Skocz do zawartości
Immothep

Odblokowanie 4 potoków w GF6800 - HOWTO

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko ładnie i super, ale.... jest tylko info że udało sie odblokować, natomiast nigdzie nie ma że te potoki sa w pełni sprawne, ze karta nie generuje artefaktów ect. cisza jeśli o to chodzi. Są tylko 3 screeny z najnowszej RivyTuner i nic poza tym

Tak więc nie ma sie co narazie podniecać, podniecać będziemy sie jak nowy sofcik wyjdzie na swiatło dzienne i zostanie przetestowane przez zwykłych zjadaczy chleba, miejmy nadzieje że to prawda :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na xbitlabs jest artykuł o moddingu 6800. koleś wgrał bios od GT do zwyklej 6800. Teoretycznie odblokowal dodatkowe 4 potoki ale nie było zadnego przyrostu mocy, po prostu te dodatkowe potoki nie dzialaja w tych kartach. wiec moze byc problem.

"Thus, although it is possible to transform a GeForce 6800 into a GeForce 6800 Ultra/GT by turning on all 16 pipelines, there’s no practical gain from that so far: the disabled pipelines are 100% sure to have defects and their turning on results in various visual artifacts"

i jeszcze to:

"There’s no sense to hope that some of NVIDIA’s GeForce 6800 chips have 16 “healthy” pipelines and some of them are just disabled for no particular reason – NVIDIA is not in a position to make such gifts today. The chips are tested back at the factory and are immediately sorted. Fully operational chips are transformed into the GeForce 6800 Ultra/GT, and those that have certain defects – defects that that can be avoided by disabling a few pipelines – become the 12-pipelined GeForce 6800"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak na zdrowy rozum to te 12 potoków teraz i jeszcze w przyszłości wystarcza i będzie wystarczać. Stosunek ceny do możliwości i 12 potokami jest bardzo korzystny. Jak jeszcze kupowałem tą kartę to szczerze mówiąc wcale nie myślałem o odblokowywaniu potoków. :wink: Tylko brałem pod uwagę najkorzystniejszy stosunek wydajności do ceny, WinFast 6800 ją wygrał. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietajmy o tym ze NV40 to zupełnie nowy chip. R420 jest tylko "ztuningowana" wersja R360. Zobaczymy co bedzie jak Ati pokaze zupełnie nowy chip. Osobiscie zmienie karte dopiero wówczas, gdy wyniki w 3dmarku03 przekrocza 20 tys. Teraz to sie nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzesniaj wiesz bez przesady kupiles swojego 800XT i sie nim jarasz jak niewiem. Nvidia gorsza itp. Z tego co widze NV wstala na nogi za 1400 zł mam juz 12 potokow u ati musze zaplacic duzo wiecej. Nv poprawiala obraz wiedz juz niema takiego czegos ze ati ma lepszy obraz itp. Ati idzie w zla droge (CENA) robi sie drugi intel tak samo Cena. Szczerze jakbym mial pieniadze to kupilbym teraz NV a nie ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzesniaj wiesz bez przesady kupiles swojego 800XT i sie nim jarasz jak niewiem. Nvidia gorsza itp. Z tego co widze NV wstala na nogi za 1400 zł mam juz 12 potokow u ati musze zaplacic duzo wiecej. Nv poprawiala obraz wiedz juz niema takiego czegos ze ati ma lepszy obraz itp. Ati idzie w zla droge (CENA) robi sie drugi intel tak samo Cena. Szczerze jakbym mial pieniadze to kupilbym teraz NV a nie ATI.

Nadal AA kuleje u NV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal AA kuleje u NV.
Tu masz racje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kuleje, a nie podniecam sie, bo sam jakbyś miał za tyle kupić to sam byś gadał :D Szczerze to nawet jakbym nie miał okazji to zastanawiałem sie nad 6800 i X800 ale i tak bym chyba X800 wybrał więc nie przesadzaj bo dla mnie to moze nawet sie odblokowac 99/100 w 6800 . A więc peace :) :) :) :) i nie ciśnieniuj sie tak :D :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi