KLimas Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Z tego co zauważylem wielu domorosłych konstruktorów bloków wodnych ma problemy wyżlobieniem odpowiedniego gwintu na króćce. Podobny problem miałem również ja, potrzebowałem gwintownika 3/8. Po pierwsze że takie cudo ciężko dostać po drugie że cena jest wygórowana. "Potrzeba matką wynalazków", więc sklepie "wod-kan-gaz-c.o." zakupiłem przejsciówkę 1/2" - 3/8" za 2 PLN (można też kupić cokolwiek innego z interesującym nas gwintem). Nastepnie ponacinałem zakupiony element: Bez problemu gwintowałem tym w plexi i chyba tylko do miekkich materiałów nadaje się opisane przeze mnie narzędzie, raczej wątpie w to że uda sie tym coś wyżłobić w miedzi. Aby nagwintowac 3/8" potrzeba wywiercić otwór 15 mm ( ja używam wiertła do drewna). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 No niezle, zle fakt, tylko do plexy sie nadaje... Dalbys zdjecia nagwintowanego otworu, ciekaw jestem jak gwint po takim "narzedziu" wychodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 No niezle, zle fakt, tylko do plexy sie nadaje... Dalbys zdjecia nagwintowanego otworu, ciekaw jestem jak gwint po takim "narzedziu" wychodzi :D Ja też ciekaw 8) Tylko nie ma stożka wejściowego - więc pewnie gwint raczej płytki będzie (musi być duży otwór). Dla gwintu 3/8" otwór powinien być 15,2mm średnicy - w taki raczej Twój gwintownik nie wejdzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLimas Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Należy się pewne sprostowanie. Element, który kupiłem posiada gwint stożkowy i z powodzeniem wchodzi w nawiercony za pomoca wiertła do drewna otwór 15 mm (wierciłem wiertarką ręczną i otwór okazal się deko większy ok 15,2). Można także zeszlifować kilka pierwszych zwojów opisanego gwintownika tak aby bez problemu wchodził w otwory wywiercone z większą precyzją :D W otworach, które nagwintowałem już są wkręcone króćce na kleju silikonowym, nie chce tego rozkręcać na potrzeby zdjęcia. Wkrótce zrobie nowy top na blok i wtedy umieszczę zdjęcie otworu obrobionego w/w narzędziem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 BRAWO o! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Pierwszy raz coś takiego zrobiłem jakiś rok temu. Również z takiego elementu. Trcho ciężlp się tym gwintuje, ale jednak da się. Obecnie dorwałem gwintownik 3/8" ca 14zł także mi się opłacało. PS na dłuższą mete to szybko się zjedzie i będzie trzeba robic nowe, wiec lepiej poszukac gdzies na bazarku gwintowników. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 tez kiedys robilem cos takiego ale na gwint M8 i nie zdalo to wogole egzaminu moze dlatego ze w metalu musialem gwintowac zeby zrobic takie cos mocniejsze to lepiej samemu nagwintowac walek narzynka ,poznej naciac rowki osiwe i zahartowac troche bo takie kupowane elementy kanalizacyjne to maja gwint slabo wykonany i przygotowany raczej pod pakule Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 tak tez i ja gwintowalem; za drogi gwintownik byl na 2 gwinty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...