie są dla mnie. Błąd, ze niepoczytałem przed zakupem, skusiła mnie niska cena.

Zgadza się Hynixy są do WYSOKIEGO FSB, a nie do niskich timingów. To, że dobrze sprawują się na platformie AMD, nie znaczy że będą chodzić na niskich timingach. I lubią wyższe napięcie przy wysokim FSB (nie grzeją się za bardzo).

Wystarczy spojrzeć na mój podpis. 550 MHz (275 MHz FSB), 3-4-4-8, 2.9v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi