Skocz do zawartości
max 17

kostki na grafice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na poczatek musze was uprzedzic ze jestem zielony :ploom: :gitara: ale chetnie wchlone nowa wiedze :veryevil:

Na poczatek potrzebuje inforamcji o tym jak indetyfikowac kosci pamieci na kartach graficzych :roll: tzn chodzi mi o to jak i gdzie wyczytac na nich jaka maja granice wytrzymalosci.. szukalem w tematach przyklejonych ale jakosc nie znlalazlem :plum: aha i jeszcze jedno co oznacza ze kosci maja 4 lub 6 ns ??

dzieko za inforamcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja wytrzymałości ? :wink: Hmm.....

Jeżeli pamięci mają 4ns oznacza to że:

1000(zawsze) / 4 = 250, czyli teoretyczne maksymalne taktowanie tych pamięci to 250 MHz (lub 500 w trybie DDR), identycznie 1000 / 6 = 166 MHz (333 DDR). Oczywiście jest to prędkość teoretyczna, a praktyce jest przeważnie większa. O ile - to już zależy od producenta pamięci itp...

Przeważnie ostatnia cyfra/cyfry oznaczają czas dostępu pamięci (w nanosekundach - ns) ale z tym bywa różnie. Np xxxxxxxxx-4 to 4ns a xxxxxxxxxx-28 to 2.8ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także jak masz pamięci 3 ns to spokojnie możesz je podkręcić na 303 mhz.

330 jak już z tym że im mniejszy czas dostępu tym gorzej jest z podkręcaniem, szczególnie ważne też jest tu na jakiejs platformie sprzetowej masz te pamieci, Ati czy NV bo na tej drugiej pamięci krecą sie znacznie lepiej przy mniejszych wysiłkach ze strony użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje panowie za info :gitara2:

A teraz mam drugie pytanie..

Mam na karcie 2 kosci kazda po 64 MB (Vdata VDD8616a8a-6b) aktualnie zalozylem na nie z obu stron radiatory miedziane i stawilem je na 430 MHz :mrgreen: odpalilem 2 razy 3DMark2001 SE i pogralem kilka minut w Dooma 3 i nie pojawily sie zadne problemy a przeciez z tego co napisaliscie to kosci 333.. Jak myslicie ile jeszcze mozna z nich wycisnac :?:

ps. moja karta to fx 5200 XFX ( mam na nim dobre chlodznie i procesor ustawilem na 300 ale chyba da sie wiecej... jak sodzicie jaka jest bezoieczna granica zanim zacznie odlatywac na ksiezyc :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc najlepsza metoda na podkręcanie i sprawdzona

pobierz 3dmarka 2003

podkręcaj co mhz sam rdzeń i testuj jak wystąpią artefakty lub komputer się zawiesi to zmniejsz zegar o 5 mhz rdzenia

Potem tak samo co 5 hmz jedź z pamięcia i co 5 mmhz testuj 3dmarka w rodziałce 1024 jak nic nie ma żadnych artefaktów po podkręconych pamięciach to dalej.

Nigdy nie podkręcaj jednocześnie tego i tego.

Powodzenia !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...