Skocz do zawartości
KvM

Peltier na chipsecie

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko nie pisać, że było! :evil: bo bym pamiętał

Mam walającego się peltka kilkadziesiąt Wat (do celka 333 miał kiedyś służyć). Kupiłem te zasiłki 400W i się zastanawiam, czy jednego z drugim nie połączyć. Płytkę sobie umyśliłem aby wstawić ECS K7VTA3 ( z licznych testów wynika, że ma znakomitą wydajność i jak na ECSa generalnie jest wporzo, a co najważniejsze ma dzielnik 1/5). Zastanawiam się czy po potraktowaniu peltierkiem chipsetu nie dałoby się uzyskać FSB w granicach 200 MHz.

Do czego zmierzam. Mianowicie nie chcę osiągać temperatury chipsetu poniżej zera, ale 10-15 stopni byłoby dla niego na pewno miłe. Zakładam, że peltier chodziłby na 5V i to by starczyło. Zastanawiam się czy styknąłby do schłodzenia tego peltiera zwykły cooler od procka. No i nie bardzo mam pomysł jak to zamocować. Myślałem o silikonie na gorąco (Glue gun). Przy okzaji układ byłby uszczelniony, ale nie wiem czy to będzie się trzymać stabilnie?

P.S. Nie piszcie mi, że ten ECS się do niczego nie nadaje, bo to ECS. Wiem jaki jest ECS. Robię to wszystko dla sportu, a nie dla osiągnięcia 500 fps i gwarancji stabilności, jak mi się nie uda, to nie będę płakał, a jak się uda to satysfakcja będzie 100% większa niż podkręcenie P4 1,6 na 3,2. Co do procka, to pewnie będę walczył z Duronem ze zjechanym w dół mnożnikiem. Chodzi o to aby impreza była tania na maxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ESC na wysokich FSB działa ale z tym peltierem to bym zrobił tak że zamontował na chipset tak żeby jego moc wynosiła około 10w, bo chyba tyle gdzieś ciepła wydziela chipset jak nie mniej. Wystarczy jakiś dobrze uzebrowany radiator ustawiony prostopadle do kart PCI i AGp tak żeby powietrze z coolera na procu go przewiewało powinno wystarczyć.

A swoją drogą jestem ciekawy w którym momencie, tzn. przy której temp. zaczyna funkcjonować takie zjawisko jak akceleracja termiczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak sobie myslie i wymyslilem (niebolalo :D ) ze jakby na wszystkie grzejace sie uklady na plyce glownej zalozyc wc i peltiery (mam resztki aluminowych karniszy) dotego zdiac obudowe procesora i chlodzic sobnymi peltirami wszytko co tam jest t czy udalo by misie wcyagnac fbs powyzej 100 (na 100 chodzi z napieciem 2,3V ale ostatno niemam lutwnicy i niechce mi sie olowkie malowac) pytam z ciekawosci chce pobic rekord ( albo ustalic )w krecenu p2 z zablokowany mnoznikem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...