Skocz do zawartości
miedym

Nagrywarka i CD-ROM

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie włożyłem nową nagrywarkę LiteOn do kompa i jest problem, Windows nie widzi jej, a CD-ROM jest. Na nagrywarce mogę tylko odtworzyć cd-audio. Jest ona ustawiona na master, a cd-rom na slave, hdd jest wpięty w RAID, system Win XP Pro. Co mam zrobić aby była widoczna jako kolejny napęd :?: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde... no już naprawdę głupieje, każdy napęd na innej taśmie, HDD na jednej, CD-ROM na drugiej, CD-RW na trzeciej. :evil:  :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

Jeżeli masz 4 wejścia to najlepiej wszystko na osobnych taśmach. Jeżeli masz 2 to :

Opcja I : wydajność nagrywania - CD razem z HDD, nagrywarka osobno.

Opcja II: HDD osobno, CD + nagrywarka na jednym kablu.

Do czasu jak nie kupiłem kontrolera korzystałem z opcji I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde... no już naprawdę głupieje, każdy napęd na innej taśmie, HDD na jednej, CD-ROM na drugiej, CD-RW na trzeciej. :evil:  :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

a wiesz napewno w jakim trybie pracuje palnik ? czy PIO czy DMA

i to samo z cd-romem

jesli napewno masz dobrze poustawiane no to moze cos XP poknocil (nie ufam temu systemowi jesli chodzi o sprzet).

najlepiej sproboj zainstalowac 98se i tam obadasz jesli dziala to wiadomo ze cos popsute programowo w XP jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie spytam bios ją oczywiście wykrywa

BIOS wykrywa... w windzie jak zmieniam podłączenie z róznych taśm to raz widzi CD-ROM, a raz CD-RW. Taśmy (3) napewno sprawne... no kurde to już trzeci dzień :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaistaluj tweakui / tak bedzie najprościej :)/ bo na 95% masz w systremie coś w stylu wpusi z starych dobrych wind dosowych lastdrive=x a niestety Twój napęd nowy jest na pozycji x+1 i z tego właśnie wynika ze w zależniści od tego jak podpinasz cdrom i cdrw to tylko jedno z nich jest widziane / tak samo by było gdybyś zapodał nowy dysk z paroma partycjami, tez nie wszystko byłoby widziane /

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny numer z CD-R LiteOnem i Cd-Romem !!Ustaw nagryware jako cable select i wepnij taśme,ale wtyczką która znajduje sie na samym końcu taśmy a CD-ROM ustaw jako SLAVE !!I podepnij do tej drugiej wtyczki.Powinno pomuc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...