SACZI Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 1) Czy istnieje jakaś funkcja konwertująca zmienne typu float na int? 2) Czy istnieje jakaś funkcja zaokraglająca zmienne float do int ? Piszę w C++ Biulder. Gdyby ktoś znał odpowiedź, to bardzo o nia proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
data77 Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Nie pamietam dokladnie. Ale na pewno w Math.h jest cos takiego. Sprobuj: Round(f), floor(f), ceil(f). Ewentualnie mozesz rzutować tzn. int b; float c =2.2; b= (int) c; Niewiem co dziala w Builderze, aco nie( nie uzywalem), Ale problem jest na tyle trywialny ze na pewno dasz rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Myślałem o zwykłej konwersji (IntToStr itd), ale wydawało mi się, że w BBCB powinna byc jakaś "gotowa" funkcja do tego typu działań. O rzutowaniu równiez myślałem. Sprawdzę jeszcze Round(f), floor(f), ceil(f). Dzięki za odpowiedź. Tak, floor i ceil mnie zadowalaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...