Skocz do zawartości
KLimas

Jak zrobić gwintownik - propozycja wykonania

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co zauważylem wielu domorosłych konstruktorów bloków wodnych ma problemy wyżlobieniem odpowiedniego gwintu na króćce.

Podobny problem miałem również ja, potrzebowałem gwintownika 3/8. Po pierwsze że takie cudo ciężko dostać po drugie że cena jest wygórowana.

"Potrzeba matką wynalazków", więc sklepie "wod-kan-gaz-c.o." zakupiłem przejsciówkę 1/2" - 3/8" za 2 PLN (można też kupić cokolwiek innego z interesującym nas gwintem).

Nastepnie ponacinałem zakupiony element:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Bez problemu gwintowałem tym w plexi i chyba tylko do miekkich materiałów nadaje się opisane przeze mnie narzędzie, raczej wątpie w to że uda sie tym coś wyżłobić w miedzi.

Aby nagwintowac 3/8" potrzeba wywiercić otwór 15 mm ( ja używam wiertła do drewna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezle, zle fakt, tylko do plexy sie nadaje...

Dalbys zdjecia nagwintowanego otworu, ciekaw jestem jak gwint po takim "narzedziu" wychodzi :D

Ja też ciekaw 8)

Tylko nie ma stożka wejściowego - więc pewnie gwint raczej płytki będzie (musi być duży otwór). Dla gwintu 3/8" otwór powinien być 15,2mm średnicy - w taki raczej Twój gwintownik nie wejdzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy się pewne sprostowanie. Element, który kupiłem posiada gwint stożkowy i z powodzeniem wchodzi w nawiercony za pomoca wiertła do drewna otwór 15 mm (wierciłem wiertarką ręczną i otwór okazal się deko większy ok 15,2).

Można także zeszlifować kilka pierwszych zwojów opisanego gwintownika tak aby bez problemu wchodził w otwory wywiercone z większą precyzją :D

W otworach, które nagwintowałem już są wkręcone króćce na kleju silikonowym, nie chce tego rozkręcać na potrzeby zdjęcia. Wkrótce zrobie nowy top na blok i wtedy umieszczę zdjęcie otworu obrobionego w/w narzędziem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz coś takiego zrobiłem jakiś rok temu. Również z takiego elementu. Trcho ciężlp się tym gwintuje, ale jednak da się.

Obecnie dorwałem gwintownik 3/8" ca 14zł także mi się opłacało.

PS na dłuższą mete to szybko się zjedzie i będzie trzeba robic nowe, wiec lepiej poszukac gdzies na bazarku gwintowników.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez kiedys robilem cos takiego ale na gwint M8 i nie zdalo to wogole egzaminu

moze dlatego ze w metalu musialem gwintowac

zeby zrobic takie cos mocniejsze to lepiej samemu nagwintowac walek narzynka ,poznej naciac rowki osiwe i zahartowac troche

bo takie kupowane elementy kanalizacyjne to maja gwint slabo wykonany i przygotowany raczej pod pakule

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi