Skocz do zawartości
krawcu

Efekt rdzy a'la HL & HL2 mod

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje takiego płynu jakiego użył Piloux w swoich obu modach - znalazłem je na zagranicznych stronach, ale może ktoś z was widział takie cudo w naszym pięknym kraju ? W okolicy mam OBI i Casto ale tam gów o jest, a jak będę miał pewność ze np we Wrocku jest to podjade. A może znacie inne domowe sposoby na uzyskanie takiego efektu oprócz samej naturalnej korozji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuje takiego płynu jakiego użył Piloux w swoich obu modach - znalazłem je na zagranicznych stronach, ale może ktoś z was widział takie cudo w naszym pięknym kraju ? W okolicy mam OBI i Casto ale tam gów o jest, a jak będę miał pewność ze np we Wrocku jest to podjade. A może znacie inne domowe sposoby na uzyskanie takiego efektu oprócz samej naturalnej korozji ?

Możesz zetrzeć farbe z budy i wsadzić do wanny z wodą kupić 5 kilo soli kuchennej i wsadzić bude poczekać kilka dni i masz rdze jak ta lala :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zetrzeć farbe z budy i wsadzić do wanny z wodą kupić 5 kilo soli kuchennej i wsadzić bude poczekać kilka dni i masz rdze jak ta lala :lol:
Najlepiej jescze podłaczyć bude do prądu stałego (chyba do -) i zardzewieje w oczach. Sprawdzone zrdzewiłem tak kilka drobiazgów. Oczywiście na budzie nie może być lakieru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pamietam ze wsadzenie metalu od siarczanu miedzi lub nadmanganianu potasu ( jedno jest niebieski ejedno czerwone ale nie pamietam w ktorym maczalem ) powoduje zerdzewienie od razu ;] a moze sie kupa na tym zrobila ale wygladalo jak rdza:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idź pan pod most.. jakis metalowy... zeskrob troche rdzy ze spodu... potem zmieszaj z jakim glutem... lub jak waszmość wyzej sugeruje... posmaruj i posyp... malowanie nie potzrebne i masz oryginalny rdzewiany kolor :lol: (nie sprawdzone w praktyce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krawcu - jak chodzi ci o efekt tylko, to mieszaj brazowa farbe z jakas zolta :D bo te dwuskladnikowe zaowocuja wlasnie rdza prawdziwa. jeden skladnik zawiera drobinki zelaza, drugi - jakis zardzewiacz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy czytacie to co on napisal ? Chce efekt rdzy (wizualny) a nie prawdziwa rdze...

Od siebie dodam ze widzialem cos takiego ("rdza" w spray'u) w jednym ze sklepow modelarskich w Warszawie ale nie pamietam adresu (bylo to juz jakis czas temu...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skocze do modelarskiego u mnie (jak jeszcze istnieje) i spytam.

@Arnie: Dzięki za linka. Nie musisz specjalnie kupować jakiejś farbki tylko żeby sprawdzić efekt, chyba że sam takiej potrzebujesz to chętnie zobacze jakieś fotki.

@EZ_lo: Wiem że te dwuskładnikowe to jest naturalna rdza, ale tylko ten 2 składnik jest "zardzewiały" a nie obudowe (kładzię się to wszelkie możliwe powierzchnie - w tym wypadku na farbe obudowy + plastik panelu przedniego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem to co ciekawe u nich w sklepie kosztuje 5zl a przez net 5.80 :) no i zeby zrobic ladna rdzie trzeba miec wprawe i to nie jest taka rdza jak u piloux'a jest bardziej czerwona jak by inny gatunek

przy odrobinie wprawy mozna zrobic cos jak to nizej po prawej zaznaczone na czzerwono

Dołączona grafika

jak ojciec wruci z pracy z telefonem-cyfrakliem sproboje cos tym namalowac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi