Skocz do zawartości
Andrz3j

Bios - flashuje sie tylko polowa kosci..

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem kompa do naprawy .. (nie wiem kto i co przy nim robił)

uruchamia sie i wyskakuje "Bios cheksum error" i dział tylko FDD

włozyłem dyskietek startowa, aktualny bios sciagnalem do ECS P6VAP-A+ i zaczynam flashowac i polowa pierwsza kosci flaskuje sie z bledem (nie flasciach!e) "Write error" a druga polowa ok..

sadzilem ze to wina kosci biosu, wiec odpalilem na starej uszkodzonej znowu kompa wlozylem inna kosc (taki sam model) i zaczynam flashowac i znowu tylko druga polowa kosci sie flasciach!e a piersza "write error"..

Co to waszym zdaniem moze byc.. bo mi przychodzi do glowy tylko mozliwosc słabych lutów (musze to sparwdzic..

P.S. Dawno mnie nie było i widze ze zdegardowano mnie do "Uczestnika" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne jaja :blink: Zrobiłem tak:

Znalazlem w manualu do plyty glownej zworke odpowiadajaca za wgrywanie biosu, przestawilem ja w pozycje, w ktorej mozna go wgrac ale wtedy wogole nie rozpoznawal mi biosu, ktory mialem zamiar wgrac i nic nie psozlo dalej. Na ustawionej na zabezpieczenie przed wgrywaniem rozpoznawal i wgrywal tylko pół. Wyciagnalem z zabytkowego kompa karte na PCI, ustawilem zworke na zabezpieczenie przed wgrywaniem i się wgrało... czemu wszystko dzieje się na opak? :D :D :D I dzięki wam wogóle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać tego samego tematu, ale mam ten sam problem na tej samej płycie :P

Włączam kompa, wyskakuje Bios ROM checksum error, i tylko z dyskietek mam opcję, żeby go odpalić...

Próbuję wgrać nowego biosa i tak samo, tylko połowa mi się flasciach!e... Co z tym zrobić...??

Ratujcie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jednak kość Ci padła :>? Spróbuj na programatorze wgrać bios a jak nie to nowa kość (koszt nie wielki).

A po kolei?? "Spróbuj na programatorze wgrać BIOS"... Oświeć mnie :P

Co do ceny kości - właśnie wróciłem z giełdy, nikt dla mnie biosu nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytales caly ten watek? Probowales zamontowac inne karte graficzna oraz ram?

Po co Ci nowa kosc skoro nawet nie wiesz czy jest na 100% uszkodzona? Sprawdz kosc na programatorze (sa uslgi programowania na allegro lub w serwisie rtv/komp)

Ale jak juz pisalem najpierw podmien ram i karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytales caly ten watek? Probowales zamontowac inne karte graficzna oraz ram?

Po co Ci nowa kosc skoro nawet nie wiesz czy jest na 100% uszkodzona? Sprawdz kosc na programatorze (sa uslgi programowania na allegro lub w serwisie rtv/komp)

Ale jak juz pisalem najpierw podmien ram i karte.

Loozik... Na giełdzie byłem tylko zbadać dostępność, ew. cenę ziom... :)

Bebechy będę podmieniał niebawem, chociaż nie mam karty na pci... Teraz 4-tą godzinę mi komp stoi z włączonym awdflashem z komunikatem żeby go nie resetować i nie wyłączać... Ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi