Skocz do zawartości
kojak_ct

Miniaturowy Win98

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem na forum i w googlach ale nie znalazłem tego jak zminiaturyzować Windowsa. Kiedyś czytałem, że komuś udało się zrobić win98, który zajmował 5MB!!! Nie wiecie może gdzie znajdę tego windowsa? Potrzebuję go na dysk 170MB.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem na forum i w googlach ale nie znalazłem tego jak zminiaturyzować Windowsa. Kiedyś czytałem, że komuś udało się zrobić win98, który zajmował 5MB!!!  Nie wiecie może gdzie znajdę tego windowsa? Potrzebuję go na dysk 170MB.

Pozdro

ja win98se zmieściłem w 40 mega (pomijam plik wymiany) - wydziobane z niego jest wszystko - IE, DX, gry i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły jak helpy, zbędne ifn'y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest chyba link do tego Micro98 http://gathering.tweakers.net/forum/view_m...essage/19828745

Mam pytanko... wiem ze istnieje opcja zeby tego Micro95 nagrac na cd i bootawac z niego kompa.Czy udalo by sie odpalic z plyty z tym windowsem serwer na jakies 486 zeby wspoldzielil stale lacze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a musi byc windows ?? ja ci polece linuxa konpixa tylko wada jest taka ze jak jest malo ramu to strasznie dlugo sie wlancza. konopix to fajna rzecz jest 0 konfiguracji wzucasz cd czekasz i juz dziala wszystko sam wykryje jak ci trzeba mozesz go zainstalowac na hdd ale podejzewam ze jestes laikiem w linuxach skoro win98 chcerz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP SP1 in 185MBhttp://jdeboeck.msfnhosting.com/

Czy to jest ta wersja z samą konsolą dla administratorów sieci czy coś innego.

P.S. jaki możecie polecić dobry okrajacz systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry okrajacz - nie wiem - jedyny jaki znam - XP Lite

pozdro...

xp lite jest beznadziejny no chyba że system jest już zainstalowany

ja polecam NLite - robisz tym własną instalke windy gdzie pozbywasz się z niej wszystkiego czego nie chcesz, możesz dodać odrazu SP i numer rejestracyjny, cała instalka polega na tym by wsadzić potem tak wypalonego cedeka i wskazać gdzie ma się zainstalować tylo

http://nuhi.msfn.org/index.html

Z XP.net.pl

"Czy kiedykolwiek denerwowała Cię instalacja nieprzydatnych dla Ciebie komponentów wraz z systemem Windows? Jeśli tak ten program jest idealny do rozwiązania Twojego problemu! Aplikacja umożliwia usunięcie wielu nieprzydatnych dla nas narzędzi i utworzenie płyty instalacyjnej. Program daje nam mozliwość zrezygnowania z m.in. z Media Playera, Internet Explorera, Outlook Expressa, MSN Explorera, Messengera a także niektórych usług systemowych! Dzięki czemu już nigdy nie będziesz musiał instalować ich razem z systemem. Po usunięciu zbędnych komponentów system zyskuje na prędkości i bezpieczeństwie. Program umożliwia stworzenie płyty startowej ISO wraz z dodatkiem Service Pack. Klucz instalacyjny możemy wprowadzić w opcjach programu, dzięki czemu nie będziemy musieli wpisywać go przy każdej instalacji."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym co podałem wyzej mozna ładnie zobaczyć jak to działa. Tam do usuwania składników służą pliki wsadowe i widac co jest usuwane/modyfikowane.

A programik dość ciekawy. Jak tylko wyjdzie SP2PL to zobacze jak to działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym co podałem wyzej mozna ładnie zobaczyć jak to działa. Tam do usuwania składników służą pliki wsadowe i widac co jest usuwane/modyfikowane.

A programik dość ciekawy. Jak tylko wyjdzie SP2PL to zobacze jak to działa.

programik to rewelka - instalowałem dziś windu koledze - zapodałem tylko gdzie sie ma zainstalować - tylo

a tak ot o co chodzi w tym XP@2004 u ciebie w podpisie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mniej więcej o to > http://unattended.msfn.org/

Czyli działanie odwrotne do tego omawawianego w temacie. Zamiast usuwac skladniki systemu, dodajemy nowe :D

W sumie do płyty dodane mam wszystkie aktualizacje do systemu jakie wyszły gdzieś do około połowy lutego(wtedy robiłem płyte), sterowniki audio,monitor(windows ich nie miał), nowe do grafiki, kilka programów, drobne zmiany w konfiguracji systemu.

Podczas instalacji podaje się tylo dysk, hasło administratora,grupe robocza(mozna tez zrobic aby nie trzeba było tego wpisywac), nie trzeba wpisywac klucza, nie trzeba potwierdzac licencji, wyłaczone domyslnie style wizyualne, włączone zwykłe menu start itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mniej więcej o to > http://unattended.msfn.org/

Czyli działanie odwrotne do tego omawawianego w temacie. Zamiast usuwac skladniki systemu, dodajemy nowe  :D

W sumie do płyty dodane mam wszystkie aktualizacje do systemu jakie wyszły gdzieś do około połowy lutego(wtedy robiłem płyte), sterowniki audio,monitor(windows ich nie miał), nowe do grafiki, kilka programów, drobne zmiany w konfiguracji systemu.

Podczas instalacji podaje się tylo dysk, hasło administratora,grupe robocza(mozna tez zrobic aby nie trzeba było tego wpisywac), nie trzeba wpisywac klucza, nie trzeba potwierdzac licencji, wyłaczone domyslnie style wizyualne, włączone zwykłe menu start itd...

rewelka - najpierw wywale z instalki co trzeba nlite'm co by pozbyć się smieci a potem dodam sobie stery i reszte twoim :) zarypiste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanko: 

-gdybym wyrzucił nLitem explorera ale zostawił core explorera to takie programy jak GG będą mi działały :?:

a co ma explorer do gg? może chyba tylko tyle że reklamy idą przez IE - no chyba że się mylę ale...po mojemu same reklamy idą przez IE

jeśli wywalisz IE nie będzie windowsupdate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GG, tlen i inne takie wykorzystują Ie do działania. Po całkowitym wywaleniu ie prawdopodobnie całe programy by przestały dzialac., bo pola tekstowe w gg tez korzystają z IE. NP. Wyłączenie animacji gifów w IE spowoduje ze ikonki w GG tez nie bedą się animować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GG, tlen i inne takie wykorzystują Ie do działania.  Po całkowitym wywaleniu ie prawdopodobnie całe programy by przestały dzialac., bo pola tekstowe w gg tez korzystają z IE. NP. Wyłączenie animacji gifów w IE spowoduje ze ikonki w GG tez nie bedą się animować.

i to sie nazywa debilizm programowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest okrojona wersja windy ME, a jak jusz tak barzdo chcecie

pomniejszać windy to zaistalujcie sobie widows 1.1 , jest nna alegro za jedny 9zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi