Skocz do zawartości
zayonnc

XP i 98 SE na jednej partycji?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jest proste czy ktoś próbował takiej kombinacji? Wiem,że można bez problemu na jednym dysku (98 najpierw na aktywnej partycji a póżniej XP ale jak instalowałem XP to nie brałem pod uwagę 98 i partycja c: ma tylko 5 GB, a d: ok 65 GB reszta Mandarynka. Chciałem 98 tam gdzie jest Linux (zmniejszyć mu partycje) ale one by była powyżej 1024 sektora i nie była by bootowalna :( a partycji c: nie chce już zmniejszać, nie chcę też przesówać partycji, więc pytam czy da się na jednej partcji (oczywiście bez formata przy instalce XP ale instalować do innego folderu). Jak ktoś próbował takiej kombinacji to niech napisze czy wyszło. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowac mozesz, problemu nie ma. Najpierw instaluje 98, potem dorzucasz XP i robi ci sie ladne menu. Na koncu odswierzasz/modyfikujesz nieco lilo.conf (ew konfig od gruba) i wszystko smiga. Problem napotkasz jednak przy odpalaniu Windowsa 98, gdyz XP, nie zwazajac na nic wpakuje swoje pliki do Program Files i czesc softu pod win98 przestanie dzialac.

A co do linuxa to jesli nawet jest powyzej 1024 to nie robi to zadnym problemów.

Dokladnie, teraz juz nie trzeba sie o to martwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi