Skocz do zawartości
virtuomaniak

Chlodzenie do Radka 9800PRO

Rekomendowane odpowiedzi

to jest to http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=25&gg=19&id=846

Wlasnie tez sie nad tym zastanawialem, ale nie wiem jak jest z pasywnym chlodzeniem zalmana.

Wyniki tak jak napisalem sa bez podkrecania wszystko na standardowych ustawieniach bo mi nie wyrabia zasilacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dac jakis linki bo nie znalazlem ani revoltec ani speeza :)

Jakie wymiary maja pamieci na radku? bo te http://www.4max.pl/produkt.asp?g=25&gg=19&id=453 wydaja mi sie ze sa za dlugie, bo pamieci sa kwadratowe a to jest cos w rodzaju prostokata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie wiedzialem :| raczej nie bedzie na to nawiewu, czyli aluminiowe beda lepsze... to raczej te z allegro bede bral.

A mam pytnie jesli masz tego VGA Silencer i te radiatorki to jak zmiesciles 8? ten VGA zajmuje cala strone od chipsetu wiec chyba pozostaje kupic tylko 4 i umiescic na gornej czesci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie wiedzialem :| raczej nie bedzie na to nawiewu, czyli aluminiowe beda lepsze... to raczej te z allegro bede bral.

A mam pytnie jesli masz tego VGA Silencer i te radiatorki to jak zmiesciles 8? ten VGA zajmuje cala strone od chipsetu wiec chyba pozostaje kupic tylko 4 i umiescic na gornej czesci?

Miejsca jest na ok 12mm, zreszta rozmawialismy juz o tym na GG.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez aluminium lepiej oddaje cieplo od miedzi. Chyba ze zastosujesz jakis nawiew, to wtedy lepsze beda miedziane.

PS. Te radiatory z Allegro sa aluminiowe.

Zgadzam się - zjarałem pamięci na grafie (a był to okazyjnie sprowadzony z Niemiec Sapphire 9800PRO w lutym 2004r.) przez OC na miedzianych radiatorach (na dodatek cholernie drogich - chromowane Tweakmonstery) bez nawiewu bocznego.

Obecnie mam w/w z Allegro i jestem bardzo zadowolony - starannie wykonane, super zapakowane, taśma termoprzewodząca od razu zamocowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez aluminium lepiej oddaje cieplo od miedzi. Chyba ze zastosujesz jakis nawiew, to wtedy lepsze beda miedziane. "ciach"

Z całym czacunkiem z nawiewem czy bez zawsze miedź będzie miała lepsze właściwości przewodnictwa cieplnego. Problemu raczej szukałbym w tym czym były połączone pamiątki z radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

virtuomaniak ale jak neotec moze tobie nie wyrabiac??

najlepiej zaluz radiator od jakiego procesora (wywierc dziurki nagwintuj i wkrec :D ) a na pamiatki zaluz radiatory made in home (tez z radiatora z jakiegos proca tylko odpowiednio przyciete)

i do tego 12cm na 7V

radiatory zdobedziesz przechodzac sie po komputerowych sklepach pewnie maja tam stare i niepotrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jakiś cooler z proca i zamontuj na karte :) Do o/c to chyba najlepsze rozwiązanie. Sam tak mam i jest spoko, choć niedługo będe zmieniał na coś dobrego miedzianego... :)

A radiatorki to domowej roboty najlepsze chyba bo tak wysokich raczej nie kupisz. Ja sobie pociołem ze starego intera radiator i mam je wysokości 3,5 cm i bardzo fajnie jest :)

Polecam takie akcje bo to bardzo dobrze sie nadaje do o/c :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi