Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 wpadlismy z qmplami na dosc nieglupi pomysl aby postawic sobie na szybkim laczu (akademia ekonomiczna RoX) swojego FTP'a i teraz pytanie: kasy mamy nie za wiele wiec chcemy sie zdecydowac cos na styl celerona 300A (BOX)+plyta glowna jakastam + 128 SDR no i dysk to bedzie jakis 80GB czy ten proc wydoli jako "serwerowy"????? czy taka moc obliczeniowa wystarczy aby poprawnie dzialal server WWW + FTP . Jak to jest jak np. sciaga pliki np. 40 osob??? czy proc nadazy za takim czyms??? czy dysk jest do tego odpowiedni?? (chcemy kupic barracude IV) wiem ze najlepsze na servy sa P III i dyski SCSI ale tutaj jest mankament pieniedzy. Jak moglibyscie to doradzcie czy oplaca sie takie cos kupic? bo nie chcemy kasy przerabac na darmo. drugie pytanko: czy geforce 3 Ti200 (winfasta posiadam) mozna software'owo przerobic na quadro?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Jeśli chodzi o wydajność to lepiej niż celerona kupić PII (skoro nie stać was na PIII), a cena też nie jest wysoka (kilkadziesiat zł). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Co do dysku to nie radze biv jest dosyc wolna w porównaniu do konkurencji i droższa lepiej kup WD 80 jb albo IBM 120gxp 80 gb dwa najszybsze dyski IDE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Poco na serwer taki szybki dysk!! Przeciez i tak nie bedzie wykozystany w 100% ba! nawet w 50%! Jako serwer FTP spokojnie C300a wystarczy... Przeciez to chyba nie bedzie serwer Quaka albo SoF2 ;) A co do łącza to jak ono jest szybkie 2mbit czy wiecej? Wezcie pod uwage to ze 2mbit to duuuuzo mniej niz nawet byle samsungowaty dysk potrafi... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Poco na serwer taki szybki dysk!! Przeciez i tak nie bedzie wykozystany w 100% ba! nawet w 50%! Jako serwer FTP spokojnie C300a wystarczy... Przeciez to chyba nie bedzie serwer Quaka albo SoF2 ;) A co do łącza to jak ono jest szybkie 2mbit czy wiecej? Wezcie pod uwage to ze 2mbit to duuuuzo mniej niz nawet byle samsungowaty dysk potrafi... ;)Tylko wez pod uwage ze kilka osob rozne rzeczy sciaga i dysk musi zasuwac z szukaniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miedym Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Poco na serwer taki szybki dysk!! Przeciez i tak nie bedzie wykozystany w 100% ba! nawet w 50%! Jako serwer FTP spokojnie C300a wystarczy... Przeciez to chyba nie bedzie serwer Quaka albo SoF2 ;) A co do łącza to jak ono jest szybkie 2mbit czy wiecej? Wezcie pod uwage to ze 2mbit to duuuuzo mniej niz nawet byle samsungowaty dysk potrafi... ;)No tak, ale jak wejdzie na serwer kilkanaście osób to dysk musi ich obrobić, nie będziesz chyba czekał po 2 min. na otworzenie jakiegoś folderu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 drugie pytanko: czy geforce 3 Ti200 (winfasta posiadam) mozna software'owo przerobic na quadro?? Można, na przykład programem RivaTuner. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 zamiast celka wpakuj pentiawe 2, celek ma 128kb cache a PII 512 cache - bardziej sie nadaje. BTW. w domu uruchomilem sobie serwerek na 2x PII233 dysk 6,4gb i inne duperele i chodził jak cudo :) mam nawet jednego PII233 na zbyciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 kasy mamy nie za wiele wiec chcemy sie zdecydowac cos na styl celerona 300A (BOX)+plyta glowna jakastam + 128 SDR no i dysk to bedzie jakis 80GB czy ten proc wydoli jako "serwerowy"????? czy taka moc obliczeniowa wystarczy aby poprawnie dzialal server WWW + FTP . Jak to jest jak np. sciaga pliki np. 40 osob??? czy proc nadazy za takim czyms??? czy dysk jest do tego odpowiedni?? (chcemy kupic barracude IV) Powinno dać radę. Teoretycznie jeżeli zastosujecie sieciówkę 100Mbit transfer nie będzie przekraczał 12MB/s, wasze łącze (właśnie - jakie?) raczej tyle nie wyrobi zakładając, że dla akademii też ma coś zostać :). Barakuda ma o wyższy transfer, problem może pojawiać się, przy odczycie wielu małych plików na raz - głowica trochę sobie poskacze. Poza tym upewnij się, czy ta płyta ma jakieś sensowne UDMA. W pracy miałem podobny sprzęt k6-2 400MHz, 64MB robiący za serwer bazodanowy (nie jakieś nędzne ftp :)) i chodził bardzo przyjemnie, więc o proca raczej nie masz się co martwić. No i wiele zależy jeszcze od systemu 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Moze tez byc taki problem ze stara plyta nie zobaczy wiecej jak 8GB tego dysku :( Moze sie okazac ze potrzebujesz osobnego kontrolera na PCI. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Hmm Mialem kiedys w serverku Celka 300 bez cashu teraz mma tam PII 233 z 512hb Cashu wszytsko na Linuxie i CHULA duzo lepiej na PII! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 TAK ALE NIE ZAPOMNIJCIE ZE TO NIE JEST LAN TYLKO INTERNET!! ŁĄCZE MUSIAŁO BY BYC BAAAAAAAAARDZO DUZE ZEBY TWARDY NIENADĄŻYŁ!! CHODZI O TO ZE NAWET JAK 10000 OSOB NARAZ BEDZIE CIAGLO TO ŁĄCZE SIE PRZYTKA I NAWET TO ZE TWARDY BEDZIE SIE JUZ GUBIŁ ;) NIE BEDZIE MIALO ZNACZENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 mysle, ze w takiej akademi, top lacze jest minimum 20 mbit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 taaaa... bruce... i dadzą komuś całe 20mbit na ftp ;) hyhy To by była jazda... ktos by wareza postawił i nie ma mowy nawet o serwie www ;) Jak oni dostaną 4mbit to bedzie i tak duzo... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colsbald Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 A wam mowie ze pewnie plyta nie obsluzy 100 ATA, pewnie bedzie miala 33 albo 66, a to spowolni prace dysku. Lepiej zaiwestuj w wiecej RAM-u. I daj tego p2, bo te pierwsze celki to za wydajne nie byly :D . A najlepiej postaw serwa na LINUXie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 taaaa... bruce... i dadzą komuś całe 20mbit na ftp ;) hyhy To by była jazda... ktos by wareza postawił i nie ma mowy nawet o serwie www ;) Jak oni dostaną 4mbit to bedzie i tak duzo... :) napsialem, ze uczelnia ma tyle, nie wiem ile im dadza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 To tak jak koleś z naszej sieci sobie postawił FTP i jak nam ruch przypchał to dostał quot'a na 10kbps :) muahahahaha! I jeszcze miał do mnie pretensje :) Moze oni tez tak zrobią tej uczelni... a uczelna im :D ROTFL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 To tak jak koleś z naszej sieci sobie postawił FTP i jak nam ruch przypchał to dostał quot'a na 10kbps :) muahahahaha! I jeszcze miał do mnie pretensje :) Moze oni tez tak zrobią tej uczelni... a uczelna im :D ROTFL lololol hyhy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 oka..... wyjasniam .- ja i moi qmple nie jestesmy zwiazani ani dusza ani cialem z akademia ekonomiczna. Mam tam wujka ktory pracuje w servisie komputerowym i wiem ze w tym budynku jest łacze 30 Mbps - a komputerow w nim jest okolo 10 (pracownia komputerowa) wiec raczej lacze to bedziemy mieli dosc spore. Wystarczy sie podpiac siacowka do switcha i ...... jush smiga BTW: transfer jaki osiagnalem tam byl rzedu 1,5MB/s - plik ciagnalem ze Szwecji. Czy winda 2000 server nada sie do tego wshystkiego?? bo [brzydkie określenie na linuksa]a nie umiem stawiac (dopiero sie go ucze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 oka..... wyjasniam .- ja i moi qmple nie jestesmy zwiazani ani dusza ani cialem z akademia ekonomiczna. Mam tam wujka ktory pracuje w servisie komputerowym i wiem ze w tym budynku jest łacze 30 Mbps - a komputerow w nim jest okolo 10 (pracownia komputerowa) wiec raczej lacze to bedziemy mieli dosc spore. Wystarczy sie podpiac siacowka do switcha i ...... jush smiga BTW: transfer jaki osiagnalem tam byl rzedu 1,5MB/s - plik ciagnalem ze Szwecji. Czy winda 2000 server nada sie do tego wshystkiego?? bo [brzydkie określenie na linuksa]a nie umiem stawiac (dopiero sie go ucze) spokojnie sie nada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 O w morde... zajebiście... Co do linuxa to nie jest tak trudno... wszystko jest w necie jako JTZ... Ale jesli chodzi o FTP i WWW... to nawet ja to potrafie ;) Czyli jest to banalne... http://zlobek.frame.pl << tu znajdziesz prawie wszytko a to czego nie znajdziesz to znajdziesz w linkach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 oka..... wyjasniam .- ja i moi qmple nie jestesmy zwiazani ani dusza ani cialem z akademia ekonomiczna. Mam tam wujka ktory pracuje w servisie komputerowym i wiem ze w tym budynku jest łacze 30 Mbps - a komputerow w nim jest okolo 10 (pracownia komputerowa) wiec raczej lacze to bedziemy mieli dosc spore. Wystarczy sie podpiac siacowka do switcha i ...... jush smiga BTW: transfer jaki osiagnalem tam byl rzedu 1,5MB/s - plik ciagnalem ze Szwecji. Czy winda 2000 server nada sie do tego wshystkiego?? bo [brzydkie określenie na linuksa]a nie umiem stawiac (dopiero sie go ucze) spokojnie sie nada Zwariowałeś? Na tym sprzęcie? Na moim D700 128MB ram W2k Server wlókł się niemiłosiernie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Postaw to na jakims RedHacie... bo jak sie nieznasz to łatwiej Ci bedzie go zabezpieczyc niz teoretycznie bezpieczniejszego slackware... PAMIETAJ: LINUX JTZ i inne a na 100% sobie poradzisz bo wyjaśniane jest tam wszystko łopatologicznie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Postaw to na jakims RedHacie... bo jak sie nieznasz to łatwiej Ci bedzie go zabezpieczyc niz teoretycznie bezpieczniejszego slackware... PAMIETAJ: LINUX JTZ i inne a na 100% sobie poradzisz bo wyjaśniane jest tam wszystko łopatologicznie :)Albo postaw parę piw lokalnemu linuxowcowi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 aaaaaaaaaaaaaaa sorry, nie zwroocilem uwagi na sprzet (zoopelnei zapomnailem co tam ma byc ;) ) sorx raz jeshcze na durniu 800 i 256 ramu zwykly 2000 wlecze sie niemilosiernie gdybys mial tam jakis pozadny proc............ na jakiegos starego kopma, to jednak linux najlepshy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Co do dysku to nie radze biv jest dosyc wolna w porównaniu do konkurencji i droższa lepiej kup WD 80 jb albo IBM 120gxp 80 gb dwa najszybsze dyski IDE. hm ja mam ata 133 MAXTORKA I JEST NA bank lepszy nisz ten BIv i tanszy nisz IBM, WD >:D wiec ??? aha hmm nawet ten baracuda bedzie wolnienj chodzil bo nie znajdziecie (hyba) plyty na ata 100 ??? hmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...