MonsterMax Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Mam dosyć ważne pytanie bo dotyczy ono raczej 2 dysków. Mam teraz dysk o pojmeności 40 gb. Wiem że Xp ma ogranicznie do 128 Gb. To ograniczenie tyczy sie jednego dysku czy dwóch ? Bo chcę sobie kupić dysk o pojemności 120 gb. I nie wiem czy to się liczy razem czy na jeden dysk przypada 128 gb pojemności. Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Mam dosyć ważne pytanie bo dotyczy ono raczej 2 dysków. Mam teraz dysk o pojmeności 40 gb. Wiem że Xp ma ogranicznie do 128 Gb. To ograniczenie tyczy sie jednego dysku czy dwóch ? Bo chcę sobie kupić dysk o pojemności 120 gb. I nie wiem czy to się liczy razem czy na jeden dysk przypada 128 gb pojemności. Prosze o pomoc. XP nie ma takich ograniczeń. Ograniczenie o którym mówisz wynika z budowy starszych kontrolerów ATA i odnosi się do każdego pojedynczego dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Nie tylko z tak starymi. Miałem Płytę P4S5A, pod Pentium 4 w końcu - bios widział tylko 137GB. Po zainstalowaniu XP na dysk 160GB, musiałem użyć Partition Magic aby mieć dostęp do reszty miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dabek Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zainstalowanie SP1 w Xp usunie to ograniczenie. Jak nie chce ci sie instalować SP1 to musisz w rejestrze zrobić jedną rzecz. Wchodzisz do rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Services atapi Parameters i tam tworzysz Wartość DWORD o nazwie EnableBigLba Powinno działać. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 a w win2000 wystarczy zainstalowany SP4 :?: :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Nie tylko z tak starymi. Miałem Płytę P4S5A [...]Aaa, znowu zapomniałem dopisać "i płytami dziadowskich firm typu ESC/ PC-Chips/ Kobian ..." Nie jestem wrogiem tanich płyt, ale producenci przesadzają - żeby do współczesnej bądź co bądź płyty nie dało się podłączyć nowego dysku bez "sztuczek"? Kpiny!? ... a nie, bo to właśnie normalka w przypadku płyt low-end. Co prawda lepszym producentom tez zdarzają się tego typu wpadki, ale przynajmniej można liczyć na w miarę szybką aktualizację BIOS (to z nim był problem w przypadku P4S5A, nie z chipsetem). Najnowszy BIOS obsługuje 160GB, ale zanim go zainstalujesz sprawdź wersję PCB (były 3 albo 4). Płyta obecnie zdobi jedną z półek w pokoju :))) Wciąż nawet siedzi w niej Celek, hehe :D Co do biosa, to wg ECS'u najnowszy bios dla rev 1.5 powinien widzieć dyski do 200GB, rzeczywistość okazuje się jednak inna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...